Novi se Asusov Windows 8 tablet odlikuje podrškom za digitalnu olovku, a može se pohvaliti i vrlo dobrim performansama

Asus je na tržištu tablet računala poznat po svojoj inovativnosti koja mu je gotovo postala zaštitni znak. Svakim novim uređajem donose poneku novotariju, tako da zahvaljujući njima imamo priliku uživati u radu na još jednom 8-inčnom tabletu Vivotab Note koji osim toga dolazi sa Wacomovom digitalnom olovkom.

Piše: Tomislav Hlupić

Stylus nam dajte!

Na prvi pogled, Vivotab Note 8 djeluje kao tipičan kompaktan 8-inčni tablet. Štoviše, na prvi dodir plastika korištena prilikom izrade i ne odaje dojam kako se radi o iznimno kvalitetnom uređaju. Međutim to se pri radu može lako zanemariti, ponajviše zahvaljujući ergonomski odličnom dizajnu.

Prilično ugodan rad može se zahvaliti solidnom 8-inčnom ekranu s IPS matricom rezolucije 1280 x 800 piksela. Osim toga ovaj ekran dolazi opremljen sa Wacomovim digitizerom. U suštini, on osim „klasičnog“ upravljanja dodirom prsta omogućuje i rad pomoću Wacomovog stylusa, praktično smještenog u kućište samog uređaja. Tim slijedom dolazi i dodatak Note imenu uređaja, kako bi se naglasila mogućnost stvaranja vlastoručnih zapisa, no osim toga rad u Windows aplikacijama je ponekad praktičniji uz korištenje priloženog stylusa, dok se po potrebi može koristiti i upravljanje dodirom, što Vivotab Note 8 čini jedinstvenim u ovoj klasi uređaja.

Ostatak hardvera također ne zaostaje za dosad navedenim. Osnova je Intelov četverojegreni procsor Bay Trail Z3740, kojeg smo već susreli u nekim tablet uređajima, dok je radne memorije ugrađeno 2 GB. Takva konfiguracija pruža prilično dobre performanse, bez primjetnih zastoja u radu, pogotovo uzevši u obzir da ipak pogone punu verziju Windowsa 8. Ukupno je dostupno 32 GB eMMC flash memorije, od čega dio otpada na instalaciju operacijskog sustava i programa, no unatoč tome i dalje je raspoloživo dovoljno mjesta za rad i pohranu podataka, a u slučaju potrebe, moguće je taj prostor proširiti i microSD karticama do 64 GB.

Mobilni Windows 8

Po pitanju povezivosti Vivotab Note 8 ne nudi nešto posebno. Uz već standardne WiFi i Bluetooth vrijedi istaknuti i podršku za Miracast, koju nalazimo kod sve više novih uređaja. Nažalost, modul za povezivanje na mobilne mreže je izostao, što je potencijalni nedostatak za mobilnost, no većini korisnika to vjerojatno neće smetati.

Asus se i kod ovog modela iskazao s još jednim neobičnim rješenjem. Zvučnici su postavljeni na stražnju stranu uređaja, koja je u većini slučajeva pokrivena, no kada je tablet na stolu zvuk, očekivano, djeluje prigušeno.
Ostatak multimedijalnih mogućnosti je vrlo dobar. Prednja kamera sa 1.2 MP služi za video pozive (uz mogućnost snimanja 720p video zapisa), dok je stražnja kamera ipak nešto bolje rezolucije, pa njezinih 5 megapiksela omogućava kvalitetnije fotografije te 1080p video zapise. Dostupan je i microUSB ulaz koji, osim za spajanje s računalom, posjeduje i OTG mogućnost čime se funkcionalnosti ovog uređaja mogu proširiti. No, kao negativnu stranu treba spomenuti izostanak HDMI izlaza, što je zbilja šteta, pošto je ovaj uređaj i više nego sposoban kvalitetno reproducirati multimedijski sadržaj visoke kvalitete.

Kompaktan i dugovječan

Obzirom da je instaliran operacijski sustav Windows 8 bez ikakvih ograničenja, korisnici naviknuti na Microsoftove tehnologije neće imati većih problema prilikom migracije na ovaj uređaj. Tako će osim aplikacijskog paketa Microsoft Office Home (koji dolazi besplatno uz ovaj uređaj) moći instalirati i svoje omiljene Windows aplikacije. Osim toga nema previše priloženih aplikacija pa ste osuđeni na vlastita rješenja.
Kako se Bay Trail procesori, između ostalog, odlikuju i malom energetskom potrošnjom, tako je i izdržljivost baterije došla do izražaja. Pri maksimalnoj svjetlini i neprestanom 1080p video streamingu Vivotab Note 8 je izdržao gotovo pet i pol sati, što je u normalnim radnim uvjetima i više nego dovoljno za cijeli radni dan.

U konačnici, Asus Vivotab Note 8 ostavlja i više nego dobar dojam u klasi kompaktnih 8-inčnih tablet računala. Počevši od kompletnih performansi u okviru Windows 8 operacijskog sustava, preko jednog od boljih ekrana u svojoj cjenovnoj klasi, pa sve do trajanja baterije, ovaj uređaj ima zaokruženu potpunu ponudu za svakog korisnika, pa čak i kada se uzmu u obzir neki nedostaci i dalje je jedan od ponajboljih manjih Windows 8 tableta trenutno dostupnih na tržištu.

 

SPECIFIKACIJE

Intel Atom Z3740 platforma, quad-core procesor 1.86 GHz, Intel HD grafički čip, 2 GB radne memorije, 32 GB flash memorije, 8“ multitouch IPS ekran rezolucije 1280×800 piksela, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth, prednja kamera 1,2 MP, stražnja kamera 5 MP, dimenzije: 220.9 x 133.8 x 10.95 mm, težina: 380g, operacijski sustav: Windows 8.1, trajanje baterije: 5h 25min

USTUPIO
Microline, (01) 27 97 700
www.asus.com

CIJENA
2575 kn

ZA
odlične performanse, mala masa, priložena digitalna olovka, cijena

PROTIV
izostanak podrške za 3G/4G, izostanak HDMI izlaza

OCJENA
4/5

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here