Doba savitljivih pametnih telefona konačno je stiglo! Tko bi nas na najbolji način mogao uvesti u novu eru pametne tehnologije ako ne ova dva giganta? Samsung je najavio svoj prvi savitljivi pametni telefon koji će se zvati Samsung Galaxy Fold. Isto je učinio kineski proizvođač najavivši svoj prvi Huawei ”savitljivac” pod nazivom Huawei Mate X.

Nedugo nakon što su se pojavile vijesti i prvi pogledi na ova dva uređaja odmah je i uslijedilo (logično) pitanje – koji je bolji? U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o našim prvim dojmovima u vezi ”susreta” ova dva uređaja.

 

Samsungov koncept savitljivih, pametnih telefona se razlikuje od koncepta za koji se odlučio Huawei

Premda su i Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X savitljivi, pametni telefoni oni se ipak razlikuju po nekim stvarima. I dok na prvi pogled izgledaju dosta slično (s obzirom da se radi o savitljivim telefonima i da su to trenutno prvi takvi uređaji koji su dostupni za javnost) postoje neke vrlo važne razlike. Najveća razlika leži u načnu na koji su ova dva proizvođača pokušali implementirati ”savitljivi” segment u svoja dva uređaja.

SAMSUNG GALAXY FOLD
Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold se savija poput knjige, dok je kod Huaweija stvar malo drugačija, jer se uređaj savija od stražnje prema prednjoj strani. Iako se Huaweijev način čini malo neprirodan i nelogičan, no tu postoji jedna prednost koju Samsungov uređaj nema.

Huawei Mate X
Mate X

Prednost se ogleda u tome što Huawei Mate X ne treba imati drugi, manji ekran (jer se primarni ekran u cijelosti zatvara nakon što je uređaj savinut). Ono što se ovdje nameće kao pitanje jest kako će to točno utjecati na izdržljivost Huaweija Mate X, s obzirom na to da na prvi pogled Samsung Galaxy Fold izgleda čvršće.

Samsung Galaxy Fold koristi drugi zaslon. Radi se o zaslonu od 4.6 inča koji se nalazi s prednje strane. Zaslon se uključuje kada je uređaj savinut i automatski se isključuje nakon što korisnik otvori uređaj. Nakon otvaranja može se vidjeti primarni zaslon Galaxy Fold uređaja.

Radi se o velikom ekranu od 7.3 inča za koji vjerujemo da će pružiti puno veću kvalitetu prikaza slike od trenutnih Super AMOLED zaslona koje možemo vidjeti na dosadašnjim Samsungovim pametnim telefonima. Dobra stvar kod primarnog zaslona Galaxy Fold-a jest ta što je on u potpunosti zaštićen kada je uređaj savijen, odnosno zatvoren.

Na ovaj način Samsung Galaxy Fold je bolje zaštićen od Huaweijevog ”savitljivca”. No s druge strane, nedostatak kod Samsunga jest u tome što uređaj ima pant koji je 6 milimetara deblji od onog kod Mate X uređaja. Nadalje, Fold i kada je zatvoren nije zatvoren do kraja. Sve u svemu, oba savitljvca imaju svojih prednosti i nedostataka.

Koliko su oba uređaja čvrsta još ne možemo reći s obzirom na to da niti jedan od njih još nije bio testiran na udarce i ogrebotine. No ono što bi bilo dobro jest da oba uređaja dobro prianjaju u ruke korisnika. Samsungov savitljivac izgleda nešto glatkije, no ne možemo reći ni za Huaweijev Mate X da ima dovoljno dobro prianjanje. No praksa i korisnici će pokazati kako će to sve izgledati i hoće li ova dva uređaja biti ”vična” padovima i isklizavanju iz ruku.

 

Koliko kamera je dovoljno?

Koliko će kamera biti dovoljno za svaki od ovih uređaja? Samsung je sve kamere pravilno raspodijelio na unutarnu i vanjsku stranu svog savitljivca, dok je Huawei stavio samo jednu kameru u prostoru za hvatanje. No ovisno o tome kako držite ovaj uređaj, kameru Huaweija Mate X možete koristiti u oba smjera.

Samsung-Galaxy-Fold kamere

Tehničke specifikacije su sljedeće. Kod Galaxy Fold-a glavna kamera je sa trostrukim lećama od kojih svaka ima svoju funkciju: 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom, 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), video: [email protected]/60fps.

Huawei Mate X kamere

Što se tiče kvalitete leća Huawei se ponovno oslonio na veliku pomoć Leica-e. Kod Mate X kamera sa 4 leće od kojih svaka ima svoju funkciju: 40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, 16 MP, f/2.2, 17mm (ultrawide), 8 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), TOF kamera, video: [email protected], [email protected]

Za sada možemo samo ustvrditi da kvaliteta samih senzora kamera niti na jednom uređaju još nisu detaljnije testirane a samim time niti poznate.

 

5G MREŽA

Spojivost na vrstu mreže?

Kada promotrimo spojivost ova dva uređaja onda se ne možemo oteti dojmu da je ovdje apsolutni pobjednik Huawei Mate X. No ovo ne mora biti u potpunosti točno, s obzirom na to da pravih testova još uvijek nema, već se radi samo o ”papirnatim” rezultatima.

Huawei Mate X ima podršku za 5G brzine, dok se Galaxy Fold time ne može pohvaliti. Razlog zbog kojeg je Huawei u ”papirnatoj” prednosti što se ovog segmenta tiče u odnosu na Samsung jest taj što još uvijek ne postoje (djelatne) 5G mreže. Sve u svemu mogućnost podrške za 5G koju ima Huawei Mate X je dobra stvar, no ta prednost je barem zasad zadržana samo na teoriji.

 

Ono što savitljivim, pametnim telefonima treba jest odlična softverska podrška

Još jedan segment od ogromne važnosti za ovakve uređaje je softverska podrška. Ovo se ne odnosi samo na dostupnost nadogradnji Androida već i na pod-operativne sustave koje će ova dva uređaja imati u sebi. Samsungov One UI i Huaweijev EMUI donose i donijet će velike promjene i dorade u pogledu Android platforme koja će biti dostupna na ova dva uređaja, što je logično za pametne telefone ovakvog kalibra.

Ovdje se čini da je Samsung u blagoj prednosti nad Huaweijem, što se može zaključiti iz demonstracije koja je pokazala multitasking mogućnost u tri dijela koju ima Galaxy Fold.

S druge strane, Mate X, osim promjena u pogledu korištenja kamera i dalje koristi običan EMUI koji se prebacuje u kvadratičast izgled nakon što korisnik rasklopi uređaj.

 

mate x vs galaxy fold

Cijene će očekivano biti paprene

S obzirom na to da se radi o prvim uređajima te vrste, oba savitljivca će biti dosta skupa, no dobro je to što se cijene ova dva uređaja neće puno razlikovati. Tako bi Samsung Galaxy Fold trebao biti dostupan po cijeni od oko 15 000 kuna dok bi Huawei Mate X trebao biti dostupan po cijeni od 17 000 kuna.

Naravno, cijene će se malao razlikovati ovisno o regiji svijeta gdje se uređaj bude prodavao i o načinu kako korisnik bude kupovao uređaj, no ovo su neke okvirne cijene kako bi se korisnici mogli lakše orijentirati.

 

Trebaju li nam zaista savitljivi uređaji?

Vjerojatno najvažnije pitanje koje si svatko postavlja dok čita ovaj članak glasi: „Treba li uopće meni takav uređaj“? Odgovor na takvo pitanje može biti lagan i težak. Želite se modirati sa najnovijom tehnologijom u ruci? Onda svakako da, treba Vam. Da li vam zaista treba savitljivi uređaj? Ne, pogotvo ne sada u 2019. godini. Sadašnji uređaji koji su nam na raspolaganju zadovoljit će sve naše apetite.

No kao što rekoh oni koji budu željeli imati najnoviju tehnologiju (i koji si to budu mogli priuštiti) nabavit će si jedan od ova dva uređaja. Bilo kako bilo, ono što je dobro jest to da tehnologija pametnih uređaja i dalje napreduje i da smo konačno, nakon dugog čekanja, dobili i prve savitljive, pametne telefone!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here