Prošla godina ostat će upečatljiva u svijetu pametnih telefona i zbog toga što je te godine tvrtka OnePlus na tržište izbacila više pametnih telefona nego bilo koje prethodne godine.

U 2020. godini stvari će se, vrlo vjerojatno, nastaviti ondje gdje su stale. To pokazuju i glasine i novim OnePlus 8 telefonima, za koje se predviđa da će ih biti najmanje tri.

Jedan od novih OnePlus telefona bit će i njegova ”Lite” verzija, odnosno uređaj koji će biti osmišljen za sve one kojima je dovoljno da okuse samo dio onoga što će nova OnePlus 8 serija ponuditi. O čemu se točnije radi te što smo sve uspjeli saznati o nadolazećim OnePlus pametnim telefonima pročitajte u nastavku ovog članka.

OnePlus 8

Postoje li informacije u vezi datuma izlaska na tržište?

Jedna od stvari zbog kojih i volimo i ne volimo OnePlus jest činjenica da je tvrtka dosta dobra u držanju važnih informacija podalje od očiju javnosti. Jedna od tih informacija odnosi se i na točan datum izlaska uređaja.

Zasad nažalost nemamo nikakvih pouzdanijih podataka o tome kada bi se nova OnePlus 8 serija pametnih telefona trebala pojaviti na tržištu. Neki su se pitali i to hoće li tvrtka napraviti nešto novo u pogledu imenovanja svojih uređaja. Ono što zasad znamo jest to da će se novi uređaji vrlo vjerojatno zvati kao i prošli: OnePlus, uz dodavanje pridjeva kao što su ”Lite” ili ”Pro”, no o tome nešto kasnije.

Ono što pomalo zbunjuje u cijeloj ovoj priči upravo je OnePlus 8 Lite telefon. Iako pridjev ”Lite” sugerira na to da će uređaji s ovim nazivom imati tehnički slabije specifikacije u usporedbi sa ”običnim” OnePlus 8 i ”Pro” modelom, to možda i nije tako.

Tko zna, možda OnePlus na tržište ponovno izbaci nešto u stilu OnePlus X modela i možda je OnePlus 8 Lite samo ”navlačenje” potencijalnih kupaca. Neka predviđanja čak idu u tom smjeru da bi ”Lite” model mogao zapravo biti OnePlus X 2. Hoće li to zaista i biti tako, ostaje nam za vidjeti.

Premda točnog datuma izlaska uređaja na tržište zasad nema, postoje neki okvirni datumi unutar kojih možemo očekivati izlazak OnePlus 8 telefona na tržište. Vrlo je vjerojatno (osim ako ne dođe do nekih nenadanih promjena) da bismo nove OnePlus telefone u trgovinama mogli vidjeti u svibnju ili lipnju.

Neka predviđanja govore o tome da bismo ih mogli vidjeti još i ranije, već u travnju. OnePlus 7 i 6 na tržište su stavljeni u svibnju, dok je ”petica” na tržište izbačena u lipnju. Zašto onda travanj? Budući da OnePlus 8T izlazi na jesen, a lipanj je malo ”prekasno”, travanj kao vrijeme izlaska prva tri OnePlus 8 uređaja bilo bi idealno vrijeme.

OnePlus 8 Pro

Dizajn uređaja

Što se tiče dizajna, ovdje odmah treba reći, iz onoga što se vidi, da je OnePlus 8 malo drugačiji od svog prethodnika OnePlus 7, koji je pak izgledao malo drugačije od svog prethodnika, OnePlus 6T. Stražnja kamera centrirana je i posložena prema vertikalnom rasporedu, uz dodatak treće leće, što bi trebalo označiti odličnu nadogradnju uređaja. Krenimo najprije na analizu dizajna i izgleda ”običnog” OnePlus 8 uređaja.

Prva stvar koju primjećujemo na prednjoj strani uređaja je odsustvo famoznog ”notcha”. Umjesto njega, selfie kamera bit će smještena u ”punch-out” točkici, koja će se nalaziti u gornjem, lijevom kutu zaslona.

Što se tiče rasporeda tipki, one će biti smještene na način da će tipke za pojačavanje i stišavanje biti smještene na lijevoj strani, dok će tipka za uključivanje biti smještena na desnoj. USB-C utor nalazit će se na svom klasičnom mjestu. Ove godine također nećemo vidjeti 3.5-milimetarski utor.

U pogledu OnePlus 8 Pro, ako promatramo stražnje strane ovog i OnePlus 7T Pro uređaja, vidjet ćemo da se ta dva uređaja gotovo i ne razlikuju jedan od drugoga. Kamere su smještene na sličan način kao kod 7T Pro modela, tako da otraga oba uređaja izgledaju gotovo pa potpuno identično.

No, ono gdje stvari počinju biti zanimljive je naprijed. Oba prošla uređaja i OnePlus 7 Pro i OnePlus 7T Pro imali su zaslone preko cijelih prednjih površina, bez izreza, ”zubića” i ničeg sličnog. Ovo je bilo moguće zbog selfie kamere koja se pojavljivala na ”pop-up” način kod oba uređaja.

Tvrtka je odlučila kod OnePlus 8 Pro modela donijeti neke promjene što se tiče ”selfie” kamere. Umjesto klasičnog ”pop-up” načina, selfie kamera će na Pro modelu biti implementirana na sličan način kao i na ”običnoj osmici”. To znači da bismo i ovdje trebali vidjeti prednju kameru smještenu u malenoj točkici koja će biti smještena u gornjem, lijevom kutu uređaja.

Iako se neki bune zbog nove odluke u pogledu smještaja selfie kamere, OnePlus bi mogao imati sasvim opravdan razlog zbog kojeg to čini. Vrlo je moguće da bi OnePlus 8 Pro mogao biti prvi pametni telefon sa IP certifikatom. S obzirom na to da bi uređaj kod kojeg selfie kamera izlazi iz kućišta teško mogao dobiti IP certifikat, moguće je da OnePlus žrtvuje ovo obilježje ne bi li na svoje uređaje konačno stavio IP67 (ili možda IP68) certifikate. Drugog razloga zbog kojeg bi OnePlus maknuo ovo obilježje jednostavno nema.

OnePlus 8 Lite je, barem što se dizajna tiče, poprilično drugačiji od svih ostalih, novih OnePlus telefona. Smještaj i izgled kamera ne izgleda slično ničemu što smo dosad imali prilike vidjeti. Slično vrijedi i za izgled prednje strane uređaja. No, jedna stvar koju se treba uzeti u obzir kod ovih ”curenja” informacija (pogotovo u vezi OnePlus 8 Lite uređaja) jest da to još uvijek nisu konačan prikaz onoga što ćemo zasigurno vidjeti na završnim uređajima. Može se dogoditi da neke od stvari koje sada vidimo uopće ne budu prisutne na završnim proizvodima (s time da je za neke stvari i obilježja, kao što je izgled prednje strane zaslona kod OnePlus 8 i OnePlus 8 Pro modela, vjerojatno da ćemo ih vidjeti).

OnePlus 8 Lite bit će tehnički i cjenovno niže rangiran od ostalih OnePlus 8 uređaja. Zaslon uređaja trebao bi biti ravan, a ne zakrivljen. Uređaj bi otraga trebao imati dvije, umjesto tri ili četiri kamere. Rubovi oko zaslona također bi trebali biti deblji. Ono po čemu bi OnePlus 8 Lite trebao biti isti drugoj dvojici nepostojanje je utora od 3.5 milimetara.

 

Specifikacije i tehnička obilježja

Ovdje također trebamo razlikovati tehnička obilježja koja su potvrđena od onih koja su i dalje u okviru glasina i predviđanja. Počnimo sa onim obilježjima za koja znamo da će ih uređaji imati.

CES 2020 potvrdio je nekoliko stvari u vezi OneOlus 8 uređaja. Jedna od njih je da će uređaji imati zaslone s mogućnostima osvježavanja od 120 Hz, što je osjetno povećanje u usporedbi sa razinama osvježavanja od 90 Hz, kakva smo vidjeli kod OnePlus 7 uređaja. Hoće li i Lite model imati takvu razinu osvježenja na svom zaslonu? Teško. Vrlo je vjerojatno da će ”olakšana” verzija OnePlusa 8 imati zaslon sa 90 Hz, što je opet OK, jer je u rangu sa prošlogodišnjim obilježjima koje su imali 7T Pro i 7 Pro modeli.

Osim boljeg zaslona, novi uređaji trebali bi dolaziti i sa novim MEMC čipom (MEMC je kraće od ”Motion Estimation and Motion Compensation”, tehnologija koja služi poboljšavanju kvalitete slike i uklanjanju zamućenja). Zahvaljujući novoj MEMC tehnologiji novi uređaji trebali bi davati do 1.000 nita svjetlosti. To je sve što je zasad poznato od potvrđenih obilježja. Evo što kažu glasine i šuškanja.

Prvo od šuškanja ide odmah ”u glavu”. Naime, OnePlus 8 kao i njegov brat također OnePlus 8 Pro trebali bi u sebi imati najnoviji Qualcommov Snapdragon 865. Budući da je svaki OnePlus dosad imao u sebi najnoviji Snapdragon, nema razloga da ga ni osma iteracija OnePlusa nema, što znači da je ovo šuškanje nekako najbliže istini.

Uz Snapdragon 865 i 8 i 8 Pro modeli bit će u potpunosti opremljeni i podržavat će nove 5G mreže. U pogledu radne memorije i memorije za pohranu podataka, očekujemo minimalno isto što i lani, ali i daleko više. Prošlogodišnji OnePlus uređaji dolazili su sa 6 GB radne i 128 GB unutarnje memorije za pohranu. Ove godine očekujemo barem 8 GB RAM i 128 GB ROM (s time da neka predviđanja idu u prilog tome da bi Pro model mogao imati 12 GB RAM).

Što se kamera tiče, lako je moguće da bi Pro model mogao sadržavati senzor od 108 MP, dok bi ”obični” 8 i Lite model trebali imati primarne senzore kamera od 64, odnosno 48 MP. Naravno, tehnički najslabiji od trojice, OnePlus 8 Lite sadržavat će najslabije performanse: pretpostavlja se 6 GB RAM, 64 ili 128 GB ROM, primarni senzor kamere od 48 MP, a to onda znači i SoC tipa Snapdragon iz serije 700 ili možda čak i serije 600, ovisno o željama i namjerama proizvođača.

 

Cijena?

Cijena je posljednja, no nikako najmanje važna tema o kojoj ćemo govoriti. Kao što smo mogli primijetiti OnePlus više nije ono kako su ga nekoć zvali: ”ubojica perjanica”. Svake godine novi OnePlus telefoni sve su skuplji.

Ove godine bi se taj trend trebao nastaviti. S obzirom na ovo OnePlus 8 bi na tržištu trebao biti dostupan po osnovnoj cijeni od oko 650 USD (ili oko 4.200 kuna), dok bi Pro inačica mogla koštati između 700 i 750 USD (ili između oko 4.500 i 4.800 kuna). Cijene će se naravno opet razlikovati, ovisno o tržištu i regiji u svijetu gdje se uređaj bude prodavao. Lite model trebao bi koštati oko 400-injak USD ili oko 2.560 kuna).

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here