Iako smo navikli svakodnevno slušati uglavnom negativne brojke kada je Hrvatska u pitanju, danas ipak imamo malo bolju i zahvalniju priču. Naime, Hrvatska je odlučila stupiti još jedan korak naprijed u digitalizaciji javne uprave te uskoro kreće u proces izgradnje središnjeg digitalnog centra koji će korisnicima omogućiti lakši, transparentniji i obuhvatniji pristup potrebnim podacima.

Prije nekoliko godina Hrvatska je odlučila slijediti primjer razvijenih zemlja te se upustila u projekt razvoja centralnog digitalnog sustava Republike Hrvatske. Bio je to veliki korak, jer su mnogi smatrali kako će se napokon smanjiti redovi u državnim ustanovama i kako će korisnici većinu potrebnih papira sada moći printati doma u potpunosti samostalno. No, razvoj sustava tekao je polako i razvijao se u svojevrsnim modulima.

Plan je bio iz godine u godinu nadograđivati sustav i u končanici ga učiniti sveobuhvatnim. Za sada je postignuto već nekoliko velikih odmaka i danas korisnici putem servisa eGrađanin mogu isprintati dio potrebnih papira (kada im to zatreba). Ipak, sustav ima još mnogo mjesta za napredak i daleko smo još od potpune digitalizacije javne uprave.

Korak prema tome trebao bi započeti sljedećih tjedana i mjeseci, jer su nedavno potpisani sporazumi čija je svrha daljnji razvoj takvih digitalnih sustava. Sredstva za ovaj projekt dobivena su od Europske Unije u sklopu projekta “Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske”.


U projekt će biti ukupno investirano čak 12.856.124,93 kn iz europskog socijalnog fonda, a planovi ovog projekta su dalekosežni. Vrijedi napomenuti kako će na razvoju projekta sudjelovati Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja.

Cilj je ovim projektom smanjiti dokumentaciju i digitalizirati trenutne sustave, napraviti središnji sustav za pohranu podataka, standardizirati prikupljanje podataka i omogućiti učinkovitije prikupljanje podataka, smanjiti troškove te povećati broj korisnika kojima je dokumentacija dostupna, te na kraju omogućiti bolju transparentnost i lakšu dostupno podataka.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here