Samsung Galaxy ”J” serija i ove godine doživjela je svoje nove iteracije u obliku nekoliko modela koji se jedan od drugoga razlikuju po snazi, kvaliteti izrade, brzini i naravno- cijeni. Koliko je bila popularna Samsung ”J” serija pokazuje to da je Samsung i ove godine odlučio sve svoje korisnike obradovati svojom novom ”entry” razinom pametnih telefona. Tako je i Samsung Galaxy J3 (2017) postao popularan i to ponajviše zbog toga što je u njemu Samsung opet objedinio dvije stvari – kvalitetu i pristupačnost cijene.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom korisnici su željno iščekivali i ovogodišnju iteraciju novog J3 modela. Što je ono što se krije u ovogodišnjoj verziji Galaxy J3 uređaja, je li ovogodišnji model bolji i kvalitetniji od prošlogodišnjeg i po čemu – saznajte u nastavku.

 

Samsung Galaxy J3 (2017)


 

Dizajn – ništa spektakularno, ali to se od ovog modela niti ne očekuje

S obzirom kako se radi o ”entry” razini Samsung Galaxy pametnih telefona istina je kako ne možemo očekivati čuda, niti u pogledu dizajna niti u pogledu materijala od kojih je uređaj izrađen. Samsung Galaxy J3 (2017), baš kada se govori o dizajnu, teško da ima nešto originalno za ponuditi svojim kupcima.

U stvari, ako ćemo gledati dizajn Samsung Galaxy J3 (2017) onda ga vrlo lako možemo usporediti sa recimo Samsung Galaxy S6 uređajem, s time da je naravno S6-ica izrađena od kvalitetnijeg materijala. Rubovi su obli, ali je tu opet taj ”kockasti” dizajn po kojemu su prepoznatljivi gotovo svi ”entry” mobiteli. To opet ne znači da je Galaxy J3 vizualno i na dodir neprivlačan. Baš naprotiv, bez obzira na sada već klasičan dizajn i izgled, ovogodišnja iteracija Galaxy J3 izgleda dovoljno dobro da privuče nove korisnike i da baš ne odbije one stare.

Mobitel je tako izrađen da se gotovo nikada neće ”klizati” u ruci niti ćete se trebati bojati da bi vam uređaj zato što je eventualno previše gladak mogao nenamjerno ispasti iz ruke. Galaxy J3 iz 2017. godine je u pogledu ”gripa” čak i bolji u odnosu na prošlogodišnji model kojeg sam isto tako imao zadovoljstvo koristiti.

U pogledu dimenzija primijetiti ćemo kako su one kod ovogodišnje verzije uređaja malo povećane. Tako sada imamo uređaj dimenzija 143.2x 70.3 x 8.2 mm. Uz to uređaj je i malo ”teži” tako da ovogodišnja verzija ima masu od 142 grama (dok je prošlogodišnja bila dimenzija 142.3 x 71 x 7.9 mm i 138 grama).

 

Samsung Galaxy J3 (2017) RECENZIJA

 

Samsung Galaxy J3 (2016) je u cijelosti izrađen od plastike i to je nešto što je neke kupce odbilo od ovog uređaja. Istina, velik broj korisnika je očekivao kako će i taj Galaxy, bez obzira na to što se radi o ”entry” razini, imati barem rubove koji su izrađeni od metala. Verzija iz ove godine je to donekle ispravila, iako ne u potpunosti. Naime, samo prednja strana uređaja je izrađena od metala, dok je stražnja strana i dalje od plastike.

To je drugačije od ”velike” braće, kao što su Galaxy J5 i J7 iz 2017. koji su u cijelosti izrađeni od metala, što opet daje dodatno na kvaliteti. Što se ostalih stvari u pogledu dizajna tiče, sve ostalo govori kako se radi o Samsung Galaxy uređaju iz ”J” klase: logo je malo iznad gornjeg zvučnika, dok je ispod zaslona Home tipka sa druge dvije tipke funkcija koje se nalaze lijevo i desno od Home tipke. S obzirom kako se radi o J3 uređaju, Home tipka je samo to, što znači da na njoj nećete pronaći čitač otisaka prstiju, no to je očekivano i to vas ne bi trebalo iznenaditi.

 

Samsung Galaxy J3 (2017) zaslon

 

Zaslon – jedini pravi ”downgrade”

Prva velika izmjena u odnosu na prošlogodišnju verziju uređaja jest ta što J3 iz ove godine umjesto Super AMOLED zaslona ima ”novi” PLS TFT LCD zaslon (za koji se može reći kako se radi o podvrsti IPS LCD zaslona). Naravno, ova vrsta zaslona je jeftinija od Super AMOLED što je rezultiralo lošijim kontrastom i značajno lošijom kvalitetom prikaza boja.

 

Samsung Galaxy J3 (2017)

 

Bez obzira na to što se radi o HD (i dalje bez Full-HD) zaslonu sa rezolucijom od 720p i 279 ppi gustoćom točkica, sve u svemu grafički prikaz svega onoga što možemo vidjeti na zaslonu uređaja izgleda puno lošije nego što je to bio slučaj kod prošlogodišnje verzije, tako da je zaslon zasigurno najveće razočaranje. Umjesto da uređaj doživi napredak, on je doživio svojevrstan ”downgrade” što je nešto što je danas u pogledu prikaza slike i kvalitete zaslona neoprostivo.

 

Operativni sustav – vjerojatno sa Oreo OS

Ovisno o verziji Samsung Galaxy uređaja, drugačija verzija operativnog sustava je dostupna za uređaje. Prošle godine su korisnici na svojim Galaxy J3 uređajima mogli vidjeti samo Android 5.1.1 Lollipop (s time da je u nekim dijelovima svijeta, ovisno od verzije i modela, bio dostupan i Android Marshmallow, ili ako ste rootali uređaj – bilo koja od novijih verzija Androida).

Verzije J3 iz 2016. koje su na sebi imale Marshmallow su dobile mogućnost nadogradnje na Nougat, tako da slijedeći istu logiku Samsung obećaje kako će J3 (2017), naravno opet ovisno od modela i serijskog broja, navodno imati i mogućnost nadogradnje na Android Oreo.

 

Samsung Galaxy J3 (2017) test

 

Kada govorimo o memoriji za pohranjivanje onda treba reći kako je ovogodišnja verzija doživjela nadogradnju, jer se sa 8 prešlo na 16 GB (od kojih je za korištenje dostupno oko 10, tako da je vrlo dobra ideja imati microSD karticu). Sve u svemu, aplikacije rade dobro, nema ”lagova” niti zamuckivanja tako da što se tiče ovog dijela, Galaxy J3 (2017) svakako opravdava svoju cijenu.

 

Performanse – puno bolje nego lani

Ove godine Samsung je ponovno odlučio u J3 staviti proces iz vlastite radinosti. To je prošle godine bilo prisutno samo kod nekih Galaxy J3 uređaja što je najviše ovisilo o tome u kojem dijelu svijeta se Galaxy prodavao i za koji dio svijeta se proizvodio.

Iako Exynos 7570 sa svoje četiri jezgre i radnim taktom od 1.4 GHz uz 2 GB RAM nije ništa ”pretjerano” naočito, to je ipak puno bolje ako ovo usporedimo sa prošlogodišnjim Spreadtrum procesorom na 1.5 GHz i 1.5 GB RAM kakva je bila konfiguracija Galaxy J3 modela koji su bili dostupni u Hrvatskoj.

Samsung Galaxy J3 (2017) geekbench

Samsung Galaxy J3 (2017)-antutu

Samsung Galaxy J3 (2017) performanse

Kažem, ništa pretjerano dobro, ali opet poboljšanje u odnosu na prijašnji model, što je uvijek dobrodošlo. Grafička kartica je isto tako bolja, jer više nemamo Mali-400, već poboljšani model Mali-T720, što će biti dovoljno za osrednji gaming. Hardcore gameri bi stoga trebali potražiti neki drugi uređaj, no otkad je J3 model i bio namijenjen za hardcore gaming?

 

Samsung Galaxy J3 (2017) kamera

 

Kamere i baterija

13-megapixelni glavni senzor sa otvorom blende f/1.9, autofokusom i LED bljeskalicom su isto tako ”medium” razine. Prednji senzor od 5 MP govore kako će Galaxy J3 davati solidne fotografije, ali da se isto tako ne može očekivati ništa revolucionarno. Kvalitete fotografije su OK i ništa više. Njihova kvaliteta naravno opada u uvjetima niske osvijetljenosti, što je i logično s obzirom na manjak dodatnih mogućnosti koje imaju noviji i bolji modeli.

Baterija je od 2400 mAh što je za 200 mAh manje nego prošle godine. Je li to dovoljno ili ne ovisi za što vam uređaj treba. Iako je sigurno kako ovo nije uređaj za ”heavy” korištenje pod velikim opterećenjima i za ne znam kakav multitasking, mišljenja sam kako je baterija mogla recimo biti 2800, a ne 2400 mAh.

Ipak, što je tu je. Jedan dan, pogotovo ako stalno ne tipkate i ako niste stalno spojeni na internet, bi trebala izdržati, s time da je testiranje na PC Mark-u pokazalo vrijeme trajanja od 12 i pol sati.

 

Samsung Galaxy J3 (2017) baterija

 

Sve u svemu

Samsung Galaxy J3 (2017) je sve u svemu – OK pametni telefon. U sebi sadrži neka poboljšanja u odnosu na prošlogodišnji model (koja se najviše vide u pogledu boljeg procesora, grafičke kartice, kamere i prostora za pohranu), ali i neke lošije stvari kao što je recimo lošiji zaslon.

Onaj tko želi kvalitetan, ali ne i preskup (s time da je cijena mogla biti i manja) pametni telefon iz Samsungove kuhinje i tko ne traži čuda ni u pogledu performansi ni u pogledu dizajna, biti će zadovoljan s ovogodišnjom iteracijom Samsung Galaxy J3 uređaja.

 

Tehničke specifikacije Samsung Galaxy J3 (2017):

 • Dimenzije: 143.2 x 70.3 x 8.2 mm
 • Masa: 142 grama
 • Baterija: 2400 mAh
 • Zaslon: 5 inča, LCD, 720p, 294 ppi
 • Kamere: 13 (autofokus, LED) i 5 MP
 • OS: Android Nougat 7.0
 • Memorija: 16 GB
 • Radna memorija: 2 GB
 • Procesor i grafička kartica: Samsung Exynos 7570 (4 x 1.4 GHz), Mali-T720
 • Samsung Galaxy J3 (2017) cijena oko 1400,00kn

 

Prednosti:

 • Bolji procesor i kamera
 • Više memorije (i radne i za pohranu)

Nedostaci:

 • Drastično lošija kvaliteta prikaza slike zahvaljujući micanju Super AMOLED-a
 • Nema USB-C

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here