Sa dvostrukim zaslonom Yoga Book C930 je po mnogočemu jedinstveni prijenosni uređaj, koji se trenutno ne može staviti unutar bilo koje vrste uređaja koja postoji na tržištu, s obzirom na to da nije niti laptop niti tablet, a ne može se gledati niti kroz prizmu uređaja ”2-u-1” tableta. Iz tog razloga je teško usporediti ovaj uređaj s bilo kojim prijenosnikom koji je trenutno dostupan na tržištu.

yoga book c930

yoga book c930 recenzija

Nasljednik prvog Yoga Book uređaja koji je na tržište pušten u posljednjem kvartalu 2016. Yoga Book C930 dijeli neke ključne značajke sa svojim prethodnikom, dok u isto vrijeme nudi puno više po pitanju performani i poboljšanja, naravno uz višu cijenu. Verzija otprije dvije i pol godine bila je cjenovno koliko-toliko pristupačna: Androidov model od 64 GB bio je dostupan po cijeni od oko 3-4.000 kn dok je Windows inačica koštala oko 4-5.000kn.

lenovo yoga book c930

Slično originalnom Yoga Book uređaju, drugi zaslon na sebi ima virtualnu tipkovnicu. Ipak radi se o E ink touch prikazu, a ne o ispisanom kapacitivnom dodirnom sučelju, koji se može prebacivati sa načina rada tipkovnice do načina rada crtanja i pisanja bez potrebe dodavanja papira na gornji dio dodirne površine.

Osim toga, E Ink prikaz u sebi ima podršku za Active Pen (podrška za Wacom AES). Najznačajnije promjene u odnosu na predhodne modele su operacijski sustav i SoC. Lenovo je za svoj C930 ipak dao prednost Windowsu 10. Osim toga uređaj ima i nadograđeni i5 procesor. Više nemamo Intelov Atom X5-Z8550, već umjesto njega imamo snažan Intelov Core i5-7Y54.

Ova nadogradnja nas je i više nego obradovala, s obzirom na to da većina računalnih tableta zahtijevaju punu verziju Windowsa za uspješno implementiranje aplikacija za normalan rad.

 

yoga book c930 test

Lenovo Yoga Book C930: Izvrstan “industrijski” dizajn

Izvana Yoga Book C930 izgleda dosta slično svom prethodniku. Uređaj ima slično i dosta prepoznatljivo tanko i dosta lagano tijelo koje je izrađeno od magnezijskih vlakana i aluminija. Osim toga, uređaj na sebi i dalje ima prepoznatljiv tanak i čvrst pant koji je dostupan u različitim bojama. Lenovo je odabrao suptilniju tamnosivu boju sa naglaskom na srebrnu, na nekoliko mjesta pri čemu je zamijenio sjajno srebrne i zlatne pantove.

Unutrašnjost je u cijelosti drugačija, uglavnom zbog promjene kapacitivne površine novim Full HD (rezolucije 1920 x 1080p) fleksibilnim E Ink Mobius zaslonom osjetljivim na dodir koji na sebi ima ugrađenu podršku za Wacom Active olovku.

c930

Ovaj uređaj od 10.8 inča, koji je ustvari ”2-u-1” tablet, teži samo 775 grama, a debeo je samo 9.9 milimetara (dok je zatvoren) pri čemu njegov najtanji dio iznosi tek 4 milimetra dok je uređaj otvoren. Novi, sekundarni E Ink ekran na dodir te bolja i snažnija konfiguracija hardvera ipak objašnjava dodatak od 85 grama na masi kao i neznatno povećanje u debljini (samo 4 milimetra).

Vjerojatno kako bi zadržao poznatu tankoću i malenu masu, Lenovo se kod ovog uređaja odlučio za dodavanje malenog otvora kako bi korisnik mogao uređaj otvoriti jednom rukom. Izbor utora je kod prošlog modela bilo nešto na što su se mnogi korisnici dosta žalili i izgleda da je Lenovo kod ovog modela uvažio prigovore.

lenovo yoga c930

Pojedinačni microUSB i micro HDMI utori sada su zamijenjeni dvama USB-C 3.1 utorima, od kojih oba imaju mogućnost punjenja, što je sve u svemu bolja konfiguracija. Nekim korisnicima će zasigurno smetati nepostojanje utora za slušalice, tako da je ovo nešto što će ići individualno, od korisnika do korisnika. Ipak, ako pogledamo tržište pametnih telefona moći ćemo vidjeti da se trend napuštanja klasičnog utora od 3.5 mm polako, ali sigurno širi na sve veći broj uređaja.

yoga c930 recenzija

Tipke za reguliranje zvuka kao i tipka za uključivanje uređaja nalaze se s desne strane ploče E Ink. Iz svakodnevne uporabe uređaja možemo zaključiti kako je puno bolje ove tipke staviti i ostaviti na desnoj strani. Utor za microSD kartice nalaze se s lijeve strane E Ink prikaza, vrlo blizu pantovima i drugom USB-C 3.1 utoru za punjenje uređaja.

 

lenovo yoga book c930 tipkovnica

Lenovo Yoga Book C930: E Ink zaslon s tipkovnicom je ujedno i čitač elektronski knjiga kao zamjena za Kindle

Ono što Yoga C930 odvaja od bilo kakvih drugih ”2-u-1” tabletnih računala je njegov sekundarni ekran od 10.8 inča, koji je Full HD i koji ima mogućnost korištenja na tri načina: kao virtualna tipkovnica, virtualni zapisnik (ili blok za crtanje) te kao čitač e-knjiga.

Yoga Book C930 kao “high-end” čitač e-knjiga, nažalost nema podršku za Amazon Kindle format, nego samo PDF datoteke, koje su na sreću, u tom formatu vrlo dostupne na internetu. Prebacivanje s različitih načina postiže se klikom na ikone koje se nalaze u gornjem, desnom kutu monokromatskog sekundarnog zaslona, a odavde isto tako korisnik može ostvariti pristup i E Ink postavkama.

lenovo-yoga-c930-e-reader
Tipkovnica se pretvara u čitač e-knjiga

Yoga C930 nije osmišljen za korisnike koji svoje tablete/laptope žele i trebaju koristiti za duge sate pisanja, kao što su pisci ili novinari. Umjesto toga, ovaj uređaj će možda najbolje odgovarati korisnicima koji će imati potrebu samo ukratko nešto utipkati (ili upisati), kao što je povremeno slanje elektroničke pošte, pregledavanje internetskih stranica, pisanje bilješki ili crtanje.

lenovo yoga book c930 e-čitač

Tipkovnica s vremenom ”uči” navike korisnika te će nakon nekog vremena korištenja već početi izbacivati različite prečace za dovršavanje riječi ili rečenica. Još jedna stvar koju korisnici trebaju imati na umu u vezi E Inka jest da nema pozadinsko osvjetljenje. Tipkovnica bez tipki korisnicima nudi različite vrste odgovora na klik, čime se željelo i pokušalo zamijeniti fizički dojam klika na pravu tipku. Iako isprva može djelovati malo neobično i premda će koriscima trebati neko vrijeme da se naviknu na ovakvu tipkovnicu koja to zapravo nije, s vremenom stvari ipak dolaze na svoje.

Klasičan način nudi najjednostavnije iskustvo. Ovaj način će tipkovnicu prikazivati cijelo vrijeme, dok će moderni izgled korisniku ponuditi veće tipke, ali će ”po defaultu” sakriti dodirnik nakon čega će se on pojavljivati umjesto tipke ”Space” ako korisnik tipka ispod njega, što dosta otežava korištenje istog.

Za one koji ne tipkaju brzo i koji ne tipkaju puno ova tipkovnica bit će sasvim u redu, dok bi za one koji tipkaju brzo mogla biti problematična. Opet kažem, ako planirate ovaj uređaj koristiti za sve osim za višesatno tipkanje (pogotovo ako nešto morate natipkati u što kraćem vremenu), to bi mogao biti problem. Dodatan problem je i dodirnik s kojim će korisnici isprva imati malo problema, dok se ne naviknu.

lenovo yoga book c930 test

U klasičnom načinu rada stvari postaju jednostavnije, jer se korisnik može lakše prilagoditi na ”tihe” zvukove lijevog i desnog klika. LCD dodirnik se isto tako može koristiti za mnoštvo aktivnosti (kao što su zatvaranje ili pomicanje prozora, korišenje kao desne tipke za klik, itd.), što onda olakšava i neutralizira pretjeranu potrebu za korištenjem dodirnika.

Wacomova AAA baterija koja napaja Lenovo Active Pen dolazi s nekoliko modela Yoga Book C930. Prije nego što se odlučite na kupovinu svog novog C930 bilo bi dobro pripaziti i na ovaj detalj. Sve u svemu, olovka vrlo dobro funkcionira, vrlo je responzivna sa E Ink pločom, a ako se odlučite na instalaciju One Note ili Photoshopa, tim bolje jer je olovka savršeno kompatibilna i s ovim aplikacijama.

Funkcije triju tipki se mogu namjestiti samo ako uparite olovku sa računalom preko Bluetooth povezivosti. Jedna vrlo zgodna mogućnost koju korisnici imaju u vezi olovke je fotografiranje screenshotova, što je moguće izvesti sa dva klika na gornju tipku olovke.

Što se tiče kontrole nad dosegom tu se mora priznati kako se Lenovo dobro potrudio. Čak 4096 razina pritiska koliko Lenovo Active Pen dopušta zadovoljit će svakog korisnika koji žudi za dobrom olovkom na hibridu. U ruci i prilikom korištenja olovka daje dojam kao da se koristi prava olovka. Ako korisnik poželi koristiti olovku za pisanje nekog podužeg teksta  i to je moguće, s obzirom na izdržljivost i učinkovitost ove olovke. Isto vrijedi i za korištenje Photoshopa, bez obzira radili se o velikim datotekama ili ne, sustav je bio vrlo responzivan i zadovoljio je očekivanja.

 

lenovo yoga book c930 zaslon

Lenovo Yoga Book C930: Glavni zaslon

Zaslon nas je stvarno oduševio. Visoka rezolucija i gustoća točkica, dobar kontrast s dubokim nijansama crne. Sa rezolucijom od 2560×1600, QHD IPS LCD ekran od 10.8 inča daje duboke nijanse crne te općenito bogati prikaz ostalog spektra boja. Sjajni premaz daje dodatnu refleksiju, ali i povećava zasićenost boja.

U odnosu na prošli model Lenovo je dosta poboljšao rezoluciju kao i gustoćiu točkica na ekranu (sa 224 na 280 ppi), a činjenica da je gustoća veća čak i kod one koju možemo pronaći na Surface Pro 6 (12.3 inčni zaslon rezolucije 1824 x 2736 i gustoće točkica oko 267 ppi) samo dodatno doprinosi sveopćem dojmu.

yoga book c930 zaslon

Prema našim mjerenjima Yoga Book C930, daje svjetlinu do 380 nita, u odnosu na deklariranih 400, što je opet odlično za jedno prijenosno računalo, s obzirom na to da je već sve ono što prelazi 350 nita što možemo recimo vidjeti kod Dellovog XPS 13 ili Surface Pro 6 jako dobro, jer jako malo uređaja, kao što su recimo MacBook Pro, i pametni telefoni LG V40, Huawei 20 Pro te Mate P20 Pro mogu dosegnuti oko 500 nita.

lenovo yoga book c930 ekran

Reprodukcija boja sRGB je na 85%, barem sudeći prema onome što kažu tehničke specifikacije. U praksi to tako zaista i izgleda. S obzirom na cijenu ovo je malo ispod prosjeka. Korisnici koji požele koristiti ovaj uređaj za aplikacije koje zahtijevaju preciznu reprodukciju boja neće biti skroz zadovoljni, ali C930 i nije namjenjen za to. Ipak, za svakodnevno crtanje i izmjenjivanje videa uređaj je i više nego dobar, slično vrijedi i za povremeno igranje igara.

 

yoga book c930 performanse

Lenovo Yoga Book C930: Performanse

Ugrađen je snažan Intelov i5 procesor, koji se lako nosi sa zahtjevima oba zaslona i to je još jedna vrlo dobra značajka koju ovaj prijensonim ima u sebi. Pokušaji integriranja Intelove sedme generacije Core i5-7Y54 procesora, koji ima potrošnju struje od samo 4.5W, u uređaj, koji je po opisu i prirodi vrlo tanak i vrlo lagan te koji u sebi nema ventilator je dosta zahtjevan zadatak. U prilog tome govori i činjenica da se ovaj isti procesor nalazi i unutar snažnijeg, većeg i težeg Google Pixel Book-a iz 2017. Vjerujem da je Lenovo naišao na ozbiljan izazov prilikom implementiranja jednog te istog procesora u ovako dva različita uređaja.

Benchmark mjerenja pokazuju da je Lenovo vrlo vjerojatno malo morao ”stisnuti” performanse ne bi li uspio nekako sniziti temperaturu, naravno na štetu brzine. Najbliže s čime se može usporediti rad procesora Yoge C930 je 12.3-inčni Microsoft Surface Pro 6, koji je ipak deblji i teži u usporedbi s C930, pogotovo kada se s njime koristi i Type Cover koji na sebi ima tipkovnicu. Međutim prednost ide Microsoftovom kandidatu po pitanju performansi, iz razloga što Surface Pro 6 na sebi ima Intelov i5-8250U (ili i7-8650U) procesor koji pripada osmoj generaciji procesora. No znamo da je ipak puno lakše i jednostavnije staviti bilo kakav procesor, a pogotovo onaj bolji i jači u uređaj koji nije podijeljen na pola.

lenovo yoga book c930 performanse

Isprobali smo cijeli sustav koristeći aplikacije koje dosta troše resurse (recimo u isto vrijeme smo pokrenuli Photoshop preko kojeg smo otvarali fotografije na više prozora, od kojih su neke bile u vrlo visokim rezolucijama, dok smo u isto vrijeme koristili Microsoft Word, plus još nekoliko otvorenih stranica internetskog preglednika. Sve u svemu mogu reći da se Yoga C930 ponašao u ovakvim oklonostima testiranja vrlo dobro, čak odlično.

Uglavnom performanse su jako dobre, što se dosta vidi prilikom korištenja aplikacija kao što je Photoshop, ili igranje igrica. No imajte na umu da ovaj uređaj nije namijenjen prvenstveno za korištenje u Photoshopu i sličnim zahtjevnijim aplikacijama.

Što se tiče zvuka, zvučnici daju dosta kvalitetan zvuk. Visina tona je dosta dobra i glasna (pogotovo za tako tanko kućište). Uređaj ima podršku za Dolby Atmos.

 

yoga book c930 baterija

Baterija

Kapaciteta 36WH i tehničkim jamstvom trajnosti od otprilike 8 sati Yoga C930 može se naći rame uz rame s različitim Windows prijenosnicima, s time da je realno teško odrediti prosječnu trajnost baterije, koja ovisi najviše o tome što korisnik planira raditi na uređaju.

Ipak, naša mjerenja pokazala su da baterija ovog uređaja prilikom teškog opterećenja može izdržati između 5 i 7 sati. Otvaranje više aplikacija uz internetski preglednik, preko Wi-Fi mreže, uz korištenje oba ekrana, rezultiralo je da za jedan sat ovakvog rada, prijenosnik je potrošio oko 13% svog kapaciteta.

 

yoga book c930 cijena

Zaključak

Lenovo Yoga Book C930 vrlo je inovativno prijenosno rješenje koje odlikuju dva jedinstvena obilježja. Vrlo je lagan i tanak a samim time jedan od najprenosivijih Windows 10 uređaja, a uz to nudi i jedinstveni E Ink tipkovnicu, (ili e-reader), pomoću sekundarnog monokromatskog zaslona.

Ovo bi mogli biti najvažniji razlozi zbog kojih bi korisnici poželjeli kupiti ovaj uređaj, uključujući i mene. E Ink pruža jedinstveno vizualno iskustvo koje, da budemo iskreni, niti IPS LCD niti OLED ne može uspješno ”oponašati”. Sa ovako malim dimenzijama uređaj je vrlo prenosiv i lagan za korištenje. Zahvaljujući tome može se korisiti u mnoštvo situacija kad niste doma, ili uz ispijanje kave u omiljenom kafiću, ili dok čekate svoj red kod zubara.

Uvijek će te sa sobom imati dostupne svoje omiljene windows aplikacije koje ovaj prijenosnik sa lakoćom obavlja. Iako se radi o poprilično skupom uređaju, kad se usporedi sa najnovijim flagship modelima pametnih telefona, sa Yoga Book C930 dobijate uređaj koji radi na Windowsima 10 i za svoje malene dimenzije je poprilično snažan i moćan, uz vrlo visoki faktor prenosivosti. Za one koji često putuju, savršena opcija.

 

yoga book c-930

Lenovo Yoga Book C930 specifikacija:

• Procesor: Intel Core i5 7Y54 1.20GHz / 3.20GHz (4MB cache)
• Zaslon: 10.8″ IPS QHD 2560×1600 + 10.8″ E Ink FHD 204ppi Touchscreen
• Grafički sustav: Intel HD Graphics 615
• Radna memorija: 4GB DDR3L 1600MHz (onboard)
• Tvrdi disk: 256GB SSD
• Dimenzije: 260.4 x 179.44 x 9.9 mm
• Masa uređaja: 0,79 kg
• Baterija: Li-Ion 36Wh (16 dana standby, do 9.6h korištenja)
• OS: Windows 10 Home (64bit)
• Povezivost: WIFI (802.11ac), Bluetooth, WWAN: da, 4G / LTE, 2x USB TIp C
• Kamera: prednja 2MP
• Čitač kartica: da
• Čitač otiska prsta: da (infrared optical senzor)
• Zvučnici: 2x 1.2W
• Kućište od legure Magnesium-Aluminum
• Precision Pen
• Cijena: Oko 11.000kn

 

Piše: D.Z.

 

 

1 komentar

  1. “Huawei 20 Pro te Mate P20 Pro”???
    Da nisu možda u pitanju huawei mate 20 pro i P20 pro mobiteli ili se radi o nekim drugim proizvodima?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here