Životni vijek baterije je postala jedna od glavnih briga kupaca pametnih telefona. Većina nas gleda marku koja nam se sviđa, zatim veličinu ekrana, te trajanja baterije. Barem tako pokazuju neka istraživanja.

Problem koji je nastao je da sve više koristimo svoje telefone, cijeli dan smo u pokretu i brine nas hoće li baterija izdržati sve te “napore”. Možemo li s jednim punjenjem mobitela “preživjeti” od jutra do mraka. Odgovor je – mnogi mobiteli nažalost nemaju dovoljno kapaciteta da izdrže velike napore. I nakon par sati korištenja mobitela već smo u “donjoj” polovici i jurimo prema praznoj bateriji.

Zato su brzi punjači postali toliko popularni. Ako vidite da vam baterija neće izdržati do kraja dana, možete uređaj staviti 15-20 minuta na brzi punjač i napuniti čak do 30-40 posto baterije.
To su prepoznali veliki igrači i svi oni koji imaju high-end uređaje na tržištu: Samsung, Huawei, Google, OnePlus, Apple

S druge strane, korisnici se pitaju, što takvi brzi punjači rade telefonu? Da li je sigurno tako brzo puniti uređaj? Hoće li mi to uništiti bateriju? Na ta, ali i neka druga pitanja, odgovorit ćemo u nastavku teksta.

1. Nažalost, baterije se u dogledno vrijeme neće mijenjati

Vaši mobilni uređaji, ali i drugi električni uređaji koje imate u kući, najčešće koriste lithium-ion (li-ion) punjive baterije. Jako je teško napraviti “bolje” baterije od ovih jer se tehnologija baterija nije praktički mijenjala desetljećima. Dapače, proizvođači uređaja su počeli stavljati baterije većeg kapaciteta u uređaje kako bi dobili duži radni vijek baterije, te su softverski počeli smanjivati potrošnju baterije. Nisu baterije postale bolje, nego su uređaji počeli koristiti manje baterije.

Nažalost, te iste baterije imaju vijek trajanja od dvije do tri godine. Uz to, problem je i veličina baterije. Što je veća baterija, veći je i kapacitet. No, samim time i manje mjesta za neke druge komponente u mobitelu. Ono što očekujemo u bližoj budućnosti je još manja potrošnja baterija od strane uređaja što će nam dati privid da nam baterije duže traju.
Voljeli bismo da stvarno dođe nova tehnologija izrade baterija, ali sumnjamo da će se to dogoditi u bližoj budućnosti.

2. Brzo punjenje neće oštetiti vaše baterije

Standardni punjači za mobitele imaju “izlaz” koji daje od 5 do 10 watta. Brzi punjači mogu to povećati čak do 8 puta! Vjerovali ili ne, tako je. Uzmimo na primjer iPhone 11 Pro i Pro Max koji dolaze s 18 watt-nim punjačem. Naspram 5 watta, to je povećanje od 3 i pol puta. No, Apple nije dobar primjer. Samsungovi brzi punjači su mnogo bolji. Ako kupite Galaxy Note 10 ili Note 10 Plus, u kutiji ćete dobiti brzi punjač snage 25 watta. Za dodatnih 50 dolara možete dobiti 45 watt-ni punjač.

Osim ako vaša baterija ili sam uređaj nema nekih tehničkih poteškoća, brzi punjači ih ne mogu oštetiti. Točnije, ne mogu dugoročno oštetiti vašu bateriju.
Evo i objašnjenja zašto. Baterije koje podržavaju brzo punjenje rade u dvije faze. U prvoj fazi se ćelije baterije pune što je brže moguće. Maksimalna voltaža ulazi u ćelije i puni ih do određene razine. Zato u prvih 10/15/30 minuta možete dobiti od 50 do 70 posto napunjene baterije. U toj prvoj fazi baterije “upijaju” što je više moguće energije bez negativnih posljedica.

Na primjer, Samsungov fast charger (45 watta) može napuniti mobitel od 0 do 70% za manje od 30 minuta. U istom tom razdoblju, Apple nudi oko 50 posto baterije.

Nakon kreće druga faza punjenja baterije. Tada baterije moraju “dozirati” energiju koja ulazi u njih da se baterija ne bi oštetila. Zato tih preostalih 30-ak posto baterije se može, čak i na brzom punjaču, nadopunjavati idućih 30 do 60 minuta.

3. Ne možete prepuniti bateriju

Tzv. “prepunjavanje” baterije (engl. overcharging) ponekad uzrokuje paranoju kod vlasnika mobitela. Oni misle da ako im je uređaj na punjaču duži period, da će se baterija oštetiti, da će im se smanjiti kapacitet i slično.

Ako je vjerovati stručnjacima za baterije, to je nemoguće. Svi uređaji koji koriste takve baterije imaju sustav koji prekida punjenje nakon što je baterija napunjena na 100 posto. To znači kada telefon detektira da je baterija puna, on će prekinuti dovod struje prema bateriji. Samim time struja više neće dolaziti do baterije i ne može ju “oštetiti”, uzrokovati eksploziju, požar i slično.

Naravno, uvijek može nešto poći po zlu, baterije mogu biti oštećene i slično, pa se nesreće događaju. Ali takav broj nesreća je zanemariv u odnosu na broj mobitela.

4. Ne biste trebali baterije prazniti do kraja

Moderne baterije nemaju potrebu da ih praznite do kraja kako biste ih “resetirali”. Nekada je bilo dobro povremeno isprazniti baterije do kraja kako biste ih rekalibrirali ili resetirali. No, danas možete s time napraviti više štete nego koristi. Kada ispraznite bateriju do kraja, može doći do kemijske reakcije koja će skratiti životni vijek baterije.

Zato je dobro što većina pametnih telefona, kada dođe na 15-20 posto baterije, prebaci telefon u mod rada koji troši manje baterije. Tada ćete vjerojatno i vidjeti znak da vam je baterija pri kraju i da je vrijeme da mobitel spojite na punjač.

Mi vam možemo preporučiti da telefon konstantno držite u rasponu od 20-25 posto pa sve do 80 posto. To je “sweet spot” za baterije i tako će vam najduže izdržati i najmanje ćete bateriju degradirati.

Mobitel možete puniti preko noći, baterija se neće oštetiti

5. Visoke temperature mogu oštetiti bateriju

Toplina je pravi neprijatelj vaše baterije. Visoke temperature, dokazano, smanjuju životni vijek baterije. Zato se mobitele ne treba držati na stolu koji je pod konstantnim suncem, ne bi se mobitele trebalo ostavljati u autu tijekom ljetnih mjeseci i slično. U ekstremnim uvjetima, ta visoka temperatura može dovesti do eksplozije telefona.

U biti, sve temperature više od 30-35 stupnjeva polako mogu početi štetiti bateriji. Da li to znači da mobitel treba isključivo držati na hladnome? Ne. Ali ga treba što više zaštititi od vrućina i grijanja. Bolje je mobitel držati u torbi, nego u autu na sjedalu dok se vozite. To je samo jedan primjer. Bolje ga je držati dalje od sunca. U ljetnim mjesecima, nije pametno ga držati duži period u ruci jer se počinje zagrijavati.

Samo treba koristiti “zdravi razum” i rashladiti mobitel kada vidite da počinje biti (pre)vruć.

6. Krivi punjači i kablovi neće naštetiti vašoj bateriji

Osim ako ne koristite krivotvoreni ili oštećeni punjač i/ili kabel, ništa se neće dogoditi ako ste slučajno spojili Huawei mobitel na punjač od Samsunga. Ipak, možda se mobitel neće puniti brzinom kojom bi se trebao puniti, odnosno ne puni se brzo kao što bi se punio s “originalnim” punjačem.
Neki proizvođači mobitela poput Huaweija i OnePlusa koriste vlastite punjače i kako bi pokrenuli brzo punjenje, pa ako ih spojite na druge punjače, moguće je da će se oni puniti sporije jer se neće pokrenuti mod za brzo punjenje.

No, ukratko – ne bi se ništa trebalo dogoditi ako mobitel spojite na krivi punjač, ali generalno probajte izbjegavati takve situacije. Problemi mogu nastati jedino s krivotvorenim i jeftinim punjačima i kablovima koji dolaze iz Kine i koje ljudi kupuju za par dolara preko Interneta. Takvih punjača se čuvajte jer mogu napraviti ogromnu štetu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here