U moru razno raznih proizvođača prijenosnih računala, Chuwi je kompanija koja se u Kini ističe u sektoru jeftinih računala. Naime, iz ove su kompanija proizlaze iznimno kvalitetna i jeftina računala, koja su zbog cijene i karakteristika itekako primamljiva kupcima.

Ovih se tjedana Chuwi odlučio pozabaviti jednim novim segmentom računala pa su osmislili novi UBook 2u1 tablet koji bi trebao postati konkurencija Microsoftu, odnosno tabletu Surface Gou. Ono što je posebno zanimljivo je način financiranja nove ideje – naime, Chuwi je pokrenuo Kickstarter kampanju kako bi prikupili novac potreban za izradu ovog tableta.

chuwi prijenosno računalo tablet

U srcu Chuwi UBook tableta kucat će Intelov Core m3-6Y30 procesor, a uz njega će funkcionirati i 8 GB radne memorije. Što se pak tiče memorije za pohranu podataka, tu će kupci imati više opcija – bit će dostupne verzije od 128 GB pa sve do 1 TB prostora za pohranu podataka. Zaslon ovog računala bit će dimenzije 11.6 inča, a imat će razlučivost 1.920 x 1.080 piksela.

Dakako, zaslon je osjetljiv na dodir jer se radi o tabletu, no moći će se spojiti i funkcionalna tipkovnica kako bi ovaj uređaj ‘prerastao’ u laptop. Unutar uređaja nalazit će se i prilična baterija, koja će na jednom punjenju moći izdržati više o 9 sati. Korisnik će na raspolaganju imati stražnju kameru, kao i prednju s kojom će moći raditi selfije. Uz to na raspolaganju će biti i Micro HDMI utor, jedan USB 3.0 te USB-C port, ali i 3.5 mm utor za slušalice.

Ako Kickstarter kampanja bude uspješna Chuwi je korisnicima obećao kako će isporučiti iznimno kvalitetne i lagane tablete koji će dizajnerski biti prilično dotjerani. Prema tim najavama uređaj bi se na tržištu mogao pojaviti već u prvoj polovici 2019. godine, a cijena bi se trebala kretati od 469 dolara (za najslabiju verziju) pa sve do 799 dolara (za verziju s puno memorije).

U svakom slučaju, prilično je zanimljivo vidjeti kako neka kompanija pokušava lansirati novi model računala, odnosno tableta putem zajedničkog financiranja. Možda uskoro to postane taktika i ostalih proizvođača jer time ne samo da dobivaju prve kupce, već i mogu testirati kako se neki uređaj zaista sviđa istim tim kupcima.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here