Iako je Asusovo poslovanje u velikoj mjeri vezano uz razvoj i prodaju prijenosnih računala, ovaj brend iznimno dobro kotira i među gejmerima. Ovih su dana iz Asusa najavili kako će se uskoro na tržištu pojaviti nova super grafička kartica, koja će zasigurno u velikoj mjeri probuditi interes igraća video igara. Radi se o grafičkoj kartici Asus GeForce RTX 2080 Dual EVO, a prema prvim informacijama unutar kartice trebali bi se nalaziti neki novi napredni sustavi koji će osiguravati još bolji i kvalitetniji rad računala, odnosno grafike.

Asus GeForce RTX 2080 Dual EVO grafička kartica bit će namijenjena igračima nešto plićeg džepa, što znači da će njezina cijena na tržištu biti nešto niža u odnosu na ostale grafičke kartice koje Asus ima u svojoj ponudi. No, to ne znači da se radi o znatno slabijoj grafičkoj kartici. Naime, prema prvim informacijama unutar kartice trebali bi se nalaziti novi napredni sustavi za hlađenje.

grafička asus kartica

IP5X hladnjaci dizajnirani su na način da su otporni na prašinu te pružaju izvrsne uvjete hlađenja – kažu iz Asusa kako se radi o jednim od najboljih takvih ventilatora na tržištu. Kartica prema prvim fotografijama ima hrpu video izlaza što korisnicima omogućuje da spoje više monitora na istu karticu što je super za one s više zaslona. Vidljiva su tako čak 3 DisplayPort utora, 1 HDMI te 1 USB-C VirtualLink utor. Tu su i 6 te 8 pinski PCIe konektori koji će vući dovoljno struje da cijena stvar radi kako to i priliči.

Na tržištu će se vrlo vjerojatno pojaviti dva ovakva modela grafičkih kartica. Prva kartica (DUAL-RTX2080-8G-EVO) trebala bi biti nešto slabijih karakteristika i vjerojatno će raditi na taktu 1710 MHz GPU Boost, dok će unutar sebe imati memoriju GDDR6 od 14 Gbps. Druga kartica nosit će naziv DUAL-RTX2080-A8G-EVO i radit će na nešto većem taktu od 1725 MHz, a memorija će vjerojatno biti ista kao i kod prve kartice. Oba dvije kartice imat će i tehnologiju GPU Tweak II zahvaljujući kojoj korisnik može pratiti performanse, ali i podešavati osnovne karakteristike kartice.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here