Zaboravite skenere otiska prsta koji se nalaze na Home tipki ili na stražnjoj strani telefona – zašto ga ne staviti izravno na zaslon?

To je upravo ono što jedna tvrtka pokušava učiniti. Proizvođač senzora otisaka prstiju Synaptics upravo je objavio da je započeo masovnu proizvodnju s top pet proizvođača pametnih telefona za proizvodnju novog Clear ID FS9500 senzora otiska prsta. Najava ne otkriva koji proizvođači telefona su sklopili partnerstvo sa Synapticsom, ali kladimo se da bi to mogao biti i Samsung.

 

Clear-ID-mass-production
Ovako skener izgleda kada nije ugrađen u telefon.

 

Evo zašto:


Prvih pet proizvođača telefona može se razumno smatrati Samsungom, Appleom i nekolicinom kineskog proizvođača telefona poput Huaweija, Oppo i Xiaomi. Synaptics bi mogao raditi s bilo kojom od tih tvrtki, ali neke su vjerojatnije od drugih. Na primjer, malo je vjerojatno da Synaptics radi s Appleom zbog činjenice da je Apple otklonio skeniranje otiska prsta za iPhone X i otišao putem skeniranja lica s novim Face ID-om. Appleov razvojni SVP hardverski inženjer Dan Riccio objasnio je u intervjuu da ID Touch nikada nije bio u planu za iPhone X, a glasine kažu da će iduće godine svi iPhone telefoni imati Face ID.

Zbog čega mislimo da je Samsung najvjerojatnije jedan od kandidata? Samsung i Synaptics imaju već dužu povijest zajedničke suradnje, koja datira iz davne 2005. godine sa modelom Samsung B310. Synaptics je zapravo poznati proizvodni partner tvrtke Samsung, a kada je Synaptics najavio senzor otiska prsta FS9100, proširile su se glasine da bi ovaj senzor mogao doći u Galaxy S8, međutim to se nije dogodilo.

U Synaptics press release izvješću, navodi se da je novi skener otiska prsta Clear ID dizajniran za telefone s tkzv. “infinity displays”, izraz koji Samsung često koristi za opisivanje svojih velikih zaslona bez ruba na telefonima Galaxy S8 ili Note 8. To bi moglo značiti da će se novi čitač otisaka prstiju najvjerojatnije pojaviti na budućem Galaxy telefonu, konkretno nadolazećem Galaxy S9 ili Galaxy Note 9.

Skeneri otiska prsta na samom zaslonu nudi tehničko rješenje za sve one koji žele napraviti doista telefon bez ikakvog vidljivog okvira. Kada je Galaxy S8 ukinuo home tipku kako bi dobio što je moguće veći zaslon, pomaknuo je skener otiska prsta na stražnju stranu telefona. No, skener na stražnjoj strani telefona ima i nedostatke, jer se nalazi opasno blizu straćnjoj kameri što je dovodilo korisnike do neizbježnih mrlja na kameri. Ne samo da će Synaptics skener ovu situaciju riješiti, nego prema tvrdnjama Synapticsa, ovakvo skeniranje prsta je dvostruko brže od 3D prepoznavanja lica, što je očigledno usmjereno na Samsungovu glavnu konkurenciju, Apple.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here