Apple već godinama uspješno plasira svoje vrhunske pametne telefona na razna svjetska tržišta. Gotovo je nevjerojatna količina pozornosti koju je Apple uvijek dobivao kada bi organizirao neko događanje, odnosno predstavljanje novih uređaja. Gotovo uvijek je sve bilo obavijenom velom tajnosti – tako dugo dok se netko ne bi pojavio na pozornici kada bi predstavio vrsne inovacije koje su oduševljavale svijet.

No, posljednjih godina kormilo broda inovacija preuzele su kineske kompanije, dok je Apple pomalo posustao u toj borbi za lidera na području inovacija. Unatoč tome, Apple i dalje stvara vrhunske uređaje i nalazi se u samom vrhu po kvaliteti pametnih telefona, ali i svih ostalih tehnoloških uređaja.

Ovih je dana stigla poprilično zanimljiva vijest iz Italije, gdje je Apple kažnjene zbog toga što je “lagao” kupce u svojim marketinškim objavama. Konkretno, Apple je dobio 10 milijuna eura kazne od strane AGCM-a (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) – agencije koja se brine o poštenim tržišnim nadmetanjima. Razlog kazni je oglašavanje velikog broja Appleovih pametnih telefona s naglaskom kako su vodootporni – što nije u potpunosti istina.

Glavni akteri ove priče su modeli iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Za ove je telefone Apple u marketinškim aktivnostima naglašavao kako su vodootporni, što se u končanici pokazalo ne istinitom tvrdnjom. Naime, takva svojstva moguća su samo u laboratorijskim uvjetima, dok su na terenu stvari nešto drugačije – što bi moglo zbuniti korisnike.

Na sve gore navedeno Apple je dodao dodatnu opasku (disclaimer) kako garancija ne pokriva štetu prouzročenu prodorom tekućine u uređaje. Samim time, izjava da je uređaj vodootporan, ali i da garancija ne pokriva štetu nastalu prodorom vode – su u međusobnom nesrazmjeru.

Zbog toga je Apple proglašen krivim te mora platiti kaznu od 10 milijuna dolara. Uz samu novčanu kaznu, Apple će trebati objaviti i službeni dopis u kojem će stajati objašnjenje trenutne situacije – kako bi korisnicima bilo u potpunosti jasno što mogu raditi sa svojim pametnim telefonima.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here