Nova superračunala imat će više od 1.5 exaflopova računalne moći.

AMD je uz Intel svjetski poznata i renomirana tvrtka i takoreći broj jedan (ili dva, ovisi kako na to tko gleda) u svijetu računalnih procesora. AMD je oduvijek bio poznat po svojim inovativnostima po kojima se razlikovao od konkurenta i upravo zbog tih inovativnosti voljeli smo (i volimo) AMD. No inovativnostima nije došao kraj, barem što se tiče AMD-a.

Već je poznato to kako u svijetu postoje uz ”normalna” ili korisnička računala i takozvana ”superračunala”. Ta računala razlikuju se od korisničkih po tome što prvenstveno služe za obrade ogromne količine podataka. AMD je u suradnji sa Cray Computingom odlučio pokazati svijetu zbog čega AMD jest (ili će biti) broj jedan u svijetu računala: radi se o osmišljavanju novog superračunala. O čemu se točnije i preciznije radi pročitajte u nastavku!

 

Ostanak na prijestolju najbržeg

Trenutno podaci govore u prilog tomu kako Sjedinjene Američke Države danas posjeduju najbrže superračunalo na svijetu. No to nije sve. Ako ćemo gledati najnovije najave koje nam stižu od AMD-a i Cray Computinga taj trend bi se mogao nastaviti barem još nekoliko godina. Naime, AMD u suradnji sa Cray-om radi na izgradnji još bržeg superračunala u suradnji sa Oak Ridge National-om.

Sustav bi navodno trebao biti po prvi puta i službeno prikazan svijetu za manje od dvije godine, odnosno u isto vrijeme kada bi Cray Computing zajedno sa Intelom trebao pokazati svoj projekt, odnosno Auroru koji se izrađuje za Argonne National Laboratory. Evo što je o ovome izjavio Rick Perry, tajnik tvrtke Energy:

„Performanse rušenja rekorda koje je dosad ostvario Frontier će osigurati sposobnost naše zemlje (SAD-a, op.a.) i dalje vodstvo u svijetu znanosti i tehnologije čime će se   nastavljati poboljšavati kvaliteta života i ekonomski prosperitet svih Amerikanaca, ali i ostatka svijeta. Frontier će dodatno doprinjeti ubrzavanju inovacija u umjetnoj inteligenciji tako što će američkim stručnjacima omogućiti pristup podacima svjetske razine kao i računalnim resursima. Na ovaj način će se osigurati da i u idućim godinama velike inovacije u svijetu tehnologije budu osmišljene na američkom tlu“.

 

Novo superračunalo

Prema riječima jednog od šefova Cray Computinga Petea Ungara Frontier bi trebao u sebi sadržavati kombiniranu moć i snagu trenutno najboljih i najbržih 160 superračunala na svijetu od 1.5 exaflopova.

Direktor Oak Ridge National laboratorija Thomas Zacharia ukazao je na to da će Frontier biti najmoćnije i najbrže superračunalo koje će se u cijelosti zasnivati na AI-u  koje je dosad osmišljeno. Zacharia je isto tako dao i podatke o potencijalnim troškovima Frontier sustava i tehnologije. Radi se o iznosu od 600 milijuna USD.

 

Shasta sustav + Slingshot + ”custom” GPU-ovi procesori osmišljeni od strane tvrtke AMD

Ono što će Frontier činiti toliko posebnim i moćnim bit će njegove komponente. Naime, računalo će u sebi sadržavati Shasta superračunalni sustav osmišljen od strane Cray Computinga, Slingshot te posebno osmišljene procesore i grafičke kartice za koje će biti zadužen AMD. Prostor kojeg će ovo superračunalo zauzimati bit će veliko kao dva igrališta za košarku i osim toga računalo će na sebi imati priključenih oko 100 kilometara kabela.

 

Za što će se koristiti ovo superračunalo?

Znanstvenici i stručnjaci iz različitih polja koristit će Frontier za širok spektar različitih aktivnosti koje uključuju obradu ogromne količine podataka uz veliku brzinu. Na primjer, neke od tih aktivnosti bit će vremenske prognoze, predviđanje nastanka uragana i vremenskih nepogoda te razvoj novih lijekova. Osim toga, superračunalo će se koristiti i kao model za fuziju energetskih izvora, za simulaciju sustava izgaranja u sustavima motora i kao simulator kozmologije.

Piše: I.H.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here