Ono što je prije nekoliko godina bio smatrano velikim danas je malo ili nedovoljno. Veličina se iz godine u godinu mijenja i potrebe na tržištu su sve veće. Govorim naravno o pametnim telefonima. Sjećate li se vremena kada su dva gigabajta radne memorije izgledala i djelovala kao svemirski shuttle (šatl)? E pa to vrijeme je daleko iza nas.

Tri, četiri, šest pa čak i osam gigabajta – ovo su trendovi koji su sve više  i sve češće zastupljeni kod pametnih uređaja. Koliko RAM je dovoljno ovisi o tome što radite i za što sve koristite svoj uređaj, no ovdje neću o tome. Ono o čemu ću ovdje pričati, to jest pisati su najbolji pametni telefoni koji na sebi imaju ”debelih” čak osam gigabajta radne memorije! Jeste li impresionirani? Zanima li vas o kojim uređajima se radi? Nastavite čitati!

OnePlus6

OnePlus 6 – pametni telefon na kojemu osam gigabajta radne memorije izgleda više nego sjajno!

OnePlus uređaji spadaju pod onu vrstu uređaja koji su tiho i neopaženo došli na tržište i koji su nedugo nakon toga počeli to tržište i osvajati. Prvo su se stvari kretale polako (ovdje najviše mislim na prva dva OnePlus uređaja), da bi nakon trećeg stvari već počele izgledati dosta ozbiljnije. Ipak, što se tiče same radne memorije, prvi OnePlus koji je skočio u nebeske visine bio je OnePlus 5T model. Radilo se o prvom OnePlus pametnom telefonu koji se mogao pohvaliti sa osam gigabajta radne memorije. No to nije bilo sve. OnePlus-u to nije bilo dovoljno. Pa je nakon 5T modela izašao koji drugi nego OnePlus 6.


Sa ”šesticom” su stvari počele izgledati još bolje, odnosno tako dobro da bi se i najzahtjevniji korisnici pametnih uređaja napalili kada bi vidjeli što se sve nalazi i čime sve raspolaže OnePlus 6. Osim što i tu imamo 8 GB RAM, kada još pribrojimo i Qualcommov Snapdragon 845 te 128 ili 256 gigabajta unutarnje memorije za pohranu mogli bismo s punim pravom reći da je OnePlus 6 po mnogim stvarima iznad svih uređaja iz konkurencije.

Osim toga, ne samo da je iznad konkurenata već bi svojim specifikacijama i velik broj računala (stolnih i prijenosnih) stavio na stup srama. Ono što je još bolje kod ”šestice” jest činjenica koja govori da će nadogradnje za uređaj postojati još dugi niz godina, što će OnePlus brandu zajamčiti još i veću proširenost među korisnicima. Sve u svemu, ako želite imati pametni telefon top kvalitete sa osam gigabajta radne memorije i nije vam bed izdvojiti šestotinjak američkih dolara (za kupnju ”preko bare” ili preko interneta) za jedan ovakav uređaj, samo dajte. Neće vam biti žao niti kada ga kupite niti u godinama koje dolaze.

razer phone cijena

Razer pametni telefon –  za sve one koji žele mobilni gaming dovesti na novu razinu

Razer je kao tvrtka poznata isto tako već dugi niz godina po tome što proizvodi peripetije i gadgete koji služe za gaming. Razerovi miševi su recimo jedni od sinonima za kvalitetu, što nije nimalo čudno jer momci i cure znaju kako napraviti dobar posao i dobro ga rade već godinama.

Kada se Razer odlučio na potez koji je uključivao osmišljavanje i proizvodnju pametnog telefona za Android tržište, mnogi su taj potez dočekali s uzdasima oduševljenja i ekstaze. Jer iskreno- što može poći po zlu ako se ovako renomirana firma odluči na proizvodnju Android pametnog telefona koji je orijentiran na gaming?

Teško da išta i može poći po zlu i točno tako je i bilo. Razerov ”pametnjaković” koji je na sebi imao Android 7.0, Qualcomm Snapdragon 835, osam gigabajta radne memorije i 64 gigabajta memorije za pohranu podataka vrlo se dobro snašao u gaming svijetu pametnih telefona.

Jedna od stvari zbog kojih je Razerov Smartphone tako dobro radio i funkcionirao je bio i njegov zaslon. 5-7-inčni Super AMOLED sa mogućnošću refresh ratea od 120 Herza te super-usklađenom grafičkom karticom koja se gotovo i nije grijala, čak niti prilikom dugotrajnijeg igranja zahtjevnih igara jamčili su top klasu u području Android gaminga. I danas je Razerov pametni telefon jedan od pojmova u svijetu pametne tehnologije i svakako ako ne ”must-have” onda definitvno ”should-have” – ako želite posjedovati klasni telefon sa 8 GB RAM.

 

Xiaomi Mi MIX 2S

Xiaomi Mi MIX 2S – prekrasnog dizajna, bez usjeka i sa čak osam gigabajta radne memorije

Prva stvar koja će vas privući kod ovog Kineza čije ime se već polako etabliralo u svijetu pametne tehnologije kao ime koje znači kvalitetu po recimo ”OK cijeni” je svakako njegov dizajn. Ako patite od toga da vaš pametni telefon treba biti lijep i da treba privlačiti pozornost kada ga izvadite iz džepa, etuija ili torbice i ako još k tomu želite da on bude jak i brz (zašto ne?), tada bi Xiaomi Mi MIX 2S mogao biti pravi izbor za vas.

Uređaj je gotovo u potpunosti ”bezeless”, što znači da je gotovo cijela prednja strana iskorištena za zaslon. Uz to, uređaj nema niti famozni ”usjek” (iliti ”notch”), što je još jedan plus ako vam smeta usjeklina koja je vidljiva na gornjoj strani radne površine uređaja. Jedna od negativnijih strana ovog uređaja jest ta što on baš i nije toliko dostupan na našem tržištu (pod ”našim” ne mislim na hrvatsko nego na europsko i američko).

To se na svu sreću danas, kada je sve internetizirano i povezano može riješiti jednostavnom narudžbom iz Kine (pogotovo ako uspijete uhvatiti neki povoljni dogovor na stranicama kao što je recimo TinyDeals.com). Ako vam naručivanje iz dalekih zemalja nije problem, a želite posjedovati jedan ovakav uređaj, svakako si dajte oduška i naručite si jedan ovakav.

Osim što ima osam gigabajta radne memorije Xiaomi Mi MIX 2S se po nekim stvarima malo razlikuje od svojih konkurenata i sa zapadne i sa istočne hemisfere. Tako je recimo selfie kamera smještena na malo drugačijem mjestu nego što je to slučaj kod većine konkurentskih uređaja, a uz to uređaj je i malo teži. 200 grama nije malo, no ne bi vam trebalo biti problem, pogotovo ako želite imati uređaj koji je po mnogočemu jedinstven i koji u sebi ima osam GB radne memorije.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here