Bitcoin, kao najpopularnija kriptovaluta je postigla novi rekord u petak, osiguravajući i dalje ogromnu dobit za 2017. godinu. Iako je još prošlog mjeseca, izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon nazvao bitcoin običnom “prijevarom”, ali očigledno, ovom izjavom, nije uspio uvjeriti mnoge ulagače u kriptovalute, koji su nastavili sa sasvojim transakcijama.

 

bitcoin vrijednost

 


Bitcoinova vrijednost je u ovaj petak, po prvi put premašila 6 tisuća dolara, prema CoinDesku, čime se održava i daljnja masivna kupoprodaja kriptovaluta u 2017. godini. Sjetimo se, da je na samom početku ove godine, tj. na dan 1. siječnja ove godine, bitcoin prodavao po cijeni od nešto manje od 1000 dolara. Ipak, tokom godine, vrijednost kriptovalute je bila izuzetno nestabilna i sklona rušenja.

 

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

 

Vjerojatno najveći udio u ovoj ogromnoj dobiti je i  bitncoinov samozatajni kreator, po imenu Satoshi Nakamoto. Prema Quartz portalu, Satoshi posjeduje oko 980.000 bitcoina, koji bi danas vrijedili oko 5,9 milijardi dolara i čine Satoshia 247. najbogatijom osobom na svijetu. Satoshi je došao do ovakvog bogatstva, vrijednim rudarenjem ove kriptovalute od svojih najranijih dana, stvarajuči zalihe koje su godinama ostale netaknute.

Ovo bogatstvo Satoshia stavlja pod redni broj 247 na Forbesovu popisu najbogatijih ljudi na svijetu, točno ispod Wal-Mart-ove nasljednice Ann Walton Kroenke i Samsungovog Jay Lee-a, a iznad vlasnika Alibabe. Ovo je svakako dobra zarada za pisanje jednog već “ostarjelog” devetogodišnjeg open source softvera. Dok je s druge strane nedvojbeno, čak i tih 5,9 milijardi dolara, je možda premala nagrada za kreiranje i stvaranje “čarobnog internetskog novca”.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here