Volite li igrati horor igre? Uživate li dok vas netko progoni, a jedno što vi možete učiniti jest sakriti se i čekati dok progonitelj ne ode? Ili, ako igrate malo više ”akcijsku” horor igru, na raspolaganju vam je slabašan arsenal oružja; pištolj malenog kalibra, sačmarica sa prepiljenom cijevi i tek pokoja kutija metaka.

Horor igre imaju svoju čar. Neki igrači vole ”brzu” akciju i to je u redu. Neki se vole ”napucavati” unutar otvorene arene (koja je zapravo zatvorena) i u tome uživaju. Neki vole šport, treći pak strategije i RPG-ove. Ako se i vi smatrate ljubiteljem horor poslastica i ako vas zanima koje su najbolje horor igre koje su ekskluzivno osmišljene za osobna Windows računala, ovaj članak će biti za vas. Najbolje horor igre za Windows osobna računala – stižu u nastavku.

 

The Evil Within 2

Kažu da će vas najbolje horor igre držati budnima cijelu noć (ili cijele noći). Ako ćemo taj čimbenik uzeti kao mjerilo onda možemo slobodno reći da se The Evil Within 2, nastavak polu-popularnog The Evil Within-a (ili u Japanu Psychobreaka) nalazi gotovo na samome vrhu.

Ono što će vam svakako otežati odlazak na spavanje, a onda i doručkovanje i ručanje sutradan jest gomila obezglavljenih tjelesa ili prizor kada se prema vama kreće ”nešto” što podjeća na propali medicinski eksperiment, što to ”nešto” nije spriječilo da od negdje nabavi motornu pilu i da vas njome naganja uokolo.

Ako ste imali prilike igrati The Evil Within i ako ste mislili da ta igra obiluje količinama nasilnih scena zbog kojih ćete misliti da je igru osmišljavao Rob Zombie, drugi nastavak ove psiho-odvratne horor avanture će vas natjerati da promijenite mišljenje.

Ako tu još pridodamo i ostale, ”istinske” elemente koje svaki dobar horor treba imati, a to su osjećaj napuštenosti i izoliranosti, vrlo ograničen arsenal oružja i streljiva te lijekovi kojih gotovo pa i nema, The Evil Within 2 dobiva još veće pravo biti na mom popisu naj-horor igara za računala. Za moj ukus ipak previše krvavo i brutalno, ali inače jako dobra horor igra. Čak jedna od najboljih za osobna računala.

 

Resident Evil 7: Biohazard

Sedmi nastavak poznate igre koja je donijela survival horor žanr na konzole, Resident Evil je trebao biti povratak korijenima. Je li u tome uspio? Baš i nije, pogotovo ako se sjetimo korijena (a njih će se sjetiti svatko onaj tko je imao Playstation 1 ili PS2 konzole i ako je na njima odigrao neki od starijih nastavaka).

No ono u čemu je RE7 uspio jest donijeti nam i prikazati horor žanr na način koji nikada ranije nismo vidjeli kod jedne Resi igre. Umjesto iz trećeg lica RE7 se odvija cijelo vrijeme iz prvog lica. Na taj način se dodatno povećao aspekt straha i panike, pogotovo kada vam se u lice unese čudno stvorenje stvoreno od plijesni i gljivica koje ”ponašanjem” podsjeća na zombije, ali to nije.

Ako kreiranju panike i straha pridodamo i činjenicu da ćete se jedan dio igre boriti/bježati od protivnika kojeg nećete moći ubiti (barem ne tada) te da su jedino što imate na raspolaganju za obranu slabašna i neučinkovita oružja, onda možemo reći da je to- to. Resi 7, iako se možda nije vratio korijenima, je svakako donio dosta novina i u samu franšizu, a i u sami žanr. Sve u svemu 7. nastavak Resident Evila je jedna od najkvalitetnijh horor igara za Windows računala. Svakako i neosporno.

 

Darkwood

Ono što svakako doprinosi atmosferi u svakoj igri, a posebice u horor igrama jest zvuk i općenito zvučna kulisa. Ako se želite podsjetiti (ili ako pak želite osjetiti po prvi puta) kako je to kada čujete zvuk grebanja po nekoj površini te kakav psihološki dojam može na vas ostaviti jednostavan zvuk poput udaljenog kucanja, možda biste trebali odigrati indie horor igru pod nazivom ”Darkwoods”.

U čemu se radi? Neću u detalje kako ne bih pokvario priču, ali ću vam malo opisati neke od najvažijih stvari ne bih li vam pokušao začiniti igru i nagnati vas da ju isprobate. Kada je ”dan” ili kada se vani vidi svjetlost vi kao igrač možete slobodno šetuckati obližnjom šumom, možete se boriti protiv raznoraznih bijesnih životinja, skupljati pritom resurse i pritom shvatiti tko ste, što radite ovdje i kako ste uopće dospjeli tu gdje se trenutno nalazite (u kolibi koja se nalazi usred šumetine Bogu iza nogu).

Problemi počinju kada padne noć. Tada jedino što možete učiniti jest vratiti se u kolibu i čekati da noć i sve ono što dolazi s noći prođe. Za vrijeme noći ćete trebati puniti generator gorivom (jer su gorivo i svjetlost vrlo važni u ovoj igri), moći ćete zabarikadirati prozore i vrata i postaviti zamke ne biste li se na što učinkovitiji način obranili od ”nečega” što dolazi po vas.

A to nešto dolazi, bez obzira na to koliko vi dobru obranu imali. Vrlo dobra horor igra i još jedan od odličnih pokazatelja da za odličnu horor igru ne trebate imati puno novca i ogromenski tim programera. Sve što vam treba jest ideja i volja.

 

Outlast 2

Namjerno ću navesti prvi nastavak s obzirom da je, po mome mišljenju prvi Outlast krenuo itekako dobrim putem, dok se Outlast 2 ”bavi” previše segmenata igre koji onda jedan drugoga djelomično poništavaju. U prvom nastavku vi kao igrač nalazite seu ulozi Mikea Upshura. Mike je freelance novinar i jednoga dana je dobio informaciju o navodno čudnim i vjerojatno nehumanim pokusima koji se odvijaju u zabačenoj i nedavno zatvorenoj ustanovi za mentalno oboljele.

Ono što se meni jako svidjelo u ovoj igri jest način na koji je developer implementirao dinamiku igre. Vi kao Mike možete trčati, preskakati objekte, saginjati se ispod objekata i prolaziti između njih ne biste li se (privremeno) riješili svojih progonitelja, no najbolji segment u cijeloj priči (osim i priče koja je podjednako odvratna ali na klasičan ”ljudski” način) jest kamera.

Kamera je jedino oružje koje ćete imati. Kamerom snimate, što znači da ona troši energiju baterija koje ćete trebati tražiti. Kamera ima i noćni mod koji će vam pomoći kod posebno stresnih i tjeskobom-nabijenih noćnih scena. Kamerom ćete snimati nebrojene mučne i ne baš za svačiji želudac prizore kao dokaze o nehumanim pokusima. Outlast je po mnogočemu remek-djelo novije industrije horor igara i stoga se ovdje nalazi s punim pravom.

Da je možda stavljen još veći naglasak na atmosferu i mrak, a manje na ljudske iznutrice koje vise po zidovima igra bi bila još bolja. Ovako je samo odlična.

 

Dead Space

Dead Space je horor akcijska avantura smještena u bespuća svemira, što vam odmah govori da ste izolirani i da vam nema pomoći. Dobro, ima, ali pomoći si možete jedino sami. I to koristeći improvizirana i futuristična oružja kojima ćete se boriti protiv stvorenja koja kao da su izašla iz Lovercraftovih knjiga s daškom (opet nehumanih) pokusa koji su se odvijali prije nekog vremena na jednom svemirskom brodu.

Ono što će vas privući (i što je mene jako privuklo) kod Dead Space-a jest to što je igra smještena u svemir i nekonvencionalna oružja kojima ćete se boriti protiv nekonvencionalnih stvorenja na način da ćete im odsijecati udove te ih na taj način sređivati. Akcija, horor, napetost i iščekivanje – sve ono što volimo kod horor igara i sve ono što ćete voljeti kod Dead Space-a.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here