Kako odabrati laptop koji će vam trajati za vrijeme studija?

Ako ste student, odnosno taman krećete na studij, jedno od važnih pitanja je kupovina (dobrog) laptopa koji će vam pomoći da lakše i bezbolnije studirate. Nije laptop samo važan radi studentskih obaveza – iako su one pretežito motiv kupovine laptopa – nego i slušanje glazbe, gledanje filmova u studentskim domovima, komunikacija s prijateljima i kolegama putem društvenih mreža, obrada slika, igranje igrica i slično. Znate – što sve ide uz studiranje.

Zato trebate laptop koji će moći podnijeti sve vaše zahtjeve koje imate. Naravno, nije isto studirati na tehničkom fakultetu gdje vam je laptop gotovo pa glavni uređaj kojeg ćete koristiti i fakultet na kojem još uvijek sve ide “preko papira”, no danas je ta razlika sve manja i manja. Zato smo mi donijeli nekoliko savjeta na što obratiti pozornost kod kupovine laptopa kao i popis laptopa koje mi smatramo da biste trebali razmotriti kod kupovine istoga.

Prvo: Istražite fakultet i njihov program

Mnoga sveučilišta, odnosno fakulteti, imaju određene preporuke što se tiče laptopa. U brošurama kod upisa dobijete preporučeno računalo, odnosno kakve sistemske zahtjeve bi laptop trebao zadovoljiti da biste mogli “normalno” raditi. Neki nažalost nemaju, pa ćete sami morati vidjeti da li imate kakvih kolegija na kojima vam treba računalo, koje aplikacije ćete koristiti i slično.

Također, neki fakulteti preferiraju da imate Windowse na laptopu kako biste mogli pokretati određene aplikacije, no često to nije slučaj. Nebitno da li imate Windowse, Linux ili MacOS, uvijek možete instalirati “virtualku” i pokrenuti ono što vam treba.


S druge strane, postoje fakulteti koji imaju svoja računala s preinstaliranim softverom, te možete “rezervirati” računalo, doći obaviti što imate i to je to. Čak ne morate ni posjedovati svoje osobno računalo. Mi ipak preporučujemo studentima, ako su u mogućnosti (!), da kupe svoj laptop jer će im život biti mnogo lakši. Pogotovo danas kada većinu materijala mogu dobiti u digitalnom obliku sa stranica fakulteta kojeg su upisali.

 

Neka bude lagan …

Nadamo se da će vam fakultet biti lagan, ali nismo na to mislili. Mislili smo da prilikom kupovine laptopa, pažnju obratite na veličinu i težinu istoga. Ako ćete laptop nositi sa sobom u ruksaku, kupovina velikog i teškog laptopa nije pametan potez.

Lijepo je u svojoj studentskoj sobi imati stolno računalo ili masivni laptop koji bez problema vrti igre na full HD (ili većoj) rezoluciji, ima dediciranu grafičku karticu i slično, no za ruksak su mnogo praktičniji laptopi do 13 ili 14 inča, koji imaju manje od 2 kg, i imaju dobar ekran s velikom rezolucijom. Na svu sreću, ima takvih laptopa na tržištu!
Naravno da ne odgovaraju svima “mali” laptopi, no velikoj većini studenata će biti i više nego idealni.

Većina studenata će ionako na laptopu pisati eseje, radove, zadaće i slično. Možda će nekome na manjem laptopu nedostajati full-size tipkovnica, no vjerujemo da su takvi u manjini. Nećete imati numpad s desne strane, no brojeve imate i na ostatku tipkovnice pa ćete se naći.

Uz sve ovo, gledajte da vam laptop ima i HDMI priključak jer ćete ga možda htjeti spojiti i na eksterni monitor.

Koliko snage trebate?

Laptopi idu od par tisuća kuna pa tamo sve do 20-30 tisuća. Naravno da su rijetki oni koji će kupiti high-end laptop jer su to većinom oni kojima ti laptopi trebaju za gaming. Velika većina će tražiti laptop do maksimalno 5-6 tisuća kuna. Sva sreća, u tom rasponu imate hrpu dobrih laptopa i pitanje je samo što trebate u njemu.

Da li odabrati laptop sa zadnjom generacijom procesora ili ići generaciju prije pa dobiti nešto jeftiniji laptop. S druge strane, noviji CPU-i troše manje struje pa će vam i baterija duže trajati. To je sada “trade-off” koji samo vi možete “potpisati”. Nekima će trebati snažniji CPU i više memorije, dok će drugima biti OK da imaju stariji CPU i manje memorije jer im je primarno laptop za spomenute radnje – pisanje radova, slušanje glazbe, surfanje po netu i sl.

Isto tako, razmotrite, trebate li GPU ili ne. Ako nećete igrati igre, onda vjerojatno možete uzeti laptop bez grafičke kartice jer integrirana kartica će odraditi posao. Moći ćete gledati filmove u full HD rezoluciji i slično. Većina današnjih integriranih GPU-a je dovoljna za dnevne taskove s kojima se studenti susreću. Čak i oni koji će ići na tehničke fakultete i programirati, mogu to bez GPU-a.

Pohrana podataka i baterija

S rastom korištenja cloud servisa za pohranu podataka i raznih web aplikacija, imati lokalno jako puno mjesta na disku više nije prioritet. Danas laptopi dolaze sa SSD-om od 128 ili 256 GB što je sasvim dovoljno. Ne treba vam više 1 TB HDD-a da biste sve imali lokalno. Uostalom, materijali s faksa rijetko uzimaju jako puno mjesta na disku. Ipak se tu radi isključivo o dokumentima (knjige, skripte, zadaće …).

I pripazite da vam laptop ima SSD, a ne HDD. Osjetit ćete mnogo brži rad računala s takvim diskom, nego s klasičnim tvrdim diskom. Ako vam i nedostaje mjesta, uvijek možete kupiti eksterni disk i tamo držati potrebne podatke.

Što se baterije tiče, kod laptopa gledajte da je bateriju moguće zamijeniti/ukloniti. Neki laptopi imaju integriranu bateriju i kada vam baterija prestane raditi, a hoće, ne možete ju zamijeniti nego konstantno laptop držati na punjaču.

Čak je ponekad dobro imati i dodatnu bateriju ako ste cijeli dan na fakultetu. Samo izvadite postojeću i zamijenite ju drugom koja je puna.

Popis laptopa koje smatramo odličnim odabirom

 

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here