Sa virtualnom tipkovnicom i fantastičnom površinom za pisanje, Lenovo Yoga Book je polako ali sigurno ugravirao trag ultra-malenim laptopima iduće generacije…

Kada sam čuo najavu Lenova i njegovog ‘2 u 1’ Yoga Book-a, moram priznati da me to poprilično iznenadilo. Iz tvrtke su govorili da s radi o ‘hibridu budućnosti’, a ja sam jedva čekao da vidim o čemu se zapravo radi. I sada kada ga napokon imam priliku testirati, vidim da je Lenovo zaista bio u pravu i da je ovaj mini-laptop zaista nešto što još nismo imali prilike vidjeti, čime ovaj laptop postaje zaista jedinstveni hibrid.

Za početak, tipkovnice kao takve jednostavno nema. Ono što će korisnici dobiti jest virtualna tipkovnica, sa osvijetljenim, futurističnim tipkama koje izgledaju kao da su izašle iz jedne od epizoda Star Wars-a. Tipke pritiskom na njih i vibriraju, čime korisnicima daju još realističniji i bolji osjećaj pri korištenju.

Lenovo Yoga Book tipkovnica

 

Znajte da se ne radi tek o pukoj estetici, jer Yoga Book dolazi sa jš jednom značajkom a to je mogućnost preoblikovanja svoje virtualne tipkovnice u EMR površinu za pisanje, na kojoj ćete moći i crtati i pisati raznorazne bilješke koristeći olovku. Pritiskom na prekidač i malena ikona koja označava olovku i koja se obično nalazi u gornjem desnom kutu ekrana će nestati – raznolikost uporabe i korištenja je neupitna.

Yoga Book je sa ovom tehnologijom tipkovnice zapravo postavio novi standard za ultra lake prijenosnike. Kučište ovako tankog laptopa je izrađeno od legura aluminija i magnezija kako bi sve bilo čvrsto i na mjestu. Ovaj hibridni laptopa  je ”debeo” samo 9.6 mm (dok je zatvoren), što znači da je riječ o najtanjem hibridu na svijetu. Sa svojim 690 grama, Yoga Book jedva da teži masu prosječnog časopisa od 150-200 strana, što znači da je ovaj hibrid iznimno prenosiv i lagan za nošenje.

Lenovo Yoga Book

 

Lenovo Yoga Book: Halo tipkovnica

Istina, tipkovnica je malo neobična za korištenje. Kada smo ju prvi puta koristili, djelovala je kao da prvi puta u životu uopće koristimo tipkovnicu, a osim toga- nije djelovala prirodno. No, na nju ćete se s vremenom naviknuti. Jedino što od ove tipkovnice nikako ne smijete očekivati jest to da ćete brzo tipkati gomilu teksotva, jer ona jednostavno niti nije predviđean za to, baš kao i tableti ili smartfoni.

U teoriji, tipkanje na Yoga booku bi se s vremenom trebalo unaprijediti iz razloga što je Lenovo u Yoga Book ugradio program za umjetno učenje. Iako ovaj program pomoću kojeg tipkovnica ‘uči’ kako vi tipkate nisam baš vidio ‘na djelu’ za vrijeme mog tipkanja, on bi ipak s vremenom trebao pomoći tipkovnici da nauči gdje se točno prsti korisnika nalaze kada pritisnu određenu tipku. Na primjer, ako uvijek pritišćete Space točno ispod prostora koji je za to određen, Yoga Book bi to trebao s vremenom naučiti i registrirati svaki vaš pritisak tipke na tom mjestu.

Lenovo Yoga Book crtanje

 

Ako isključite tipkovnicu vaš Yoga Book će se u isti tren pretvoriti u uređaj za crtanje i pisanje olovkom. Korištenje olovke za crtanje i pisanje je vrlo prirodno, sa omjerom od gotovo jedan naprama jedan preciznošću i to sve zahvaljujući olovki koja je vrlo osjetljiva i ima čak 2048 lps-a (“levels of pressure sensitivity”). Osobno preferiram pisanje izravno na staklo, a Yoga Book sama sprečava slučajan pritisak dlanom i omogućuje da slobodno odmorite svoje ruke na samom hibridu, bez straha da ćete nešto slučajno pritisnuti, napisati, povući ili nacrtati. Na gornjem ekranu možete vidjeti sve ono što pišete ili crtate.

Sve u svemu, ono što je u biti najprivlačnije kod Yoga Booka jest ugrađeni magnetni držač, pomoću kojega možete pričvrstiti bilo kakav primjerak starijeg A5 notebooka na vaš Yoga Book i još uvijek pisati bilješke, čime stvarate fizičku verziju, a samim time i digitalnu kopiju onoga što radite, tako da to uvijek možete pokazati svojim kolegama i prijateljima.

U Android modelu, sve moje bilješke su bile instantno snimljene u Lenovo aplikaciju za snimanje bilješki, no kod Windowsa se sve bilješke automatski snimaju u OneNote. Na ovaj način možete imati izravan pristup svojim bilješkama sa bilo kojeg Windows uređaja preko Clouda. Ovo je daleko najkorisnija mogućnost Yoga Booka; radi se o savršenom načinu snimanja bilješki koji će koristiti svima onima koji trebaju nešto brzo i često zabilježiti.

 

Lenovo Yoga Book: Ekran

Unatoč otmjenoj tipkovnici i impresivnoj olovci, ne možemo reći da se je Lenovo u pogledu samog prikaza ‘pretrgao’. Yoga Book ima 10.1 inčni ekran, sa rezolucijom od 1920×1200, no usprkos iznenađujuće visokoj količini najveće moguće svjetline od 422 cd/m2, cjelokupan izgled boja je bio malo razočaravajuć jer je pokrivao samo 81.2% od sRGB prostora za sliku. Sve ovo znači da Yoga Book i nije nešto impresivna što se same grafike tiče, no ako uzmemo u obzir da se radi o cijeni od samo 5000kn onda ćemo shvatiti da bi bilo pretjerano tražiti nešto takvo od ovakvog mini-laptop hibrida.

Lenovo Yoga Book test

 

Na testu grafičkih performansi, prosjek od 19 fps-a u GFXBench Manhattan 3 testu je još uvijek poprilično impresivno, čime se Yoga Book nalazi otprilike u istome rangu kao i prošlogodišnji ‘flagship’ pametni telefoni. U samoj praksi, pokretanje Sky Force Reloaded je bilo malo problematično, sa laganim trzanjima, no jednostavnije igre kao što je Threes su se ‘vrtjele’ na sasvim pristojnom broju fps-a.

Lenovo Yoga Book: Baterija

Vijek trajanja baterije je iznenađujuče dobar obzirom na dimenzije ovof hibridnog laptopa. Sa svjetlinom ekrana koja je postavljena na naša standardna mjerenja od 170 cd/m2, Yoga Book je trajao 7 sati i 22 minute i to dok je pokretao video-playback test, što znači da će vam u svakodnevnom korištenju pružiti poprilično dobro vrijeme korištenja.

Lenovo Yoga Book: Utori i spajanja

Naravno, ono što je očigledan nedostatak kod ovako tankih uređaja jest manjak utora. Bez obzira na to, Yoga Book daje sve od sebe i na ovom polju, tako da ćete s ovim hibridom dobiti micro-USB utor, micro-HDMI za spajanje na vanjski video prikaz te 3.5 milimetarski utor za slušalice. U vezi povezanosti na internet, postoji ugrađeni 802.11ac za bežično, zajedno sa Bluetoothom 4.0.

 

Završna riječ

Yoga Book je, unatoč nekim sitnim nedostacima izniman hibrid između laptopa, tableta i notebooka koji za cijenu od 5000kn daje zasta pregršt toga. Zbog ovoga svega Lenovo definitivno zaslužuje pohvale, a osim toga ovaj hibrid zasigurno djeluje kao korak naprijed u odnosu na Surface uređaje koje smo u pršlosti imali prilike vidjeti.

Ono za što biste trebali izdvojiti još više novca, ako želite da sad već zastarjeli Surface 3 bude potpuno opremljen, Yoga Book sadrži kao predefiniranu opremu. Radi se naravno, o tipkovnici i olovci za pisanje. Ja bih se osobno odlučio za nešto skuplju, Windows verziju Yoga Booka, no i Android verzija je sasvim dobra, pogotovo ako ulazite u skupinu redovitih korisnika Google Docs-a.

Prije nego što se odlučite na kupovinu Yoga Book-a, savjetujem vam da prije isprobate tipkovnicu i to iz ralzoga što nedostatak fizičkih tipki neće biti ono što će svakome biti po volji. No, u slučaju da vam se sviđa ideja sa Yoga Book tipkovnicom, tada je ovo definitivno uređaj za vas, kojeg i osobno preporučujem.

Specifikacije:

Procesor – četverojezgreni Intel Atom x5-Z8550 od 2.4 GHz. Radna memorija – 4 GB. Dimenzije – 256x170x9.6. Masa – 690g. Veličina ekrana – 10 lin. Rezolucija ekrana – 1200×1920. Grafički adapter – n/a. Cjelokupan prostor pohrane – 64 GB.

USTUPIO: Microline

CIJENA: oko 5000,00kn

ZA:

  • Vrlo tanak i malene mase
  • Radi se o nevjerojatnom uređaju za pisanje
  • Pristojan vijek trajanja baterije

PROTIV:

  • Performanse su pomalo slabašne

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here