Godina 2020. donijela nam je puno zanimljivih noviteta na tržište pametnih telefona. Uz rast konkurencije u raznim segmentima tržišta, imali smo prilike upoznati nove uređaje s vrhunskim kamerama i procesorima, ali i inovativne koncepte savitljivih pametnih telefona.

Iako je tržište pametnih telefona po pitanju prodaje doživjelo svojevrsnu stagnaciju, to se ne može nikako reći za same proizvođače pametnih telefona – koji su nastavili s razvojem i predstavljanjem vrhunskih uređaja.

Razmišljate li o kupnji novog pametnog telefona u 2021. godini ovaj članak je kao stvoren za vas. Naime, predstavit ćemo vam nove pametne telefone koji će se pojaviti na tržištu u 2021. godini – i to od samog početka pa sve do kraja godine. U najavi je puno zanimljivih i kvalitetnih modela pametnih telefona, ali i nekolicina inovativnih koncepata. Stoga, možemo reći kako nas očekuje vrlo zanimljiva godina na tržištu pametnih telefona.

U prvom dijelu članka nabrojali smo nove pametne telefone renomiranih brendova koji nam stižu u novoj 2021. godini. U ovom dijelu članka više ćemo se pozabaviti manje poznatim brendovima, koji rade fantastičan posao po pitanju pametnih telefona posljednjih godina. Također, predstavit ćemo nekoliko zanimljivih koncepata koji nas na tržištu pametnih telefona očekuju u 2021. godini. Evo koje ćemo uređaje imati priliku upoznati u 2021. godini:

OnePlus 8T

OnePlus 9

Sve se čini kako će ožujak 2021. godine proteći u znaku velikih predstavljanja pametnih telefona. Naime, iz mnogih kompanija se može naslutiti kako će predstavljanje svojih novih uređaja imati upravo u ožujku, a među njima je i sve popularniji OnePlus. Ova kineska kompanija užurbanim tempom gradi svoje tržište na globalnoj razini i možemo reći kako su njihovi pametni telefoni sada već itekako popularni širom svijeta.

OnePlus svoje poslovanje bazira na kvalitetnim pametnim telefonima koji su cjenovno uglavnom pristupačni korisnicima – pa samim time mogu ubrzano širiti svoj utjecaj u raznim dijelovima svijeta. Kako bi nastavio svoj kvalitetan tržišni rast, OnePlus će nam u narednoj godini predstaviti nekoliko noviteta – a među prvima će svjetlo dana ugledati OnePlus 9.

OnePlus 9 je novi pametni telefon koji dolazi kao svojevrsni nasljednik modela OnePlus 8T. Dapače, mnogi su mišljenja kako će ovaj novi uređaj zapravo imati vrlo slične performanse, no donijeti će i nekoliko važnih nadogradnji. Dakako, najveća nadogradnja trebala bi biti u vidu novog procesora, gdje će OnePlus 9 biti upogonjen inovativnim Snapdragon 888 čipsetom kojeg u 2021. godini očekujemo u mnogim Android flagship pametnim telefonima.

Novi bi uređaj trebao dobiti i bolje zaslon koji će podržavati osvježavanje od 129 Hz, a jača baterija podržavat će brzo punjenje od 65W. Novost bi mogla biti mogućnost bežičnog punjenja, a vjerojatno će se nadograditi i sustav kamera. Iako za sada službenih informacija nema, čini se kako nam OnePlus sprema super uređaj s kojim kreće u novi napad na tržište pametnih telefona.

Sony Xperia 1 II kamera

Sony Xperia 1 III

U ožujku sljedeće godine nam na tržište vjerojatno stiže i novi vrhunski Sony pametni telefon. Za sada nema službenih potvrda, no izvori blisku Sony-u nagovještaju kako će se uređaj na tržištu vjerojatno pojaviti početkom ožujka – čime bismo dobili još jaču konkurenciju među vrhunskim pametnim telefonima.

Ako je vjerovati glasinama, novi Sony Xperia 1 III pametni telefon trebao bi karakteristikama i dizajnom konkurirati top modelima pametnih telefona na tržištu. Sony je dugo vremena gajio svoju politiku razvoja i dizajniranja novih pametnih telefona, no posljednji modeli pokazuju kako je i Sony odlučio eksperimentirati i priključiti se svim trendovima koje nameće moderno tržište.

Novi Sony Xperia 1 III trebao bi prema svojim specifikacijama biti vrhunski pametni telefon, no ništa manje ni ne očekujemo od jednog od najboljih proizvođača pametnih telefona i kamera na svijetu. U unutrašnjosti Sony Xperia 1 III uređaja trebao bi se nalaziti inovativni Snapdragon 888 procesor, a koji će pratiti i ostale vrhunske performanse.

Sony je uvijek bio prepoznatljiv po svojim pouzdanim kamerama, a novi model trebao bi imati vrhunski sustav 3 kamere koje će stvarati predivne fotografije i video materijale u raznim uvjetima snimanja. Kako će točno izgledati ovaj premium pametni telefon i koje će karakteristike imati – za sada ne možemo potvrditi. No, sve se čini da Sony ovog puta ide u napad samog vrha tržište.

Galaxy Z Fold2

Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung će početkom godine predstaviti svoju novu Galaxy S21 ili S30 seriju pametnih telefona – čime će pokušati održati svoju lidersku poziciju na tržištu pametnih telefona. No, ono što će mnoge više oduševiti je novi koncept savitljivog pametnog telefona koji nam stiže iz Samsunga. Samsung je u 2020. godini predstavio nekoliko zanimljivih modela pametnih telefona sa savitljivim zaslonom, a čini se će istim tempom nastaviti i u idućoj godini.

Tržište pametnih telefona sa savitljivim zaslonima je još uvijek novo i neistraženo – pa proizvođači pametnih telefona traže najbolji dizajn i performanse uređaja. Puno je modela do sada predstavljeno, no možda se upravo novi Samsung Galaxy Z Fold 3 pokaže kao korak ka smjeru uspjeha na tržištu telefona sa savitljivim zaslonom.

Inovativni Samsung Galaxy Z Fold 3 trebao bi se prema svemu sudeći na tržištu pojaviti nakon ljetnih mjeseci 2021. godine, a donijeti će dizajn koji do sada još nismo imali prilike vidjeti. Ako je vjerovati glasinama novi će Fold uređaj biti moguće preklopiti na nekoliko mjesta, a donijeti će i neke inovativne tehnologije – koje do sada mnogi proizvođači još nisu predstavili.

Primjerice, spominje se kako će novi uređaj imati kameru ispod zaslona, a dio špekulacija ide u prilog tome da bi telefon mogao imati svojevrsnu fizičku tipkovnicu na izvlačenje. Ono što je poprilično izvjesno jest da će novi Samsung Galaxy Z Fold 3 doći sa S Pen digitalnom olovkom, ali i vrhunskim kamerama.

Cijena uređaja zbog svih silnih nadogradnji mogla bi biti paprena, a upravo je to jedan od ključnih problema zašto tržište savitljivih pametnih telefona nije još doživjelo svoj procvat. Može li Samsung Galaxy Z Fold 3 postati koncept koji će oduševiti i privući mnogobrojne korisnike – vidjet ćemo u drugoj polovici 2021. godine.

Motorole Razr
Motorole Razr

Moto Razr 2021

Čini se kako je Motorola ponovno pronašla svoju poziciju na tržištu pametnih telefona i samim time nastavljaju s predstavljanjem sve kvalitetnijih uređaja. Motorola možda ne donosi uređaje ekskluzivne klase, ali nudi poprilično dobre performanse i prihvatljivu cijenu u srednjoj i nižoj klasi. No, Motorola pokušava napraviti iskorak na još jednom području, a to su pametni telefoni sa savitljivim zaslonom. Već se dugo razglaba o zanimljivim konceptima koje Motorola razvija za tržište savitljiv pametnih telefona – a novi Moto Razr 2021 trebao bi napraviti iskorak na tržištu savitljivih telefona u 2021. godini.

Iako za sada nema nikakvih službenih potvrda, sve su glasnija nagađanja kako inovatori Motorole rade na razvoju inovativnog koncepta u kojem će otkloniti sve dosadašnje probleme savitljivog pametnog telefona. U drugoj polovici iduće godine mogli bismo na tržištu ugledati novi Moto Razr 2021 koji će korisnike oduševiti svojim preklopnim sistemom i funkcionalnostima.

Motorola se u razvoju preklopnog uređaja odlučila okrenuti u smjeru nekada popularnih klasičnih preklopnih telefona – te razvijaju uređaj koji zapravo izgleda kao preklopni telefon – ali je u potpunosti prekriven zaslonom. Hoće li se novi Moto Razr 2021 zaista pojaviti u jesen 2021. godine i hoće li uspješno otkloniti sve probleme s preklopnim sistemom – saznat ćemo za nešto više od pola godine.

Oppo Find X2

Oppo Find X3

Do prije koju godinu kineski su proizvođači pametnih telefona muku mučili s plasmanom na globalno tržište, a danas na tom tržištu igraju iznimno važnu ulogu. Naime, sve je više kineskih brendova koji uspješno pronalaze put do kupaca u Americi i Europi – a njihov rast čini se nezaustavljiv.

Kineski proizvođači sve uspješnije razvijaju inovacije za pametne telefone i ne libe se u kratkom roku predstaviti mnoštvo novotarija na tržištu. Samim time, njihovi su uređaji u kratkom roku zasjeli na vrh ljestvica popularnosti, ali i na vrh ljestvice po kvaliteti kamera i ostalih performansi. Među tim popularnim proizvođačima nalazi se i Oppo koji nam je za sljedeću godinu pripremio nekoliko super uređaja.

Oppo Find X3 trebao bi se pojaviti u prvoj polovici 2021. godine, a ponovno se u kontekstu predstavljanja spominje ožujak. Ako se ovo pokaže istinitim, u ožujku bismo trebali dobiti mnoštvo novih uređaja na tržištu pametnih telefona – što će zasigurno obradovati silne kupce pametnih telefona.

U unutrašnjosti novog Oppo Find X3 pametnog telefona trebao bi se nalaziti vrhunski Snapdragon 888 procesor kojeg ćemo nalaziti i u drugim vrhunskim pametnim telefonima na Android platformi. Oppo Find X3 trebao bi imati iznimno kvalitetan zaslon, mogućnost ekstremno brzog punjenja, a prema prvih informacija i sustav kamera će dobiti velike nadogradnje. Ljubitelji Oppo brenda ovim bi predstavljanjem trebali dobiti novu perjanicu – koja će oduševiti mnoge kupce pametnih telefona.

iPhone 13

iPhone 13

Iako je Apple nedavno lansirao svoju seriju 12 pametnih telefon, mnogi tehnološki mediji i stručnjaci već pričaju o tome kako će izgledati nova iPhone 13 serija uređaja. Iako je posljednjih godina malčice u padu, Apple i dalje radi fantastičan posao na tržištu pametnih telefona.

Bez obzira na to što su po broju prodanih telefona iznad Apple-a Samsung, Huawei i Xiaomi, a po kvaliteti kamera Huawei – Apple je i dalje omiljeni odabir mnogobrojnih kupaca širom svijeta. Apple ne odustaje od svoje luksuznosti i njihovi su telefoni svako godine sve skuplji, no to nimalo ne smeta korisnicima – jer žele tu dozu ekskluzivnosti samo za sebe. Godina 2021. mogla bi nam donijeti nove Apple uređaje, a sve su glasnije špekulacije oko toga planira li se i Apple uključiti na tržište savitljivih pametnih telefona.

Prema svojem uobičajenom ritmu, Apple bi nam na jesen 2021. godine trebao predstaviti svoju novi iPhone 13 seriju pametnih telefona. Serija će vjerojatno imati četiri modela pametnih telefona, od kojih će Mini biti najoskudniji performansama, dok će se u sam vrh tržišta plasirati iPhone 13 Pro Max model.

Uređaj bi trebao pokretati A15 Bionic procesor, a nadogradnje će se pojaviti i u ostalim performansama. Spominje se kako bi novi uređaj trebao donijeti čak 1TB podatkovnog prostora za pohranu informacija, a navodno će se pojaviti i novi kvalitetan zaslon koji će podržavati osvježavanje od 120 Hz. No, sve ovo su samo inicijalna nagađanja jer do službenog predstavljanja novih iPhone 13 uređaja vjerojatno je preostalo gotovo pa godinu dana. Što će nam sve Apple pripremiti i kako će izgledati novi Apple pametni telefon – vidjet ćemo u prognozama u narednih nekoliko mjeseci.

 

Zaključak

Godina 2021. trebala bi nam na tržište pametnih telefona lansirati mnoštvo zanimljivih uređaja mnogobrojnih proizvođača. Definitivno će se nastaviti trend popularizacije kineskih brendova koji rade sve kvalitetnije uređaje, a koji su cjenovno pristupačni mnogima.

S druge strane, Samsung i Apple neće dopustiti preuzimanje dominacije na tržištu – pa će u 2021. godini lansirati nekoliko vrhunskih pametnih telefona. Popularni Huawei bi nakon godinu dana traženja rješenja, svojim korisnicima mogao ponuditi vrhunske uređaje na vlastitom operativnom sistemu, dok će Xiaomi vrlo vjerojatno predstaviti jedan od najboljih pametnih telefona ikada.

Na sve “klasične” uređaje koji se pojave na tržištu u sljedećoj godini možemo očekivati i mnogobrojne zanimljive koncepte savitljivih telefona. Ove smo godine na tržištu dobili nekoliko fantastičnih uređaja sa savitljivim zaslonima – što je učvrstilo tržište koje ima perspektivnu budućnost. Godina pred nama zasigurno će rezultirati mnogobrojnim savitljivim uređajima, a koji će se koncept pokazati najboljim tek ćemo vidjeti.

Planirate li skorašnju kupnju pametnog telefona svakako vam savjetujemo da pričekate još koji mjesec jer u prodaju stižu mnogobrojni novi vrhunski pametni uređaji. Sve se čini kako će do ožujka veliki broj proizvođača predstaviti svoje nove pametne telefone – a kako će uređaji izgledati i funkcionirati tek ćemo vidjeti. Sretno s kupnjom novog pametnog telefona i veselimo se svim budućim predstavljanjima inovativnih pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here