Kodi je, kao što vjerojatno znate, open source media centar (aplikacija) koji vam dopušta da preko njega streamate razno razni multimedijalni sadržaj, često s nelegalnih izvora. Kodi je fantastičan jer ga možete nadograđivati s raznim dodacima, možete preko njega gledati sadržaj na računalu, TV-u, mobitelu, tabletu … praktički svuda. Kodi se često spominje kao nelegalni uređaj što je potpuno krivo! Kodi kao takav je legalan,

 

kodi addons

 


problem je u sadržaju koji se može smatrati nelegalnim. Kada kažemo “nelegalni sadržaj” mislimo na konzumiranje sadržaja kojeg niste platili (filmovi, serije …). Slična situacija kao s torrentima, no nešto drugačija.

Svjesni smo činjenice da “svi” skidaju torrente i gledaju sadržaj koji nisu platili, no to je kršenje zakona. Htjeli mi to ili ne. Zato ćemo vam u ovom tekstu pokazati kako da Kodi koristite legalno. Što je prije bilo – bilo je. Vrijeme je za novo poglavlje u vašem Kodi uređaju.

 

 

 

Prekontrolirajte add-onove koje imate

Prvo biste trebali pregledati sve add-onove (hrv. Dodatke) koje ste instalirali na Kodi. Mnogi add-onovi prestanu raditi nakon što se povuku određeni zakonski potezi, no i dalje hrpa nelegalnih add-onova živi i preko njih možete gledati razni sadržaj. Te dodatke ne želite više imati, odnosno trebali biste ih proći jedan po jedan, maknuti one koji ne rade i one koji vam daju sadržaj koji ne biste trebali gledati.

Vrlo je lako za odrediti koji su to add-onovi. Ako vam daju da preko njih gledate serije i filmove koje ne plaćate, vjerojatno nije legalan! Kako biste uklonili takve add-onove, dovoljno je otići u “Add-ons” -> “My Add-ons”. Unutra imate uninstall gumb i odaberite ga. I tako za svaki spomenuti add-on. Da, nije lako, ali ako želite imati legalan Kodi uređaj, ovo je korak koji morate napraviti.

 

 

Nađite legalne add-onove

Ono što vam je ostalo su vjerojatno YouTube i nekoliko kanala za streamanje podcasta, odnosno radio emisija. I to je u redu – ne želite imati nelegalan Kodi uređaj kod sebe. Možda u Hrvatskoj još kazne nisu rigorozne i ljudi se ne kažnjavaju kao u Americi i nekim drugim zemljama, pitanje je dana kada će se to dogoditi i kod nas-
Većinu legalnih add-onova možete naći u Kodijevom repozitoriju.

Listu istih možete pogledati ovdje.

Također, preporučujemo instaliranje YouTubea ako ga nemate, USTVNow, Twitcha, EPSN-a, Plexa, TED Talksa i drugih koji su vama zanimljivi.
Da biste ih našli, opet odite u “My Add-ons” -> “Add-on Repository” i potražite što želite. Imate video kategoriju s hrpom dobrih dodataka, ali to naravno nije jedina dobra sekcija. Ima ih još …

 

 

Dodajte više mjesta za pohranu podataka

Jeste li ikada kupili film koji želite gledati na Kodiju? Postoji nekoliko opcija kako to napraviti. Najjednostavniji je pretraga putem Kodija kako biste našli sadržaj koji želite konzumirati. Odite na Movies ekran, odaberite TV shows/movies/music i nađite što tražite. Lako je naći seriju ili film, jer većinu popularnog sadržaja tamo ima.

Ipak, većina sadržaja kojeg želite gledati nije spremljena na vašem Kodi uređaju. Ali kada ga kupite i želite preuzeti, postoji šansa da će vam biti malo mjesta. Pitanje je gdje Kodi uređaj pokrećete. Mi vam preporučujemo da prikopčate vanjski disk na Kodi uređaj gdje ćete držati sav kupljeni sadržaj kako biste ga mogli konzumirati kada vi želite (op.a. Ionako ste ga platili!).

Ako ste to napravili, kod preuzimanja multimedijalnog sadržaja spremite ga na vanjski disk i to je to. Nema više čistog streamanja s nelegalnih izvora!

 

 

Uživajte u multimediji s vanjskih izvora

Ako vam disk iz prošlog koraka nije opcija, možete filmove streamati s mrežnih uređaja ako ih imate. Film/seriju možete kupiti i pohraniti eventualno na neko drugo računalo u mreži ili NAS, te ga streamati na Kodi uređaj.Neki kupljeni i skinuti sadržaji su zaštićeni DRM-om pa postoji određeni limit kod streamanja na druge uređaje, posebice Kodi.

Kako biste dodali mrežni uređaj, odnosno bili u prilici da možete streamati sadržaj s mrežnog uređaja, prvo ga morate dodati na mrežu i mora biti vidljiv Kodiju. Kod NAS-a je to prilično jednostavno i vjerojatno će vam odmah biti vidljiv čim ga spojite na mrežu.

Kod računala na mreži ćete vjerojatno morati podijeliti određene mape i datoteke kako bi one bile vidljive drugim uređajima na mreži. Kada to riješite, odite u Kodiju na Movies ekran, kliknite na Add Videos, nađite mrežni uređaj i sadržaj kojeg želite gledati. Kliknite Add na kraju i to je to.

 

 

Nastavite uživati u Kodiju

Era u kojoj je sve bilo slobodno svima je gotova, no to ne znači kraj Kodija. Sve što trebate da biste uživali u serijama, filmovima i glazbi je ugrađeno u Kodi. Samo ga morate sada koristiti na pravilan način. To znači da ćete maknuti spomenute nelegalne add-onove, da ćete koristiti samo legalne add-onove, da ćete gledati samo svoj sadržaj, tj.

Onaj koji ste kupili i da ćete streamati sadržaj samo sa svojih uređaja. Vrlo jednostavna pravila za pratiti. Ako ih se držite, ne morate se ničega bojati i nastavite uživati u svom sadržaju na Kodiju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here