Iako smo već debelo zagazili u ljeto i mnogi su već otišli na more, mislimo da nije kasno za napraviti recenziju 8 odličnih navigacija za mobitele, točnije za sve vas koji imate Android telefone. Dobra navigacija je uvijek korisna – bez obzira da li idete na more, u novi grad ili jednostavno tražite određenu lokaciju u svome gradu ili okolici.

Kada govorimo o navigacijama, većina ljudi prvo pomisli na Google Maps i mogućnost da dotičnu aplikaciju iskoriste kao navigaciju. Iako su Googleove mape dobre, sama aplikacija vam ne nudi previše dodatnih funkcija. Da, dovesti će vas od točke A do točke B, no bilo bi zgodno imati neke dodatne opcije.

Aplikacije koje ćemo mi spomenuti u ovom tekstu nude neke specifične mogućnosti, a neke su i namijenjene određenoj populaciji korisnika (op.a. npr. onima koji vole planinariti, pješačiti i slično). No, što smo vam točno spremili, čitajte u nastavku teksta.

 


 

BackCountry NavigatorKrećemo odmah sa onima koji vole planinariti. BackCountry Navigator je odlična aplikacija za spomenutu fizičku aktivnost, iako sama aplikacija nije baš najjeftinija. Košta oko 100 kuna. No, za te novce dobijete mogućnost korištenja offline topografskih karata što je odlično za ona mjesta gdje nemate signala i/ili Interneta.

Naravno, tu su još i neke dodatne mogućnosti – možete na karti označiti svoja omiljena mjesta, vidjeti razne rute kako doći do cilja, skinuti dodatne mape itd. Bolje i platiti kartu, nego da vas HGSS mora tražiti po Pelješcu i ostalim omiljenim odredištima planinara.

 

 

HERE WeGoHERE WeGo je jedan od pravih konkurenata Googleovim Mapama, ako govorimo o navigacijama. Ipak, mi preferiramo HERE WeGo i slične. Ono što odlikuje ovu aplikaciju je jednostavan i intuitivan UI, mogućnost skidanja mapa lokalno na mobitel da ih koristite u offline modu, dobivanje podataka u realnom vremenu o gužvama u određenim dijelovima grada ili na određenim prometnicama (op.a. Podaci nisu uvijek dostupni, pa ponekad aplikacija ne zna za gužve u gradu), usporedba vremena za automobil i javni prijevoz i još mnogo toga. I najbolje od svega – besplatna je.

 

 

MapFactorAko želite koristiti dobru aplikaciju koja nije previše razvikana, tada razmislite o MapFactoru. Ona nudi osnovne funkcije GPS-a, odnosno navigacije s jednostavnim mogućnostima. U pozadini ove aplikacije su OpenStreet mape, što znači da možete kada god želite dobiti novu verziju karte, skinuti ju za offline upotrebu i slično.

Postoje neke dodatne mogućnosti u aplikaciji ali one koštaju. To su 3D mape, glasovno navođenje, dnevna i noćna tema … besplatna varijanta aplikacije je vrlo dobra, a plaćena je odlična.

 

 

MapQuest GPS Navigation and MapsMapQuest je aplikacija koja je prošla mnoge izmjene unazad par godina, no u pozadini je to i dalje robusna i pouzdana aplikacija kakvu poznajemo od ranih dana. Ona vam nudi klasičnu turn-by-turn navigaciju, odnosno to je centar cijele aplikacije.

Tu su naravno i dodatne opcije – re-routeanje kada krivo skrenete, podaci o gužvama na cesti (op.a. Kada su ti podaci dostupni) te podaci o najjeftinijem gorivu u okolici. Pošto su kod nas cijene relativno jednake, uštede neće biti velike, ali ipak dobro dođe ova usluga kada dođete u neku drugu zemlju.

 

 

Google MapsGoogle Mape su naša referentna točka kad pričamo o navigaciji. Koliko volimo ovu aplikaciju, toliko ju i ne volimo. S funkcionalne strane ona funkcionira odlično. Mape su ažurirane, ponekad imate informacije o gužvama na cestama, imate glasovno navođenje, možete dobiti informacije o firmama u vašoj okolici itd.

Ako vam je to dovoljno – super. Skinite ju i koristite. Zapravo, vjerojatno ćete ju dobiti sa svojim Android telefonima. Nadamo se da ćete biti zadovoljni korištenjem, ali nama GMape nisu prvi izbor.

 

 

Maps.meMaps me je još jedna alternativa maloprije spomenutim Googleovim mapama, a radi se o fantastičnoj aplikaciji, koja je besplatna za skinuti. Ona nudi sve što i Google Mape, ali nudi i korištenje offline mapa, ima ugrađen POI (point of interest) pa možete naći sve što vas zanima, koristi u pozadini OpenStreet mape, jednostavna je za korištenje … ponekad ima sitnih bugova, no oni se u pravilu jako brzo ispravljaju.

Ono što je nas oduševilo je što određene lokacije možete spremiti kao omiljene (op.a. kao npr. svoju kuću), pa je za konfiguriranje rute od točke A do vaše omiljene lokacije potrebno svega par sekundi. Kudos!

 

 

Polaris GPS NavigationPolaris GPS je jedna od onih aplikacija koje pokušavaju biti sve-u-jedan i većinu vremena uspijevaju u tome. Najveća prednost ove aplikacije nad ostalima je što se spaja na 4 različita izvora za karte pa možete birati hoćete li u pozadini koristiti Google Mape, OpenStreet mape, MapQuest mape ili Cycle Route mape.

Također, ova aplikacija vam daje hrpu dodatnih informacija i koordinata gdje se nalazite, unikatni sustav za navigiranje, turn-by-turn sustav, te je u nju ugrađeno hrpa mogućnosti za one koji vole pješačiti, planinariti, voziti bicikl, pecati, ići u lov itd. Ako ste aktivna osoba s hrpom hobija, ovo je aplikacija za vas.

 

 

Sygic: GPS Navigation and MapsI za kraj ostaje nam još Sygic. Iako vam ime možda nije poznato, radi se o jednoj od najskidanijih navigacija ikada s preko 50 milijuna skidanja do današnjeg datuma! Ona vam nudi da u potpunosti skinete mape na mobitel i koristite ih offline, samo za razliku od drugih aplikacija, ova koristi TomTom karte.

Uz to, ima standardne opcije kao što su turn-by-turn navigacija, glasovno navođenje, alternativni pravci, pa čak i brzinu kojom je dopušteno voziti. Postoje još i neke dodatne opcije koje možete kupiti, ali licenca je prilično skupa. Dobra stvar je što ju morate kupiti samo jednom u životu i možete je koristiti doživotno!

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Nasao sam na portalu automanija clanak o najboljim navigacijama za automobil. Planiram da uzmem ovu Garmin LMT-S 6,1″ od 1200kn. Ima li nesto bolje u ovom cjenovnom rangu ili da ‘pak idem s ovom?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here