Video kao medij budućnosti sve je zastupljeniji na online kanalima. Popularnost video materijala raste iz mjeseca u mjesec, a mnogi Youtuberi postali su prave ‘zvijezde’. Želite li se i vi priključiti video svijetu svakako trebate uz kvalitetne ideje imati i dobru opremu za rad. Prije svega, treba vam kvalitetna kamera i objektiv, a na odmet nije ni stabilizator. Ako se odlučite za snimanje pametnim telefonom, morat ćete odvojiti nekoliko tisuća kuna za dobar mobilni uređaj koji će snimati video dovoljno visoke kvalitete za nesmetano uživanje korisnika.

Uz sve gore navedeno iznimno je važno imati kvalitetno računalo na kojem ćete obrađivati video materijale. Iako će se mnogi korisnici odlučiti za stolno računalo, želite li povećati mobilnost vašeg rada svakako savjetujemo nabavku prijenosnog računala. Prijenosna računala za video obradu mogu biti skupa, no korisnike često zbunjuje ne poznavanje karakteristika koje im trebaju za nesmetanu video obradu.

U prvom dijelu članka nabrojali smo 5 super računala koja će vam služiti u nesmetanom obrađivanju video materijala, a u ovom nastavku članka donosimo vam još 5 prijenosnih računala za video editiranje. Svakako preporučujemo čitanje nastavka članka ako planirate kupiti novo prijenosno računalo za obradu videa, a također pogledajte i prvi dio članka. Slijedi popis prijenosnih računala za video obradu:

 

HP ZBook 17 G4

HP ZBook x2

Veličina zaslona igra važnu ulogu kod odabira laptopa za video editiranje. Odaberete li zaslon velikih dimenzija njima smanjujete mobilnost samog uređaja, dok ćete odabirom malenog zaslona umanjiti mogućnost editiranja detalja unutar video materijala. Dakle, trebate odvagnuti koje su vam karakteristike važno no svakako preporučujemo da birate uređaj zaslona veličine unutar 14 do 16 inča. U prvom dijelu članak predstavili smo uglavnom prijenosna računala zaslona veličine 15.6 inča, a sada ćemo predstaviti nešto manji uređaj kojime dobivate veću mobilnost i lakši transport uređaja sa sobom.

HP ZBook x2 je prijenosno računalo veličine zaslona 14 inča. Unutar tih 14 inča dobiva se 4K rezolucija pa vam je samim time osigurano uređivanje video materijala koji su snimljeni upravo u 4K rezoluciji. Što se tiče središnjeg dijela računala, unutra se nalazi Intel Core i5 procesor, a korisnici također mogu odabrati i Core i7 procesor. Uz procesor, korisnici mogu odabrati iz između 8, 16 ili 32 GB radne memorije, kao i između dvije grafičke kartice: Intel HD 620 ili Nvidia Quatro M620. Za pohranu podataka možete odabrati SSD 128, 256 ili 512 GB.

Ovaj je uređaj namijenjen kreativcima i savršeno će se uklopiti u planove onih koji nastoje stvoriti kvalitetne i zanimljive video uratke. Valja naglasiti kako je mobilnost jedna od važnijih odlika ovog uređaja, a dio zamjerki možemo pripisati nešto slabijim grafičkim performansama – koje bi mogle stvarati sitne probleme kod kreiranja video materijala. Cijena uređaja kreće se oko 10.000 kuna što nam se čini možda previše s obzirom na to da su grafičke performanse u neku ruku ograničene. Ipak, ovaj je uređaj dobar korak u svijet video editiranja i zbog toga bi se trebao nalazi na vašoj planskoj listi kod kupnje sljedećeg laptopa.

 

Lenovo ThinkPad X1 Extreme test

Lenovo ThinkPad X1 Extreme

U prvom dijelu članka već smo spominjali jedan Lenovo laptop koji nas se cjenovno i performansama poprilično dojmio. Rekli smo tada kako Lenovo stvara prijenosna računala vrhunskih performansi, ali prihvatljive cijene – koja često privuče pažnju korisnika. Ovog puta predstavljamo jedno od najboljih Lenovo prijenosnih računala, no cjenovno je nešto zahtjevnije pa će si ga tek rijetki priuštiti.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme je uređaj koji je napravljen za ekstremne uvjete i krasi ga fantastičan dizajn i prilično kvalitetno kućište. U srcu uređaja nalazi se Intel Core i5 procesor nove generacije, a korisnici također mogu odabrati verziju s Intel Core i7 procesorom. Za nesmetan rad procesora brine se radne memorija koja se može kretati od 8, preko 16 i 32 pa sve do 64 GB.

Dakako, najbolja opcija je 64GB i takvo bi računalo bez problema trebalo omogućiti nesmetanu obradu video materijala bilo koje rezolucije, no odaberete li 16 i 32 GB također ne bi trebalo biti nekih većih problema. Na raspolaganju je SSD memorija koja može biti veličine 256 GB, 512 GB ili 1 TB. Za grafički dio zadužena je kvalitetna Nvidia GTX 1050 Ti kartica koje će kvalitetno obaviti svoju zadaću zahtjevne obrade video zapisa. Valja spomenuti i zaslon koji je veličine 15.6 inča i korisnicima donosi rezoluciju do 4K.

Možemo reći kako je ovo jedan od najboljih Lenovo uređaja i samim time trebao bi biti i više nego dovoljan za lagodnu video obradu. Nedostatak koji primjećujemo je nešto kraće trajanje baterije u odnosu na konkurenciju, što može biti problem ako planirate puno raditi vam ureda i stana. Također, neki su se korisnici požalili kako se ovo računalo ponekad dosta ugrije pa će biti potrebno osmisliti kako ohladiti uređaj. Što se tiče cijene, ona se kreće oko 12.000 kuna – a na vama je da odaberete performanse koje vam trebaju.

 

Dell XPS 15

Dell XPS 15

Konkurent proizvođačima u cjenovno prihvatljivom razredu je i kompanija Dell. Prijenosnik Dell XPS 15 donosi vam sve performanse koje trebaju osobi koja namjerava uređivati video materijale na svojem prijenosnom računalu. Radi se o laptopu koji ima zaslon veličine 15.6 inča, što je standard kojeg se pridržava većina proizvođača laptopa. Na tih 15.6 inča dolazi rezolucija od 1080p ili 4K, a valja naglasiti kako postoji i varijanta s OLED zaslonom.

U središtu uređaja kuca neki od Intelovih procesora nove generacije. Korisnici tako mogu birati između Intel Core i5, zatim Core i7 te Core i9 procesora. Uz bok procesorima, korisnici također mogu odabrati proizvoljnu količinu radne memorije, a birati mogu između 8, 16 i 32 GB. Za pohranu podataka tu je tvrdi disk od 1 TB ili varijanta sa SSD memorijom koja može biti 256GB, 512GB ili 1TB. Što se pak tiče grafičkih performansi, na raspolaganju je Intel UHD 630 ili Nvidia GTX 1650 grafička kartica.

Prednosti ovog računala definitivno su iznimno kvalitetan zaslon koji vam donosi vjerni prikaz boja, ali i kvalitetne grafičke performanse koje vam nude sve što trebate uređujete li video materijale. Valja naglasiti kako ovaj prijenosnik izgleda poprilično elegantno i atraktivno te je i sam dizajn dobar mamac za kupnju. Od negativnosti svakako ćemo izdvojiti nešto kraće trajanje baterije uređaja u odnosu na konkurenciju. Cijena uređaja kreće se oko 10.000 kuna, ali uvelike ovisi o tome za koje performanse se odlučite. Ovisno o tome, možete dobiti iznimno kvalitetno računalo predivnog dizajna i kvalitete rada.

 

Asus ZenBook Pro 15

Tržište prijenosnim računalima redovito dobiva inovacije, kako u području hardvera tako i u području softvera. Jedan od možda najinovativnijih prijenosnih računala koje ćemo danas predstaviti jest upravo Asus ZenBook Pro 15. Radi se o računalu koje dolazi s posebnim malenim ekranom na mjestu touchpada, kako bi se korisniku proširio spektar mogućnosti koje može raditi na svojem prijenosniku. Iako taj dodatni ekran ne donosi ogroman napredak i značajne uštede vremena, lijepo je imati jedan novi detalj koji vam potencijalno može olakšati rad na računalu.

Asus ZenBook Pro 15 ima zaslon veličine 15.6 inča koji podržava rezoluciju od 4K. U središtu računala kuca Intel Core i7 procesor, a korisnici mogu odabrati i verziju Core i9 procesora. Laptop dolazi s 16GB radne memorije koja bi vam trebala osigurati nesmetan rad prilikom uređivanja video materijala. Što se tiče memorije za pohranu podataka, na raspolaganju vam je SSD veličine 512 GB. Ovo računalo odlično stoji i po pitanju grafike pa možete birati između Intel UHD 630 ili Nvidia GTX 1050 Ti grafičke kartice.

Ovaj prijenosnik ima iznimno atraktivan i elegantan dizajn, kao i vrhunske performanse koji će zadovoljiti vaše potrebe za uređivanjem video uradaka. Također, od prednosti valja izdvojiti kvalitetan zaslon osjetljiv na dodir, kao i dodatan mali zaslon kojime proširujete opseg mogućnosti rada. Glavni nedostatak ovog računala svakako je malen kapacitet baterije, koji je ispod prosjeka konkurencije – pa ne možete računati na dugotrajan rad na računalu bez da tražite utičnicu za punjenje. Cijena uređaja kreće se oko 10.000 kuna što je prihvatljiva cijena s obzirom na to kakve performanse nudi ovaj prijenosnik.

 

MSI WS65 9TM

MSI WS65 9TM

Za kraj naše liste ostavili smo vjerojatno najbolje prijenosno računalo koje možete nabaviti na tržištu, ali koje ima itekako paprenu cijenu. Prijenosnik MSI WS65 9TM osigurava vam sjajne performanse, a za razliku od ostalih računala koja smo prije spomenuli – ima nešto veći zaslon. Konkretno, radi se o zaslonu od 17.3 inča koji podržava rezoluciju 1080p ili 4K – ovisno o vašim zahtjevima.

U središtu ovog računala nalazi se Intel Core i7 procesor, a korisnik prema željama može odabrati i kvalitetniji Core i9 procesor. Na raspolaganju su verzije sa 16 ili 32 GB radne memorije, dok je za pohranu podataka na raspolaganju SSD veličine 512 GB ili 1 TB. Vrhunske performanse ovo računalo ima i na području grafike gdje možete birati između Nvidia Quadro T2000 ili RTX 5000 Max-Q.

Zahvaljujući fantastičnim performansama ovo računalo bi vam trebalo osigurati sve preduvjete za nesmetan rad prilikom uređivanja video materijala. Računalo ima atraktivan dizajn i iznimno izdržljivo kućište koje se može pohvaliti izdržljivošću za potrebe vojske. Također, fantastične performanse podržane su odličnim 4K zaslonom te dugotrajnom izdržljivošću baterije. Nažalost, za ovaj ćete uređaj trebati izdvojiti jako puno novca. Cijena uređaja na tržištu iznosi otprilike 25.000 kuna, što je rijetko tko spreman investirati u prijenosno računalo. No, ako imate viška novaca ovo je možda top izbor za uređivanje video materijala.

 

Zaključak

Prijenosna računala za uređivanje video materijala moraju imati vrhunske performanse kako biste mogli nesmetano raditi na svojim video uradcima. Uz kvalitetan procesor, dovoljno radne memorije i zasebnu kvalitetnu grafičku karticu – još je nekoliko parametara koji utječu na kvalitetu rada.

Iznad smo nabrojali 5 super prijenosnih računala koja vam mogu poslužiti za uređivanje video materijala. Dakako, radi se o vrhunskim računalima čija cijena se uglavnom kreće oko 10.000 kuna ili više, no to su zahtjevi koje pred vas stavlja softver za uređivanje video materijala. Svakako pročitajte i prvi dio članka u kojem je nabrojano još 5 vrhunskih računala za video editiranje.

Nadamo se kako smo vam barem malo pomogli u odluci koje računalo odabrati za uređivanje video materijala. Sretno s kupnjom i želimo vam puno zanimljivih i kvalitetnih video uradaka u budućnosti.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here