Android telefoni: Što nas sve očekuje u ovoj, a što u idućim godinama?

Ako malo proanaliziramo tržište i pogledamo kako su stvari izgledale u 2018. onda možemo vrlo lako i brzo zaključiti da je prošla godina bila odlična godina za Android uređaje. 2018. godina je bila godina u kojoj smo mogli uživati ne samo u jednoj inovaciji i novini u Android svijetu već u više njih.

Sve u svemu, zbog tih novih stvari cijeli svijet pametnih telefona počeo je izgledati puno bolje nego što je to bilo u godinama ranije. Ako pogledamo Android pametne telefone (i tablete iako u manjoj mjeri) i usporedimo ih sa modelima otprije dvije ili tri godine ranije vidjet ćemo da je prošla godina za Android platformu općenito bila puno bolja i plodonosnija.

Bolji Android pametni telefoni (koji su postali bolji zbog više novih mogućnosti) doveli su do bolje ponude za potencijalne kupce, što je u konačnici dovelo do puno bolje potražnje za uređajima, a onda i znatno bolje prodaje.

Ova godina trebala bi po mnogočemu sudeći biti godina u kojoj će Android mogućnosti biti prezentirane i predstavljene na nešto drugačiji način nego što je to bilo ranije. Ako ćemo smišljanje inovacija promatrati kao na kucanje kazaljki i ”tika-taka” ritam onda možemo reći da bi ova godina trebala označiti svojevrsno ”taka” u ritmu; ritmu novih tehnologija i novina koje bi ove godine trebale izaći na tržište i dodatno poboljšati ponudu svega onoga što Android platforma nudi za svoje trenutne, ali i buduće korisnike.

O čemu se točno radi? U nastavku članka ćemo reći o nekim od trendova i stvari kojima se najviše radujemo, a koje bi trebale ugledati svjetlo Android dana u godini koja je prije nekoliko dana počela teći!

Jedna od novina koje očekujemo jest osmišljavanje inovativnih ”notchova” ili utora, kao i završetak ”notcha” kakvog trenutno znamo.

Usjeci na pametnim telefonima su od strane korisnika Android uređaja su bili nešto što je u prošloj godini bilo u najboljem slučaju polovično dobro prihvaćeno od strane korisnika. Nekima se ”notch” svidio, nekima nije.

Jedan dio korisnika tvrdio je da utor na zaslonu nije sam po sebi ”loš”- sve dokle god on ima svoju svrhu i sve dokle god tu svrhu ispunjava. Nedugo nakon što su se utori, odnosno Android uređaji koji su na sebi imali iste, pojavili određen broj korisnika izrazio je očigledno nezadovoljstvo istime.

Opet, to nezadovoljstvo je djelomično sasvim opravdano, ali je nepotrebno jer nam tijek povijesti tehnoloških izuma pokazuje da takve stvari mogu nestati jednako brzo kao što su i osmišljene i stavljene na tržište. Ova godina bi trebala biti označena kao godina u kojoj bismo trebali doživjeti tranziciju i pomak (što je moguće dalje) od utora.

iPhone XR

Znači li to da će popularni i famozni ”notch” ove godine nestati?

Kratak odgovor je da neće. Barem ne u cijelosti. Utori će postati sve manji i samim time manje primjetljivi (i za korisnike manje iritantni). Nadalje utori bi trebali, na novim Android pametnim telefonima koji trebali ugledati svjetlo dana u ovoj godini, doživjeti izmjene oblika tako da se u nekim slučajevima neće uopće moći govoriti o postojanju utora. Što to znači ”u praksi”?

U praksi bi to značilo da ”ovogodišnji” utori na Android uređajima više neće biti smješteni na  sredini ekrana. Umjesto toga, biti će smješteni u kutevima ekrana (ili u samo jednom kutu). Samim time biti će jedva primjetljivi ili će jednostavno biti samo ”rupa” u ekranu umjesto da se govori o ”cijelom” usjeku.

Sve u svemu, novi dizajni ekrana pametnih telefona koji bi trebali izaći u ovoj godini trebali bi biti manje nametljivi i samim time manje iritantni (pogotovo za one kojima se famozni “notch” ne sviđa). Manji utor znači da će veći dio ekrana uređaja zauzimati, sam zaslon uređaja, što je svakako pozitivno za sve nas koji volimo da zaslon prekriva što je moguće veću površinu pametnog telefona.

Što je sa onim uobičajenim usjekom, onim koji je smješten na sredini ekrana? Takav usjek će biti prisutan na uređajima još neko vrijeme i to kod uređaja koji će se smatrati uređajima srednjeg ranga. Uređaji višeg ranga će dobivati usjeke koji će biti manje uočljivi.

Osim toga, tehnološki napredniji Android uređaji osim manjeg usjeka trebali bi sadržavati i inovacije u pogledu oblika ekrana uz pomoć kojih će stvari koje nam puno više trebaju (kao što su kamere ili senzori) snažnije doći do izražaja.

 

 savitljiv zaslon pametni telefon

Što je sa savitljivim pametnim telefonima? Samsung bi na polju savitljive tehnologije trebao biti prvak

Vijesti koje su zasad i dosad dostupne govore sve glasnije u prilog tomu da će 2019. godina biti godina u kojoj će jedan od najvećih tehnoloških divova na području pametne tehnologije- tvrtka Samsung na tržište pustiti prvi savitljivi Android pametni telefon. No, Samsung u tome neće biti usamljen.

Savitljivost pametnih telefona je iduća granica prema kojoj se primiče sve veći broj proizvođača i osmišljavatelja ”pametne” tehnologije. Sjećate li se mobilnih uređaja prije petnaest godina? Tada je sintagma ”pametni telefon” tek bio termin koji je mnogima bio nepoznat i tek u povojima. Tada je bilo važno da mobitel bude što je moguće manji. Danas je situacija drugačija.

Ekrani od 5.5 inča su nedovoljno ”veliki”. Samim time što su ekrani i uređaji postali sve veći oni kao takvi sve teže mogu stati u naše džepove hlača, jakni ili u torbe (ili torbice). No apetiti korisnika se i dalje ne smiruju. Želja za većim i boljim je i dalje tu. Razmaženiji smo više nego ikada ranije tako da je ovo idealno vrijeme za osmišljavanje savitljivih Android uređaja.

No kao što je to slučaj kod svega što je novo u svijetu tehnologije tako će i prvi savitljivi pametni telefoni biti nezgrapni, možda i veći nego što ”bi trebali biti” (eh, tko bi nam udovoljio). No kako vrijeme bude odmicalo tako će i tehnologija savitljivih pametnih telefona sve više napredovati. Sve u svemu, vjerujemo da će 2019. biti godina savitljive ”pametne” tehnologije i ovo je nešto čemu se možda najviše radujemo.

UTOR ZA SLUŠALICE NA MOBITELU

Utor za slušalice će biti sve manje primjetljiv baš kao i SD kartice, fizičke tipke i… utori na uređajima općenito

Volite li onaj utor od 3.5 mm za slušalice? Neki vole, neki ne. No bilo kako bilo, utor od 3.5 mm nije ”mrtav”. On i dalje postoji (i postojat će još barem nekoliko godina). Samo što je stvar u tome da se korisnici, polako ali sigurno ”odvikavaju” od ove mogućnosti.

Micanje utora za slušalice, iako nešto s čime se nikako ne mogu pomiriti neki korisnici, su ipak neizbježan slijed napretka i mijenjanja tehnologije. Sjećate li se baterija koje su se mogle izvaditi iz uređaja, utora za SD kartice, LED svjetla za obavijesti, rešetki za zvučnike?

Sve to polako, ali sigurno nestaje sa pametnih telefona. Na primjer, umjesto utora za SD kartice uređaji će sve više dolaziti s mogućnostima pohrane veće količine podataka u unutarnju memoriju (gdje su 120 i 240 GB ”minimumi”) kao i mogućnošću pohrane na cloud pružatelje usluga umjesto ”klasičnog” pohranjivanja na SD kartice.

Osim toga očekujemo i sve manje tipki. Kako pametni telefoni ionako imaju malo fizičkih tipki, taj standard bi se trebao dodatno promijeniti u godini koja je u tijeku (što je opet posljedica napretka i mijenjanja tehnologije).

qualcomm X50 5G modem

Početak prelaska na 5G brzinu interneta

Prema sve većem broju i količini vijesti ova godina bi (konačno) trebala biti godina prelaska na famoznu 5G brzinu interneta i prijenosa podataka. No, tranzicija na 5G će nažalost ići dosta sporo, neujednačeno (ovisno o tome u kojem dijelu svijeta živite i kakav uređaj imate dostupnost 5G mreže će ići brže ili sporije) i sve ovo će biti dosta zbunjujuće (nešto slično kao što je išao prijelaz sa HSPA i CDMA na LTE (ili 4G)).

No, ono što je svakako dobro jest to što ćemo konačno ugledati 5G brzine i što će to označiti novi standard u prijenosu podataka. Hoće li 5G biti odličan? Ne sumnjam u to. Kada će to biti? U… dogledno vrijeme.

Piše: D.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here