Huawei P20 je najnoviji flagship kineskog proizvođača pametne tehnologije koji samo što nije izašao na tržište. Službeno je uređaj najavljen tržištu 27. ožujka u Parizu, ako ćemo suditi prema onome što zasad znamo, obećava mnogo.

Jedna od poznatih stvari u vezi Huawei P20 jest ta što uređaj neće izaći kao nadogradnja Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro uređaja, već će se raditi o novoj iteraciji Huawei P10 uređaja. Bez obzira na velik broj glasina koje su sugerirale kako će se nasljednik Huaweija P10 zvati Huawei P11, to nije točno i zna se da će se novi flagship zvati Huawei P20. Što je ono što smo dosad naučili u vezi najnovijeg flagshipa renomiranog kineskog proizvođača kao i još neke dodatne stvari pročitajte u nastavku ovoga članka.

huawei-p20-gradient-purple-original

 

Datum izlaska

Kao što sam rekao u uvodu članka, Huawei P20 je službeno objavljen na događaju u Parizu koji se održao 27. ožujka. Kada će točno novi flagship biti dostupan na tržištu ne možemo zasad reći. Više informacija vezanih uz točan datum izlaska Huawei P20 na tržište znati ćemo uskoro, iako neke glasine govore u prilog toga da bismo novi uređaj na policama trgovina trebali vidjeti već tokom travnja.


huawei-p20

 

Cijena uređaja i potvrda imena

U vezi same cijene uređaja nije bilo puno ”curenja” informacija. Ipak, ono malo glasina i najava u vezi cijene koje smo čuli govore o tome kako bi novi Huawei P20 trebao na tržištu dostupan po početnoj cijeni od oko 840 USD. Ova cijena će se malo razlikovati, ovisno o dijelu svijeta i o dijelu tržišta, s time da bi 840 USD ipak trebala biti okvirna cijena.

Što se tiče Pro varijante istoimenog flagshipa njegova cijena će naravno biti nešto viša. Točnije radi se o povećanju od oko 59 USD, što znači da bi početna cijena Huawei P20 Pro trebala biti oko 899 USD (ili oko 5200 kuna).

Što se tiče imena uređaja, u cijelosti je potvrđeno kako će se nasljednik Huaweija P10 zvati Huawei P20, odnosno Huawei P20 Pro. Isto tako postoje i neke vijesti koje govore u prilog toga kako bismo na tržištu trebali vidjeti i ”olakšanu” veziju Huaweija P20, odnosno Huawei P20 Lite.

huawei-p20-fullview-display-and-customized-emui-a-original

Dizajn i kvaliteta zaslona

Opet zahvaljujući vrlo preciznim ”curenjima” informacija (koje opet možemo zahvaliti profesionalnom doušniku, gospodinu Evanu Blassu) imamo vrlo precizne zamisli u vezi toga kako bi trebao izgledati Huawei P20 – i što se tiče zaslona i što se tiče izgleda kućišta općenito.

Neke od fotografija objavljenih na internetu pokazuju kako će P20 imati kameru s dvije leće koje će biti smještene sa stražnje strane i Huaweija P20 i Huaweija P20 Lite. Veće razlike između ove dvije inačice uređaja su takve da Lite verzija ima čitač otisaka prstiju koji je smješten otraga, dok P20 i P20 Pro čitače otisaka prstiju imaju smještene na prednjoj strani uređaja.

huawei-p20-i-p20-pro

Pro verzija bi trebala imati čak tri stražnje kamere, što je jedno od najvećih iznenađenja koje Huawei priređuje svojim kupcima.

Što se tiče zaslona i rezolucije, i obična i Lite varijante će imati zaslone rezolucije 2250x1080p na 5.6 inča (IPS LCD), dok će Pro varijanta imati zaslon od 6.1 inča rezolucije 2240x1080p, omjera slike 19:9 i kvalitete zaslona Super AMOLED.

Izvori tvrde kako će svi uređaji imati IP67 certifikat otpornosti na vodu i prašinu i da će imati masu od 174 grama.

 

Tehnologija identifikacije lica

Jedno izvješće iz Notebook Italia-e govori kako bi Huawei P20 mogao imati vlastitu tehnologiju za otključavanje i zaključavanje uređaja putem identifikacije lica. Je li se ovdje Huawei poslužio onime što je već osmislio Apple kod svoga iPhonea X, odnosno TrueDepth tehnologije, zasad ne možemo reći. Ako i jest i ako je Huawei uspije dodatno ”ispolirati” i poboljšati mislim da se nitko neće buniti.

 

HUAWEI P20 KAMERA

Kamere

Godinama ili ako hoćete generacijama je jedna od najvećih snaga Huawei flagshipa svakako kamera (ili kamere). Vjerujemo kako će i kod Huaweija P20, odnosno kod sve tri iteracije istoimenog uređaja biti slična stvar, s time što će naravno kamera na Pro verziji ipak biti bolja od onih na običnoj i Lite verzijama uređaja.

Stvar koja nas možda i najviše uzbuđuje kada govorimo o kamerama su tri leće kakve bismo trebali naći na sva tri uređaja. Neke vijesti su čak davale naznake kako bi kamere, baš zato što imaju tri leće, trebale koristiti i posebnu AI tehnologiju.

huawei p20 stražnja kamera

Ponovno će Huawei imati na sebi kamere s kvalitetnim Leica lećama, s time da bi jedna od tih leća trebala biti od nevjerojatnih 40 megapixela s mogućnošću hibridnog zooma do čak pet puta, što bi mogućnosti fotografiranja i snimanja trebalo dovesti na dosad neviđenu razinu.

HUAWEI P20 kamere

Da sav šlag s torte ne odnesu stražnje ili primarne kamere, valja nešto reći i o prednjoj ili takozvanoj ”selfie” kameri. Niti ona neće biti zapostavljena, barem što se megapixela tiče. Tako bi prednja kamera trebala imati senzor od 24 megapixela, što će biti itekakva nadogradnja u odnosu na prednju kameru Huaweija P10 i njegovih ”tričavih” 8 MP.

Još jedan izvor govori u prilog toga kako će Pro verzija uređaja imati monokromatsku leću od 20 MP i telefoto osjetljivu leću od 8 MPs otvorima blende od f/1.6 i f/2.4. Lite verzija uređaja bi trebala imati kameru s dvije leće od 16 MP sa isto tako hibridnim mogućnostima zumiranja.

HUAWEI P20 test kamere

Najnoviji podaci sa uglednog portala DxOMark pokazuju da je Huwaei P20 Pro uvjerljivo najbolja kamera na tržištu.

 

HUAWEI P20 performanse

Procesor, grafička kartica i baterija

Huawei P20 i P20 Pro bi u sebi trebali imati HiSillicon Kirin 970 procesor, odnosno isti model koji se već nalazi unutar Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro uređaja. Konkretno: HUAWEI Kirin 970 CPU, octa-core, 4 x Cortex A73 2.36 GHz + 4 x Cortex A53 1.8 GHz. Lite verzija bi trebala imati Kirin 659 procesor. Dva snažnija modela bi uz to trebala imati i 8 GB RAM, dok bi Lite trebao imati 4 GB.

Što se tiče prostora za pohranu tu se nagađa hoće li postojati utor za memorijske kartice ili ne. Ako ne bude vrlo je vjerojatno da će P20 i P20 Pro imati unutarnju memoriju od 128 GB, dok bi Lite verzija imala 64 GB ROM.

U pogledu baterije postoji nekoliko informacija. Navodno bi Lite i P20 modeli trebali imati baterije od 3400 mAh, dok bi Pro inačica trebala imati bateriju od 4000 mAh. S obzirom na to da su ovo još uvijek neslužbeni podaci, ono što trebamo učiniti jest pričekati još koji dan do službene najave uređaja.

Do tada nam ne preostaje ništa drugo nego da trljamo dlanove i da se nadamo kako će nas nov Huaweijev flagship oduševiti još i više nego što je to bio slučaj lani. A lani je bila dobra godina.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here