Razgovarali smo sa voditeljem Acer ureda za Adriatic regiju g. Mislavom Jagunićem o Acerovim planovima i rezultatima na području Hrvatske.

  • PCCHIP: Kakva je strategija Acera u Hrvatskoj, koji segment Acer proizvoda se najbolje prodaje u Hrvatskoj?

Vodeći se vrlo jasnom misijom kompanije, približiti tehnologiju ljudima, učiniti ju dostupnom, kroz svoje prizvode koristeći najnovije tehnologije implementirane u proizvode, kroz jaku distributersku i partnersku mrežu na hrvatskom tržištu se može pronaći kompletan asortiman acer proizvoda.

PC industrija se mijenja, ponuda klasičnih prijenosnika se smanjuje dok se u fokus stavljaju novi segmenti, Gaming, Thin and Light, Convertable, Touch. Po pitanju prodaje i dalje klasični prijenosnici iz cjenovnog ranga od 3.000-5.000 kn čine većinu, međutim udio prijenosnika namijenjen za igranje, te ultra laganih prijenosnika raste.

  • PCCHIP: Znamo da se mnogi drugi brandovi laptopa fokusiraju na gaming tržište, kakva je situaciju u tom segmentu sa Acerom?

Acer ima iznimno širok i snažan produktni porftolio u gaming segmentu. Pod brandom Predator postoji cijeli niz modela namijenjen gaming populaciji. Od onih koji tek ulaze u svijet igrica, do strastvenih igrača i entuzijasta. Izdvoji bih tu Predator Helios 300 u 15 inčnoj i 17 inčnoj varijanti sa GTX 1060 grafičkom karticom, Helios GTX 500 za strastvene igrače u 17 inčnoj varijanti sa GTX 1070.

Helios GTX 500
Helios GTX 500

Kada pričamo o gaming prijenosnicima bitno je spomenuti Nitro 5 seriju, gaming 15 inčnih prijenosnik koji dolazi sa GTX 1050 grafikom te „Dual fans“ dvostrukim sustavom hlađenja. Također tu je i Nitro Spin, konvertibilni gaming prijenosnik sa ekranom osjetljivim na dodir.


Kao što vidite line up je prilično velik, međutim nisam još spomenuo i prejanicu Predator serije Triton, tanak i lagan gaming prijenosnik sa GTX 1080 grafikom u sebi. Osim snažnih performansi za prijenosnike namjenjene igranju iznimno je bitno hlađenje. Tu se izdvajamo sa patenitrianom Dual AeroBlade 3d Cool Boost tehnologijom i AeroBlade metalnim ventilatorima.

  • PCCHIP: Znamo da je Acer jedan od vodećih brandova u proizvodnji Chromebook računala, međutim nikad nisu došli na naše tržište. Možemo li očekivati obzirom na vrlo povoljnu cijenu takvih prijenosnika da se pojave i kod nas?

Obzirom na veliki uspjeh koji kompanija postiže u svijetu u prodaji Chroombook računala, a posebno u Education segmentu želja nam je da Chroombook računala budu pristuna i na našem tržištu. Tu postoji ogroman prostor posebno ako pričamo o uređajima koji bi se koristili u školama.

Broj modela je iznimno velik od 11,6 inča konvertibilnih prijenosnika pa sve do 15 inča. Siguran sam da će Chroombook računala biti dostupna i kod nas, međutim u ovom trenutku točan datum još nije poznat.

  • PCCHIP: Kakva je situacija sa Acer stolnim i All in One računalima u Hrvatskoj?

Tržište tradicionalnih stolnih računala je već nekoliko godina za redom u padu, međutim ono što nas veseli je povećana potražnja za  AiO i Gaming stolnim računalima. Tu smo prisutni kroz našu Veriton seriju za poslovne korisnike te Aspire seriju za kućne korisnike, a izdvojio bih Aspire S 24 AiO računalo koje dolazi u iznimno elegantnom kućištu i Aspire U27 u kućištu modernog dizajna.

  • PCCHIP: Acer prodaje i monitore. Kakvi su trendovi u prodaji zaslona i koje korisnici najviše traže?

Gaming. Znam zvuči već prilično dosadno. Međutim uistinu je tako. Gaming tržište u svim segmenitma raste, uzrokovano povećanom željom za igranjem. Navedeno se pozitivno odražava i na našu prodaju monitora, namjenjenu igračima.

Kada govorimo o klasičnim monitorima i monitorima namijenjim poslovnim korisnicima, dijagonale od 21,5 do 24 inča su i dalje najtraženije, dok monitori namijenjeni gaming populaciji pod našim brandom Predator nudimo u veličinama dijagonale od 24 do 35 inča.

  • PCCHIP: Gdje se Acer trenutačno nalazi na našem tržištu i kakva su vaša očekivanja do kraja godine?

Najbolje rezultate Acer na hrvatskom tržištu postiže u prodaji prijenosnih računala. Acer u Hrvatskoj ima konstantu te se nalazi u top 3 po broju prodanih prijenosnika, a tržišni udjeli se kreću od 21% do 25% ovisno o mjesecu (GFK izvještaj za 2017).

Očekivanja za 2018 su velika, a prije svega učiniti krajnjim korisnicima u Hrvatskoj još dostupnijim uređaje, koji koriste najnovije tehnologije.

  • PCCHIP: Jedan od segmenata Acerove linije proizvoda su projektori. Koliko se ti uređaji uopće koriste kod nas?

Tržište projektora u Hrvatskoj nije veliko, ali nama je posebno drago, jer je Acer u Hrvatskoj broj jedan po broju prodanih projektora. Najveći dio otpada na poslovne korisnike gotovo 90% dok se preostali dio odnosi na kućne korisnike. Acer je u ovom segmentu asortimana market leader već zadnje 3 godine, po broju prodanih uređaja, gdje je u 2017. godini, tržišni udio iznosio gotovo 24% od ukupne prodaje u Hrvatskoj.

  • PCCHIP: Za kraj, recite nam nešto o poslovnim rezultatima tvrtke u prošloj godini?

2017. godina za kompaniju je bila izvrsna. Zapravo najbolja u posljednjih 7 godina. To govore i financijski podaci, koji su javni i dostupni na acerovim web stranicama. Acer postoji već više od 40 godina, osnovan je daleke 1976. godine i od tada se razvija u globalnog igrača sa mnoštvom noviteta na polju račnalnih tenologija.  Samo u 2017. godini kompanija je registirala čak 380 patenata, što nam daje optimizam za nastavak uspješanog poslovanja i održivosti u visoko konkuretnoj industriji.

P.R.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here