OLED, što je skraćeno za ”Organic Lightning Emitting Diode” ili otprilike organsku diodu koja emitira svjetlost je vrsta tehnologije prikaza slike koja se polako, ali sigurno širi na sve veći broj kako pametnih telefona tako i računala, pogotovo onih prijenosnih. U čemu je stvar kod OLED tehnologije i zbog čega se ova tehnologija sve više širi među tehnološkim gadgetima koji na sebi imaju zaslon?

Da sada ne idemo u neko detaljno objašnjavanje, dovoljno je za reći jednu stvar. LCD monitori koriste tehnologiju pozadinskog osvjetljenja, dok kod OLED monitora svaki pixel (točkica) zasebno stvara svjetlost, to jest ”svoju” boju. To što svaka točkica na ekranu stvara svoju boju kao rezultat ima puno bolju kvalitetu slike, koja je bogatija (jer su boje više naglašene, za razliku od slike kod LCD zaslona koja djeluje nekako ”isprano”) i oštrija. Sve u svemu, kod kvalitete slike OLED je daleko ispred LCD-a, barem što se monitora za računala tiče.

Određeno vrijeme OLED tehnologija bila je rezervirana isključivo za televizore i pametne telefone (Samsungovi pametni telefoni imaju OLED zaslone koji se ondje zovu ”Super AMOLED”). No, taja trend se počeo mijenjati prije otprilike dvije godine, tako da danas možemo reći da postoji solidan broj prijenosnih računala koji na sebi imaju OLED zaslone. Iz tog razloga ćemo u ovome članku nešto više reći o čak pet odličnih prijenosnih računala koji na sebi imaju OLED zaslone.

 


Lenovo ThinkPad X1 Yoga (2017) 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (2017) 

Za Lenovo ThinkPad X1 Yoga iz 2017. je dovoljno reći kako se radi o odličnom ”mišungu” performansi, mogućnosti i dizajna, s obzirom da ovaj model prijenosnog računala sve ove tri karakteristike izvrsno kombinira u jednu lijepu cjelinu. Radi se u stvari o ”2 u 1” prijenosniku kod kojeg ćete pronaći manje-više sve ono što ćete i željeti od prijenosnika premium klase, plus odličan dizajn.

U svijetu poznat kao jedini ”business” prijenosnik sa OLED zaslonom, još jedna stvar koju ovaj model ima je olovka koja se može dopunjavati kao i podrška za sve Office 2016 alate. Sve u svemu odličan prijenosnik, na kojeg vrijedi baciti oko, pogotovo ako želite i kvalitetu performansi i kvalitetu dizajna.

Tomu svjedoče i 14-inčni QHD OLED zaslon, Core i7 procesor radnog takta od 2.8 GHz, Intel grafička kartica i čak 16 GB RAM. Postoji i verzija od 8 GB RAM koja dolazi sa Core i5 procesorom.

Alienware 13 R3 OLED

Alienware 13 R3

Ako tražite prijenosno računalo za koje se s pravom može reći da spada u skupinu ”najboljeg od najboljih”, koji nudi fantastične performanse i solidan dizajn, Dellov Alienware 13 R3 bi mogao biti ono što tražite. OLED zaslon osjetljiv na dodir sa rezolucijom od 1440p, grafičkom karticom koja je ”VR-ready” te prenosivim zaslonom od 13.3 inča, R3 je skoro sve ono što bi jedan gamer mogao poželjeti.

Grafička? Nvidia GTX serije 10 uz podršku za Graphic Amplifier ili posebnu kutiju u koju možete utaknuti desktop grafičke kartice, za slučaj da vam ova koja se već nalazi u uređaju nije dovoljna. I radna memorija kao i SSD je moguće vrlo lako nadograditi. Ako tu pribrojimo dosta glasne zvučnike, tipkovnicu sa odličnim i vrlo vidjivim pozadinskim osvjetljenjem, možemo reći da je Alienware R3 top klasa kada se govori o gaming prijenosnicima. Koji uz to na sebi još ima i OLED zaslon.

Samsung Galaxy Book 12

Samsung Galaxy Book 12

Samsungov Galaxy Book 12 je u stvari odvojiv prijenosnik (što znači da se dio na kojemu je zaslon može odvojiti od dijela gdje je tipkovnica) koji na sebi ima odličan OLED zaslon i dosta dobru i ugodnu za korištenje tipkovnicu. Njegov otmjeni izgled i dizajn ne samo da odaje dojam kvalitete nego je zbog njega ovaj prijenosnik dosta lagan i veoma prijenosan. Uz to, Samsung Galaxy Book 12 dolazi i sa S olovkom koja korisnicima daje oštro i dosta responzivno iskustvo pisanja (nešto u čemu će itekako znati uživati svi oni koji vole koristiti olovku prijenosnih računala za pisanje).

S obzirom da se radi o Samsungovom uređaju to znači da Galaxy Book 12 na sebi ima Super AMOLED zaslon koji pruža rezoluciju od 1440p uz podršku za HDR sadržaj. Što se tiče specifikacija treba reći da Galaxy Book 12 nije ništa pretjeran, ali ipak ono što nudi nije zanemarivo. 4 GB RAM, SSD od 128 GB te sedma generacija Intelovog Core i5 procesora i dva USB-C utora- kada malo bolje pogledamo ovo izgleda sasvim solidno.

Jedina negativna strana ovog prijenosnika jest ipak previsoka cijena i vijeka trajanja baterije, koji je u najboljem slučaju osrednji. No ako vam to nije problem i ako želite imati prijenosno računalo koje na sebi ima odličan Super AMOLED zaslon, u tom slučaju bi Samsungov Book 12 mogao biti uređaj baš za vas.

HP Spectre X360 OLED

HP Spectre X360 OLED

Radi se o još jednom ”hibridu”, to jest o uređaju za koji se može reći i da je laptop i tablet, odnosno ”2 u 1”. Ono zbog čega je Spectre X360 OLED upao o oči velikom broju korisnika je njegov OLED zaslon rezolucije 1440p i mogućnošću okretanja zaslona za 360 stupnjeva, što je nešto s čime se ne može baš pohvaliti velik broj prijenosnika.

Kvaliteta prikaza na Spectre X360 OLED modelu je standardno odlična. Uz kvalitetu boja, uređaj je opremljen specifikacijama za koje se može reći da spadaju u sam vrh. Tu imamo 8 GB RAM i naravno Intelov Core i7 6500U procesor uz SSD od 256 GB. Sve u svemu, klasa od prijenosnika koji je jeftiniji od nekih uređaja koje sam naveo u članku, no uz bolje performanse i mogućnost okretanja zaslona od 360 stupnjeva.

Alienware 2018 13'' OLED

Alienware 2018 13” OLED

Alienware 2018 OLED prijenosno računalo biti će računalo sa zaslonom od 13 inča koje će biti u potpunosti spremno za VR. Uz to računalo bi trebalo biti zasnovano na novoj Core-H seriji procesora kao i Nvidia GTX 10 seriji grafičkih kartica. Zasad nema puno informacija o ovome modelu.

Ono što se zna i što se nagađa jest da bi Alienware 2018 13” OLED trebao biti prijenosnik koji će ići korak naprijed i u pogledu gaming prijenosnika, ali i u pogledu OLED kvalitete prikaza slike. Nadamo se da će uređaj što prije ugledati svjetlo dana. S obzirom na to da je Alienware dosad svaki puta oduševio, ne vidim razlog zbog kojeg se isto ne bi ponovilo i sa ovim modelom.

To je sve. Ovo je pet naj-prijenosnih računala koji na sebi imaju OLED zaslone. OLED je u proteklih nekoliko godina pokazao nove dimenzije kvalitete prikaza slike. Trend se polako, ali sigurno širi i na računala, što je svakako dobra stvar i razlog zbog kojeg će prijenosnici i dalje plijeniti veliku pažnju korisnika.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here