Microsoft je, na tugu i žalost mnogih korisnika i službeno završio sa svojom podrškom za Windows 7. Od 14. siječnja korisnici Windows 7 platforme više neće dobivati nadogradnje sustava (ali još neko vrijeme postoji mogućnost ”besplatnog” prijelaza sa ”sedmice” na ”desetku”). Više od deset godina Windows 7 dobro je služio mnogim korisnicima. Služi i dalje, no kako vrijeme prolazi tako će sve više korisnika ”sedmice” prelaziti na Windows 10.

Što je ono što nam se najviše sviđalo kod Windowsa 7? Zbog čega će nam ”sedmica” najviše nedostajati? Hoće li ijedan idući ”nastavak” Windowsa biti i blizu Windowsima 7? Odgovore na ova pitanja pročitajte u nastavku.

windows-7

Najbolja moguća nadogradnja Windowsa XP

Ne, Windows Vista nije bila nadogradnja XP-a, to je bila ”sedmica”. Iako je Windows 7 na tržišta došao 22. listopada 2009., gotovo osam godina nakon izlaska XP-a, mnogi korisnici nisu prešli na Vistu, koja je izašla između ova dva nastavka. Razloga za to je više, no o tome nećemo ovdje.

Što se tiče samih Windowsa XP, radilo se o solidnom operacijskom sustavu (pogotovo nakon nadogradnji na Service Packove 2 i 3). Brojni bugovi bili su uklonjeni, sustav je bio vrlo stabilan, jednostavan i ”prijateljski” nastrojen prema korisnicima. Čak i ako ste bili novi korisnik kojemu je Windows XP bio prvi Windows, nije vam trebalo dugo vremena da se priviknete na ono što je Microsoft ponudio u njemu.

Windows 7 je otišao nekoliko koraka naprijed i to u svim smjerovima. Sve u svemu, Windows 7 bio je ogromna nadogradnja u odnosu na Windows Vistu. Jedna od prvih stvari po kojima smo vidjeli da se radi o nadogradnji bilo je vizualno sučelje. Zahvaljujući svom Aero podsustavu, Windows 7 izgledao je bolje, modernije, novije i privlačnije od XP-a.

Osim vizualnog sučelja, Windows 7 donio je i mnoga poboljšanja u vezi mogućnosti, kao i svoju 64-bitnu verziju, koja je donijela dodatne mogućnosti i povećala kompatibilnost. Postojala je i 64-bitna verzija Windowsa XP, no nju je koristilo puno manje ljudi. Još jedan od segmenata gdje se ”sedmica” vidno istaknula bila je sigurnost. Ako ste imali prilike koristiti Windows XP, pogotovo njezine prve verzije (prije Service Packa 1), vjerojatno vam se dogodio neki ”malware”.

To se kasnije popravilo spomenutim Service Packovima, no Windows 7 je, što se sigurnosti korisnika tiče, stvari odveo na jednu potpuno novu razinu. Sjećam se i danas kada sam prvi puta instalirao Windows 7 na računalo 2011. godine. Do dandanas to računalo radi normalno, Windows mi se nikada nije ”srušio”, nikada nije bilo onih kobnih ”plavih ekrana” i nikada nisam imao nikakav ”malware”. Sve u svemu, što se sigurnosti tiče Windows 7 bio je izvrstan. Bolji i od Windows 10? Na ovo pitanje sami odgovorite.

Windows 7 bio je sve ono što Windows Vista nikada nije bio

Jeste li znali da dobar dio mogućnosti koje na sebi ima Windows 7 uopće nisu nove? Radi se o stvarima koje su uglavnom već postojale i to na Windows Visti, no koje su korisnici uglavnom propustili, što nesvjesno, što zbog činjenice da je Windows Vista jedan od najlošijih Windowsa dosad. ”Sedmica” je sadržavala mnoge mogućnosti koje su sada bile ispolirane, dotjerane i općenito poboljšane. Ukratko rečeno, ono što je danas Windows 10 Windowsu 8, to je Windows 7 Windows Visti.

Windows Vista

Jedna od stvari koje su se korisnicima (i sam sam jedan od njih) jako svidjele kod ”sedmice” bile su kontrole korisničkih računa. Kod Windowsa XP je situacija bila takva da je vama kao korisniku sustav teoretski omogućavao i dopuštao korištenje standardnog, korisničkog računa s ograničenim mogućnostima.

No problem je bio u tome što mnoge aplikacije i programi to nisu dopuštali. To je poboljšao Windows 7 svojim ”User Account Control”. Iako je neke od tih mogućnosti već sadržavao Windows Vista, one jednostavno nisu radile kako treba. S Windowsom 7 mnoge od njih su poboljšane, bugovi su ispravljeni, što je doprinijelo čvrstom, stabilnom i kvalitetnom operacijskom sustavu, kakav je Windows 8 bio.

najbolje besplatne aplikacije za windows

Windows 7 pomogao nam je da preživimo Windows 8!

Sjećate li se Windowsa 8? Microsoft je neobična tvrtka. Sklona jako dobrim i ne baš tako dobrim potezima. Jedan od njihovih, ne tako dobrih poteza bio je i Windows 8, operacijski sustav koji je u javnost pušten 2012. godine. Iskreno, mnogi su se pitali zbog čega je Microsoft toliko požurio s ”osmicom”. Valjda je glavni razlog bio ”dodirne” mogućnosti i prilagođenost za mobilne platforme, kojima je Windows 8 težio.

No ono što je dobro u cijeloj ovoj priči jest to da smo zbog ”osmice” počeli još više voljeti ”sedmicu”! Budući da je tada Microsoft bio jako usmjeren na zaslone na dodir i ”novu budućnost”, Windows 8 bio je plod takvog razmišljanja. Windows 8 nije sadržavao Start tipku, već ste sve trebali pokretati putem nekakvog ”Metro” sučelja. Štoviše, Microsoft je implementirao ”inteligentne” zamisli od kojih je možda ”najbolja” bila da je budućnost Windowsa ”Metro” aplikacija. Jer zašto bismo trebali koristiti prozore u operacijskom sustavu koji se zove Windows?

Ovo naravno nije bilo dobro prihvaćeno kod korisnika Windowsa, na što je Microsoft hvala Bogu, imao sluha. Nadogradnjom 8.1 Windows 8 ponovno je vratio neke od ”starih” mogućnosti (od kojih je jedna bila i famozna tipka Start). Velika većina onoga što je Microsoft želio implementirati u Windows 8 bilo je usavršeno kroz Windows 10. No bez obzira na sve traume koje su čekale sve one koji bi se odvažili i instalirali Windows 8, većina nas nije imala problema. Zašto ne?

Pa iz razloga što nismo ni koristili ”osmicu”. Većina ljudi prešla je ili sa ”sedmice” na ”desetku” ili je jednostavno ostala na Windowsima 7 sve do dana današnjega, što je još jedan od razloga zbog kojih smo tada jako voljeli Windows 7 i zbog kojeg se danas teško odvajamo od njega.

Windows 7 djelovao je kao Windows sustav iz ”jednostavnijeg” vremena

Dok koristite Windows 7, uopće nemate osjećaj da koristite neki novi Windows. Umjesto toga, imate stalno osjećaj kao da koristite stariji, ali ispoliraniji i dotjeraniji Windows sustav, na kojemu sve ono što ste poželjeli da radi sada radi gotovo besprijekorno.

U pogledu nadogradnji, Windows 7 je također imao mogućnost automatskog nadograđivanja sustava. No jedna od super stvari ovdje bila je ta što ste te nadogradnje mogli isključiti kad ste to htjeli. Danas kod Windowsa 10 stvar ja bolja nego na početku, kada se Windows maltene nadograđivao kada i kako je želio.

No, to je svejedno daleko od onoga što smo imali kod Windowsa 7 i što je dodatno doprinosilo kvaliteti samog sustava. Kada govorimo o nadogradnjama, treba reći i to da Windows 7 nije davao ogromne nadogradnje svakih šest mjeseci, dok Windows 10 jest. Dobro je što je Microsoft vidio svoju grešku i što se ponovno, barem djelomično vratio na ono što je imao Windows 7. Na primjer, nadogradnja za Windows 10 iz studenog 2019. najmanja je nadogradnja za ”desetku” dosad.

Kada govorimo o reklamama tu isto treba reći da je Windows 7 prednjačio i da je bio odličan. Naime, reklama kod Windowsa 7 bilo je minimalno, dok se nažalost ne može isto reći za ”desetku”. Windows 7 isto tako nije automatski na korisnikovo računalo instalirao dodatne bloatware, kao što to radi Windows 10.

Win7 nije koristio ni tamne teme kako bi korisnika naveo na to da napravi svoj Microsoft korisnički račun. Štoviše, ”sedmica” vas nije niti prisiljavala da se ulogirate s Microsoftovim računom. Svi korisnički računi uvijek su bili lokalni. Nije ni čudo što su mnogi ostali na Windowsima 7, čak i nakon što je Microsoft rekao ”zbogom” podršci za taj sustav. Windows 7 bio je i ostao vrlo drag, jako koristan, jednostavan i sposoban Windows operacijski sustav.

 

Nadograditi na Windows 10 ili ne pitanje je sad

Trebate li prijeći na Windows 10 ili ostati na ”sedmici”? Mislim da je ovo retoričko pitanje. Iako se o prednostima Windowsa 7 može pričati još dugo, činjenica jest da za njega kao platformu više ne postoji podrška. Ako planirate i dalje koristiti Windows kao svoj primarni operacijski sustav, preporučujem vam da prijeđete na Windows 10. Ovo govorim zbog sigurnosnih, ali i hardverskih razloga.

Nepostojanje podrške znači da za Win7 više neće izlaziti sigurnosne zakrpe, što će svakako željeti iskoristiti svi ”zločesti dečki” koji jedva čekaju da vaše računalo bude zaraženo nekim štetnim programom. Nadalje, sve više proizvođača hardverskih komponenti svoje komponente proizvode tako da budu ”Windows 10 kompatibilni”. Ovo će vrijediti još više kako vrijeme bude prolazilo. Osim toga, Windows 10, kako vrijeme odmiče, postaje sve bolji, sigurniji i ”prijateljski-nastrojeniji” za svoje korisnike.

No nisu Windowsi jedini operacijski sustav koji možete koristiti. Sada na izbor imamo cijeli spektar operacijskih sustava, koji se polako, ali sigurno probijaju na tržište. Od Chromebookova i Chrome OS-a, do Mac-a i Linuxa, ovi operacijski sustavi pokazuju kako uskoro Windows više vjerojatno neće biti broj jedan.

Windows 7 bio je i ostao jedan od najboljih operacijskih sustava do današnjeg dana. U njemu smo uživali sve ove godine i neki od nas uživat će još barem koju godinu-dvije. No sada su došla nova vremena. Windows 7 je iza nas, njegovo je vrijeme prošlo. Microsoft i dalje nudi mogućnost besplatne nadogradnje sa Win7 ili Win8 na Windows 10.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here