Europska Unija je u posljednjih nekoliko godina odlučila zaigrati vrlo žustro prema velikim kompanijama iz IT sektora i najavila kako s njom nema šale. Osjetile su to na koži već mnoge velike kompanije, posebno iz razloga što su kažnjene strašnim novčanim kaznama. Najnovija kazna ovih je tjedana uručena Qualcomm-u, proizvođaču komponenti za pametne telefone.

Europska Unija okomila se na Qualcomm iz razloga što je 2011. godine u spornom ugovoru Apple-u ponudio privilegirane uvjete i mnoge druge beneficije, čime je eliminirao svu konkurenciju. Spornim ugovorom dogovoreno je kako će Apple do rujna 2016. godine koristiti isključivo Qualcomm čipove, čime su iz utrke ispali svi dugi igrači na tržištu.

Prema mišljenju Europske Unije takav ugovor nije valjan i nije u skladu s ravnopravnosti na tržištu i zbog toga je pokrenut spor koji je ovih dana pripao Europskoj Uniji. Ovo je još jedna velika pobjeda za EU u borbi za ravnopravnost na tržištu. Qualcomm je dakako najavio žalbu na ovaj proces i ogradio se od optužbi. No, dok žalba ne bude usvojena na Qualcomm-ovom kontu stoji kazna od čak 997 milijuna eura.

Qualcomm je ovu žalosnu vijest primio u najgore moguće vrijeme, jer sudske sporove bori na raznim frontovima. Na mnogim je sudovima iz razloga što pokušava dobiti pravo na patente, a s druge mu strane stoji veliki Apple. Dva velika spora već je izgubio i to je znatno poljuljalo kompaniju. S druge strane, veliki pritisak na kompaniju stvaraju i dioničari koji nisu zadovoljni u kojem smjeru se razvija cijela priča. Dakle, Qualcomm ima velike probleme, a na sve zajedno se sada nadovezala i kazna Europske Unije.


S druge strane trebalo malo sagledati i kazne koje EU upućuje velikim kompanijama. Za nas laike dio kazni ima pomalo neutemeljena stajališta, a kažnjene kompanije polako bi mogle razmišljati o odlasku s europskog tržišta. Zakoni u EU sve su stroži i sve zatvoreniji za otvorenost tržišta i to bi moglo značiti neke velike promjene u budućnosti. Preostaje samo za vidjeti da li će tom moru regulativa koje bi trebale zaštiti krajnje korisnike, doći do oduzimanja određenih sloboda na koje smo da sada bili navikli?!

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here