Ako provedete malo vremena na forumima i stranicama gdje se ljudi bave tipkovnicama, sve rasprave će vas dovesti do ove tipkovnice – Happy Hacking Keyboard 2 (dalje u tekstu: HHKB). Ova tipkovnica, kao što možete vidjeti na slikama, je praktički napravljena za one koji žele kvalitetnu tipkovnicu, one kojima nije problem izdvojiti 320+ dolara za istu, te one koji su cijele dane na računalu i pišu/programiraju.

Ova tipkovnica je zapravo veličine 60% “standardne tipkovnice” što znači da nema strelice, num pad, funkcijske tipke i sve ostalo što danas moderne tipkovnice imaju. Čak nisu ni sve tipke posložene kako biste očekivali – “Control key” je zamijenio poziciju s “Caps lockom”.
Drugim riječima – ova tipkovnica se ne boji malo promijeniti layout koji se u računalnom svijetu provlači od 80.-ih godina prošlog stoljeća. Promijene nisu velike, ali će vam trebati neko vrijeme da se naučite koristiti ovu tipkovnicu, odnosno da se priviknete na njen layout.

Ono što ljude odvlači od ove tipkovnice je definitivno cijena. “Jeftiniji” model Pro 2 (bez “S” dodatka) košta oko 225 dolara, dok je skuplja oko 320 dolara. Razlika između te dvije je “S” slovo, odnosno ova skuplja je “silence” verzija, što možete čuti u ovom videu:

U svakom slučaju radi se o fantastičnoj tipkovnici u koju se isplati uložiti novac ako planirate kupiti tipkovnicu koja će s vama biti idućih 10-15 godina i ako tipkate, kao i mi, veći dio dana. No, pogledajmo malo detaljnije što je specifično kod ove tipkovnice i zašto toliko košta.

Dizajn i layout

Kao što smo rekli, radi se o relativno (fizički) maloj tipkovnici. Ako ste vidjeli ili koristili 13-inčni MacBook Pro, onda imate ideju koliko je tipkovnica mala, odnosno velika. Pitanje je samo što su kreatori morali izbaciti da bi tipkovnica bila toliko mala.
Dok većina tipičnih tipkovnica ima puni red funkcijskih tipki (F1-F12), HHKB ih je u potpunosti odbacila.

Dok većina tipkovnica u desnom donjem kutu ima strelice, HHKB ih nema. Ako želite koristiti strelice, onda imate Fn tipku koja otkriva “drugi sloj” funkcionalnosti na tipkovnici i u kombinaciji s tom tipkom možete koristiti strelice, Home, End, Page Down, Page Up … uostalom, možete to vidjeti na slici:

Izgleda kao da kreator tipkovnice nije htio pokvariti simetriju. Nadalje, sve tipke su i dalje tu. One osnovne možete koristiti bez tipke Fn, a sve one druge tipke tako da stisnete FN + “tipka_koju_trebate”. Tako ćete za “Home tipku” morati stisnuti FN + “K”. Naviknete se, ali treba neko kraće vrijeme za to.

Usprkos nedostatku tipki, ova tipkovnica izgleda odlično, čvrstog je dizajna (op.a. iako je nažalost kućište plastično, a ne aluminijsko), tipke su od ABS plastike pa se neće brzo istrošiti, mehanizam koji se koristi je Topre (op.a. ponajbolji na tržištu, ali o tome nešto kasnije), zauzima malo mjesta …

U početku je problem jer svi mi tipkamo napamet pa imamo određeni “memory muslce”, no kada se toga oslobodite, sasvim ćete lako koristiti ovu tipkovnicu.

Sa zadnje strane tipkovnice, imate dva USB 2.0 porta, mini USB kako biste tipkovnicu spojili na računalo, te 6 dodatnih switcheva s kojima konfigurirate hardverski tipkovnicu – Mac mode ON/OFF, backspace vs. delete gumb i slično.

Performanse

Ako zanemarimo sav layout i vrijeme koje morate potrošiti da se naviknete na isti, ovo je fantastična tipkovnica na kojoj je i više nego užitak raditi.

Vjerojatno će nas više razumjeti osobe koje već sada koriste mehaničke tipkovnice, no HHKB ide korak dalje. Oni su u svoje tipkovnice stavili Topre switcheve i osjećaj kod tipkanja je malo drugačiji nego na čistim mehaničkim tipkovnicama. Topre nije toliko “clicky” i mnogo ga je lakše stisnuti, no daje odličan osjećaj.

Neki kažu da je to samo “napredniji rubber dome”, no mi se nikako s time ne možemo složiti. Topre je kategorija za sebe i to je top, odnosno najskuplja kategorija. Plus, ako ste pogledali video u ovom tekstu o usporedbi dvije varijante ove tipkovnice, čut ćete taj poseban “thockzvuk kojeg daju tipke kada ih stišćete.

Jednostavno nemamo mana za ovu tipkovnicu što se pisanja, odnosno tipkanja tiče. Možda bismo voljeli da je aluminijsko kućište, te da je tipkovnica malo teža (op.a. nekad se zna malo pomaknuti po stolu ako ju prejako stišćete) ali to su sitne zamjerke.

Zaključak

HHKB Pro 2 (Type-S) je kultna tipkovnica i to s razlogom. Kombinira minimalistički dizajn s Topre switchevima, pomalo bizarnim layoutom i visokom cijenom. Naravno da ova tipkovnica nije namijenjena svima jer ne žele svi potrošiti 1500-2500 kuna na tipkovnicu. Ona je namijenjena UNIX sistemašima, programerima i onima koji puno pišu. Čak ju ne preporučujemo ni gamerima jer nema ni pola tipki koje će njima trebati da bi bili dobri u igrama koje igraju.

Ali ako spadate u jednu od spomenutih skupina, svakako vam preporučujemo da razmotrite ovu tipkovnicu. Trajat će vam godinama, a bit ćete i više nego zadovoljni u svakodnevnom radu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here