Napredak tehnologije posljednjih 20ak godina zapanjuje, a isto se događa i u području medicine gdje smo na rubu pronalaska fantastičnih inovacija koje će spriječiti prerani odlazak ljudi. Razvoj tehnologije u području medicine teće nešto sporije nego što je to slučaj kod potrošačke tehnologije, a razlog je taj što su u medicini potrebna dugotrajna testiranja kako bi se nešto moglo početi koristiti sa sigurnošću. Unatoč tome, dao sada su razvijeni mnogi lijekovi i mnogi novi inovativni načini liječenja koji već sada spašavaju mnoge živote i uspješno savladavaju bolesti zbog kojih su ljudi prije redovito umirali.

Sjajna novost dolazi nam iz medicinskih laboratorija u Japanu, gdje je skupina znanstvenika sve bliže uređaju koji bi pomoću svjetlosti mogao ubijati stanice tumora. Radi se o uređaju koji se sastoji od LED panela i koji bi se ugradio ispod kože kako bi mogao emitirati svjetlo direktno na zloćudne stanice tumora. Iako se djelomično takva tehnologija već koristi za suzbijanje tumora, valja napomenuti da se do sada uglavnom koristila izvan tijela osobe. Problem je nastajao kod organa koji se miču jer je dolazilo do neravnomjerne pogođenosti zaraženog tkiva.

Ovim novim pristupom uređaj se može ugraditi ispod kože i tako vrlo detaljno ciljati samo zaražene stanice. Budući da se za napajanje uređaja koristi NFC tehnologija, nije potrebno ugrađivanje baterije u tijelo čovjeka. Kod suzbijanja stanica tumora koriste se dvije vrste svjetlosti. Dosadašnja testiranja pokazala su kako vrlo pozitivan učinak na suzbijanje stanica tumora ima crvena svjetlost, a još se boljom pokazala zelena svjetlost.

Dosadašnja testiranja rađena su na miševima, ako će se stvar razvijati u pozitivnom smjeru za koju godinu mogli bismo imati razvijen novi sustav liječenja tumora. Bit će potrebno obaviti još mnogobrojna testiranja, no dosadašnji rezultati su itekako pozitivni i primjenjivi u praksi. Pojava ove nove tehnologije liječenja mogla bi imati pozitivan utjecaj na eliminiranje tumora s nezgodnih organa koje je opasno operirati (primjerice mozga).

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here