Prije 10ak godina Hrvatska je pokrenula projekt Zemlja Znanja, kojom se nastojalo uvesti reda u obrazovanje. Iako je projekt treba modernizirati školstvo i pokrenuti neke promjene u obrazovnom sustavu, sve što je ostalo od projekta su sjećanja. No, ove su se godine ponovo probudile neke nove ideje i spoznaje, koje su osvijestile političke aktiviste da je iznimno važno pokrenuti promjene u sektoru obrazovanja.

 

hour_code

 


Jedna od aktivnosti koja se nastoji pogurati u obveznu satnicu je informatika. S obzirom na činjenicu da smo okruženi računalima i pametnim telefonima i da je informatički sektor jedan od pokretača gospodarstva, jasno je kako je nužno ulagati u sektor informatike.

I dok u Hrvatskoj tek počinjemo pridodavati važnost informatici, vani je to sasvim normalna pojava. Da bi potaknuli interes među mladima za sektor informatike, pokrenut je projekt Sat kodiranja (Hour of Code). Radi se o globalnom projektu u kojem svake godine sudjeluje nekoliko desetaka milijuna učenika i studenata diljem svijeta (u više od 180 zemalja svijeta).

sat programiranja
Izvor: Varaždinski.hr

 

sat programiranja varaždin
Izvor: Varaždinski.hr

Ove godine u tom projektu u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 800 djece osnovnoškolske dobi. Poticaj za sudjelovanju u ovome projektu dala je Algebrina Digitalna akademija, a projekt se održavao u četiri hrvatska grada – Zagreb, Osijek, Split i Rijeka. Ideja projekta je provesti jedan sat učeći o osnovama računarstva, ali i programiranju. Jasno, kroz edukaciju djecu i studente predvode mentori koji demonstriraju svoje znanje i pokušavaju zainteresirati druge za jedan od najtraženijih poslova današnjice – programiranje.

Hrvatska je tako ovim potezom dala potporu hvale vrijednom projektu i podržala razvoj programerskih vještina već od najranije dobi. Kako će programiranje igrati značajnu ulogu u budućem gospodarstvu svima je jasno. Zbog toga vrijedi ulagati dodatno vrijeme i novac kako bi se mladima osigurali što bolji uvjeti i prilike za razvoj ove hvale vrijedne vještine. Kako je ovaj projekt iznimno bitan na globalnoj razini pokazuje i sudjelovanje velikih tehnoloških divova poput Microsofta, Applea, Amazona i mnogih drugih.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here