MediaTek i dalje vrlo dobro kotira na tržištu proizvodnje procesora, unatoč tome što je konkurencija sve žustrija i kvalitetnija. Iako neće direktno utjecati na MediaTek poslovanje, primjer dobrog konkurenta definitivno je Apple koji je nedavno predstavio svoj inovativni M1 čip za računala.

Mnogi nagovještaju kako će Apple tim potezom oslabiti poziciju Intela i ostalih proizvođača čipova, no proizvođači za pametne telefone za sada mogu još uvijek biti relativno mirni. Među njima definitivnu važnu ulogu igra MediaTek koji se posebice ističe na tržištu za niži i srednji cjenovni rang pametnih telefona.

MediaTek je predstavio novi čip MediaTek Dimensity 700, koji bi se ponovno trebao nametnuti kao sjajno i cjenovno prihvatljivo rješenje za proizvođače nešto jeftinijih pametnih telefona. Novi MediaTek Dimensity 700 baziran je na 7-nanometarskoj tehnologiji, a prema prvim navodima trebao bi iznimno malo utjecati na potrošnju baterije. Uz efikasan i štedljiv rad, važno je naglasiti kako će novi MediaTek Dimensity 700 čip podržavati povezivanje na 5G mreže – čime će pristup mrežama budućnosti biti doveden na pametne telefone nižeg cjenovnog razreda.

Što se tiče samih performansi pametnih telefona koje podržava ovaj procesor, ima tu svakakvih zanimljivih mogućnosti. Primjerice, novi MediaTek procesor podržavat će zaslone FHD+ rezolucije, ali i mogućnost osvježavanja zaslona od 90 Hz. Biti će poprilično fleksibilan po pitanju kamera, gdje bi MediaTek Dimensity 700 trebao podržavati kamere do 64 MP.

MediaTek Dimensity 700 ima 8 jezgri, od čega su dvije jezgre ARM Cortex-A76 (2,2GHz), dok je šest jezgri ARM Cortex-A55. Za grafiku je zadužen ARM Mali-G57 GPU, a isti takav nalazi se i na Dimensity 720 čipu. Novi MediaTek Dimensity 700 procesor na tržištu bi se mogao pojaviti već početkom sljedeće godine, a među prvima bi taj procesor trebali iskoristiti Xiaomi, Oppo, Realme i Vivo. Još ćemo samo spomenuti kako bi se navedeni MediaTek Dimensity 700 procesor trebao nalaziti u nešto jeftinijim pametnim telefonima čija će cijena iznositi od 200 do 250 eura.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here