Iako većina korisnika Samsung prepoznaje po proizvodnji pametnih telefona i televizora, ova je kompanija puno šarolikija i uključuje se na razna područja tehnologije. Primjerice, malo tko je upoznat s time da Samsung proizvodi jedne od najboljih procesora na svijetu, što im uz proizvodnju ostalih komponenti za pametne telefone drugih proizvođača donosi ogroman prihod. I dok je prodaja Samsungovih pametnih telefona malo u padu, čini se kako će se Samsung okrenuti upravo pojačanoj proizvodnji čipova za uređaje drugih proizvođača, što bi mu trebalo osigurati kvalitetnu poziciju na tržištu.

Samsung je s godinama razvio svoju seriju čipova koja nosi naziv Exynos i pojavljuje se u mnogim pametnim telefonima na tržištu Europe i istočnih zemalja. No, problem sa širenjem na američko tržište je u tome što neki telekom operateri iz SAD-a (npr. Verizon, Sprint) imaju drugačije postavke mreže i ne djeluju na isti način kao kod nas. Tu nastaje problem i zbog toga Samsung u svoje uređaje koji idu na tržište SAD-a mora ugrađivati Qualcomm-ove Snapdragon procesore.

Qualcomm i MediaTek dva su vrlo velika proizvođača čipova koji za sada uživaju puno povjerenje mnogih svjetski poznatih brendova na tržištu IT tehnologije. Ne treba spominjati kako je Snapdragon toliko moćan da ga većina korisnika smatra sinonimom procesoru za pametne telefone. Ipak, čini se kako Samsung želi pomrsiti račune na tržištu proizvodnje čipova i to će napraviti na način da naglo poveća proizvodnju vlastitih Exynos čipova.

Najave koje su se pojavile u medijima širom svijeta idu u prilog tome da će početkom 2019. godine Samsung svoje Exynos čipove ponuditi i drugim proizvođačima telefona, čime će stvoriti konkurenciju i vrlo vjerojatno ‘rekonstruirati’ tržište. Veliki udarac pri tome bi mogao doživjeti Qualcomm, jer su mnogi uvjereni kako Samsung cilja upravo na taj sektor.


Ako sve prođe u najboljem redu, Samsung bi se mogao okrenuti proizvodnji čipova za ZTE koji slovi za jednog od najvećih proizvođača pametnih telefona. Kada na sve to dodamo nedavne zabrane za ZTE koje je uveo SAD, lako je moguće da se ovaj gigant okrene čipovima Samsunga i na taj način značajno umanji dominaciju Qualcomma. Sigurno je da Samsung priprema nešto veliko, što bi ih moglo izgurati na lidersku poziciju koje je sada raspodijeljena na više proizvođača.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here