Čak 80 posto Iraca smatra da je za irsko društvo “izuzetno važno” uvođenje nove generacije mobilnih mreža u sljedećih nekoliko godina, pokazuje to novo istraživanje koje je za Huawei Irska proveo Amárach Researc. Istraživanje je ispitivalo razumijevanje i očekivanja od 5G-a te kako će 5G utjecati i poboljšati svakodnevni i poslovni život. Otprilike 61 posto ispitanih izjavilo je da očekuje da će 5G omogućiti razvijanje novih tehnologija, kao i poboljšanje postojećih, dok je više od 76 posto reklo da im je tehnologija poboljšala život.

Huawei u Irskoj pokrenuo je program Tech4Her kojeg radi u partnerstvu s TU Dublin i University College Dublin (UCD). U sklopu programa koji želi pomoći u postizanju ravnopravnosti žena u STEM svijetu, osam stipendistica na TU Dublin dobit će novčane nagrade u iznosu od 3.000 eura, dok će dvije stipendistice preddiplomskog i jedna postdiplomskog studija UCD-a dobiti financijsku potporu za vrijeme studija. Korisnice stipendija također će imati priliku sudjelovati u programu mentorstva s predstavnicima Huaweija.

Dok neki smatraju 5G vrlo važnim drugi se već pripremaju za 6G. Tako su Politehničko sveučilište u Valenciji (Universitat Politècnica de València) i Huawei pokrenuli zajednički istraživački projekt usmjeren na buduće 6G komunikacijske mreže. Dogovor o suradnji planiran je za sljedećih pet godina, s mogućnošću produžetka za još pet godina. Huawei će svake godine uložiti oko milijun eura u različite istraživačke projekte 6G tehnologije, a projekte će odabrati odbor od pet stručnjaka iz Huaweija, na čelu s Tong Wenom, tehničkim direktorom Huawei Wirelessa. “Huawei vjeruje da je ovo partnerstvo presudno za našu strategiju suradnje s pionirima u globalnim istraživanjima“, rekao je Tong.

Ekonomski analitičar u finskoj konzultantskoj kompaniji Avance, Petri Rouvinen, izračunao je da bi sprječavanje korištenja Huaweijeve opreme, kao i uklanjanje već instalirane opreme koju koriste kompanije i kućanstva bilo iznimno skupo za zemlje koje bi se odlučile za taj potez. Samo trošak uklanjanja i zamjene već instaliranih Huaweijevih uređaja koštao bi primjerice Švedsku 9,7 milijardi švedskih kruna (preko 945 milijuna eura), dok bi se troškovi kašnjenja s razvojem 5G mreže zbog eventualnog sprječavanja sudjelovanja Huaweija u razvoj 5G-a u Švedskoj popeli na 90 milijardi švedskih kruna (8,77 milijardi eura).

Izvršni direktor Huawei Mađarske, Collin Cai, u razgovoru za lokalni medij ponovio je da Huawei poštuje najviše standarde kibernetičke sigurnosti. ”Huawei je na strani korisnika, vjerujemo da su interesi kupaca jednaki interesima kompanije. Ako su korisnici oštećeni, kompanija nema razloga za postojanje. U proteklih 30 godina opslužili smo više smo od 3 milijarde ljudi u 170 država diljem svijeta i imamo najbolje rezultate po pitanju kibernetičke sigurnosti.

Najbolje o tome govori činjenica da se gotovo polovica zaposlenika Huaweija, otprilike 96.000 zaposlenika, bavi istraživanjem i razvojem, a 2% zaposlenika radi na računalnoj sigurnosti”, rekao je Cai. Huawei proizvodi imaju više od 240 međunarodnih sigurnosnih certifikata, a većina certifikata izdana je od europskih i američkih institucija, naglašeno je u razgovoru te je spomenuto da godišnji izvještaji ugledne revizorske kompanije KMPG-a svake godine daju garanciju da Huawei nije u vlasništvu, niti djelomičnom vlasništvu, nijedne države.

P.R.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here