HTC ne odustaje od ideje da gura i dalje svoj blockchain telefon. Dapače, uložili su jako puno toga u svoj novi telefon koji će se zvati “Exodus 1s“. To je drugi blockchain telefon u njihovoj ponudi, odnosno nasljednik prvog modela “Exodus 1”. Ovaj telefon će biti jeftiniji, ali još važnije – bit će potpuni (full) Bitcoin node. Što to točno znači, vidjet ćete malo dalje u tekstu.

Exodus 1s

Exodus 1s predstavio je HTC-ov Decentralized Chief Officer Phil Chen (op.a. sviđa nam se ova titula!) u New Yorku. Tom prilikom rekao je da će novi uređaj koštati oko 250 do 300 dolara i da će doći u trećem kvartalu ove godine.

Za sada još nema specifikacije samog telefona, ali vjerujemo da će ona biti u nekim “normalnim” okvirima i da će biti slične onima u konkurentskim uređajima. No, mnogo važnije je da će to biti telefon koji će na sebi imati Bitcoin klijent i bit će potpuni Bitcoin node. Bitcoin nodeovi su jako važna karika u Bitcoin mreži jer oni potvrđuju transakcije i najvažnija su karika koja čuva distribuiranu blockchain mrežu. Ako ne znate kako funkcionira Bitcoin/blockchain mreža, pročitajte si ovdje.

Full Bitcoin node

Ako će ovaj mobitel biti puni Bitcoin node to znači da on na sebi mora imati kopiju cijele Bitcoin, odnosno blockchain mreže. Nadalje, to znači da ćete vrlo lako s mobitela slati i primati ovu kriptovalutu. Moći ćete ga koristiti kao bitcoin wallet što je vrlo zanimljivo.
I valja naglasiti da što više Bitcoin node-ova postoji u svijetu, to je mreža otpornija i više distribuirana. Poanta blockchaina i kriptovaluta leži upravo u tome – da nema centralnog mjesta kroz koje transakcije prolaze, nego node-ovi zapisuju te podatke na mrežu koja je vječna i neuništiva.

No, tu postoji jedan problem. Da bi netko bio potpuni Bitcoin node, on mora imati kopiju cijele Bitcoin mreže na sebi. U trenutku pisanja ovog teksta, Bitcoinova mreža je “teška” preko 200 GB i konstantno morate sinkronizirati nove podatke na uređaj. To je zahtjevno i za računala, kamoli za mobitele. Prvo, jer morate konstantno biti na Internetu (i imati neograničene količine Interneta za trošiti), te jako troši mobilnu bateriju. Te probleme se da riješiti, a ljudi iz HTC-a misle da su riješili problem. Pa nas je zanimalo kako to misle riješiti.

Može li ovaj mobitel izdržati ove napore?

Odgovor na to pitanje dao je osobno Phil Chen koji je rekao da misle da su našli način kako riješiti spomenute probleme, iako mi nismo uvjereni u to. Oni tvrde da je Bitcoin mrežu, odnosno blockchain mrežu moguće drastično smanjiti s tzv. “pruningom”.

Točnije, oni tvrde da je cijeli blockchain moguće reducirati s 200 GB na svega 10 GB, te da i s tom pruned verzijom možete biti puni Bitcoin node u mreži. A uz to, korisnici će imati SD kartice u mobitelima, tako da mjesto za pohranu podataka ne bi trebalo biti problem. Kartice od 32 ili 64 GB nisu baš skupe, a njih možete onda godinama koristiti bez da ih zapunite.

htc exodus1s

Čak i da je to istina, što je s Internet prometom i potrošnjom baterije? Definitivno bi vam mobitel veći dio dana trebao biti spojen na WiFi mrežu (op.a. Što je izvedivo ako kod kuće i na poslu imate pristup WiFi mreži), kako bi sve funkcioniralo kako spada. Jer ako nemate zadnju kopiju Bitcoin mreže, ne možete u nju ništa ni zapisivati niti ste karika u lancu. Točnije, bezvrijedni ste dok niste sinkronizirani. HTC nema jasne odgovore kako će ovo funkcionirati, ali pretpostavljamo da ćemo to vidjeti krajem ove godine.

Odgovor o bateriji nismo dobili, ali pretpostavljamo da ćete telefon dio dana morati imati na punjaču kako biste mogli cijeli dan funkcionirati.
I za kraj da odgovorimo na pitanje koje se možda pitate – ne, ovaj telefon neće moći rudariti Bitcoine jer je računalna snaga premala za tako nešto.

Sve u svemu, vidjet ćemo kako HTC misli prodati ove mobitele i koje pogodnosti korisnici imaju od njih. Ako imate veće količine BTC-a, onda će vam ovaj telefon služiti kao bitcoin wallet. Za ostale korisnike ne vidimo neke prevelike benefite, osim što je “fora”.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here