Elon Musk ikona je koja će zasigurno ostati zabilježena u povijesti kao jedan od najvećih vizionara početka 21. stoljeća. Naime, Musk je do sada razvio i predstavio mnoge inovativne projekte, od kojih će mnogi u potpunosti izmijeniti društvo kakvo danas poznajemo. Predstavljanjem mnogobrojnih projekta Musk se odlučio posvetiti samo onima koji su mu interesantni, dok je one koji su već bili u fazi razvoja ostavio drugima na vođenje.

Između ostalog, Musk je pokretač razvoja Tesla električnih autonomnih automobila, a veliki dio energije prošlih godina uložio je i u razvoj nadzemnih tunela za brzi prijevoz putnika. No, prošle je godine predstavljen i jedan novi transportni projekt koji funkcionira pod zemljom, a prema svemu sudeći nije dugo trebalo da se ideje počinju pretvarati u stvarnost.

Las Vegas Convention and Visitors Authority organizacija je koja se bavi promocijom turizma u Las Vegasu i ovih su dana najavili kako kreće planiranje, ali i izgradnja podzemnog tunela na području Convention Center-a. Tunel bi trebala bušiti kompanija The Boring Company, odnosno tvrtka na čijem je čelu Elon Musk – što posljedično znači da Musk kreće s realizacijom ideje podzemnog tunela za transport velikog broja ljudi.

Muskova ‘podzemna željeznica’ trebala bi za razliku od klasične imati puno veću propusnost, a prema nekim prognozama ovom bi željeznicom u jednom satu moglo putovati više od 11 tisuća ljudi. Lokacija ovog budućeg podzemnog tunela također vam je možda poznata jer radi se o lokaciji gdje se održava poznati CES sajam.

Na dotičnoj su lokaciji najavljeni mnogi novi projekti i širenje sajma pa će se ova podzemna željeznica savršeno uklopiti da poveže novi i stari dio sajamskog prostora. Iako će se za sada graditi samo dio koji povezuje krajnje točke sajamskog prostora, Musk ne skriva ideju da taj prostor svojim podzemnim tunelom poveže i s centrom grada, kao i sa zračnom lukom.

Prvi podzemni tunel trebao bi se protezati na otprilike 3 kilometra, a njegova cijena vrlo vjerojatno će iznositi između 35 i 55 milijuna dolara. Iz prije spomenute organizacije najavili su kako bi ovaj tunel trebao biti gotov i spreman za prometovanje do CES 2021. godine, no Musk ima druge planove. Prema njegovim prognozama ovaj bi podzemni tunel trebao biti završen već do konce ove godine, bez obzira na to što je sve još uvijek u fazi planiranja. Nevjerojatan je entuzijazam koji Musk ulaže u svoje projekte, a ovaj primjer samo je dokaz toga.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here