Ako ste možda mislili da su prijenosna računala da tako kažem ”rasa u izumiranju” i da će ona uskoro biti zamijenjena tabletima, phabletima i sličnim –abletima, prevarili ste se. Ovogodišnji CES nam je to i pokazao.

CES 2019 ili ”Consumer Electronics Show 2019” pokazao je velik broj različitih prijenosnih računala koje ćemo na tržištu vidjeti u nastavku ove godine. Gamerski prijenosnici, notebookovi, prijenosna računala za svakodnevno korištenje bile su vrste prijenosnih računala koje smo mogli vidjeti na CES 2019. Hajde da vidimo o kakvim se prijenosnicima radi i što nas to očekuje u nastavku ove godine.

 

Prijenosna računala

Lenovo

Lenovo je prvi od proizvođača čiju najavu valja spomenuti i opisati o čemu se radi. Lenovo ove godine planira na tržište izbaciti poboljšanja za dva svoja modela- ThinkPad X1 Carbon i ThinkPad X1 Yoga.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (2017) 

Yoga model je prošle godine od strane velikog broja korisnika bio ocijenjen i procijenjen kako jedan od najboljih ”2-u-1” uređaja za poslovne potrebe. Hoće li i ove godine Lenovo postići slične rezultate kao i lani, ostaje nam za vidjeti. CES 2019 pokazao je prijenosnike smanjenog profila i smanjene mase. Dodatna poboljšanja ogledaju se u novoj, aluminijskoj šasiji, još manjim rubovima i kao ”šlag na torti” novi prijenosnici bi na sebi trebali imati osmu generaciju Intelovih procesora. Cijena (okvirna) trebala bi se kretati oko 1900 USD, odnosno oko 12 tisuća kuna.

Sedma generacija Carbon prijenosnika bit će naravno još tanji i lakši od prošlogodišnjeg modela (što je slučaj i kod konvertibilne inačice prijenosnika). Nadalje, novi model će baš kao i Yoga, na sebi imati novi Intelov procesor, novu, poboljšanu kameru i nove Dolby Atmos zvučnike za još bolju i kvalitetniju prezentaciju zvuka. Jedina stvar koja je ostala ista i kod novog Yoga modela je 4K Dolby Vision HDR zaslon koji će imati 500 nita i bit će, kao i lani, 10-bitni. Nova Yoga trebala bi uz to biti i do nekih 200-injak dolara jeftinija.

 

Samsung

Za vrijeme ovogodišnje konferencije za novinare na CES 2019 Samsung je najavio dva nova modela prijenosnih računala. Prvi će biti Samsung Notebook 9 Pro, dok će drugi biti Samsung Notebook Flash. Oba modela na tržištu bi trebala biti dostupna do kraja siječnja.

Samsung Notebook Flash
Samsung Notebook Flash

Pro je naravno ”bolja” inačica i model. Osim što ima metalno kućište koje premium izgleda, oštrih rubova, tu su još i dva 1.5W stereo zvučnika s Thunder Amp poboljšanjima. Za sve one koji smatraju da prijenosna računala moraju imati čitače otisaka prstiju, stiže dobra vijest s obzirom na to da će Pro na sebi imati mogućnost ulogiravanja putem otiska prsta. Od uobičajene opreme tu je i Active Pen.

Ostali podaci koji su nam poznati u vezi Samsung Notebook Pro modela prijenosnog računala su da će prijenosnik na sebi imati Windows 10 Home inačicu te da će na sebi imati više nego impresivnu bateriju koja bi uz ne-prezahtjevno korištenje trebala potrajati i do 14 sati.

Flash verzija bi na sebi trebala imati Gigabitovu Wi-Fi tehnologiju spajanja na Wi-Fi mreže. Osim toga tu bi isto tako trebao biti čitač otisaka prstiju. Ako korisnik poželi moći će dodatno ”podebljati” memoriju za pohranjivanje zahvaljujući dodatno proširivom kapacitetu memorije. Flash bi trebao imati i utor za Universal Flash Storage i MicroSD memorijsku karticu. Što se tiče baterije, niti Flash model neće razočarati svoje korisnike. Baterija od 10 sati trebala bi zadovoljiti apetite apetite svakog ”casual” korisnika.

 

Prijenosna računala za gaming

Razer

Ne bismo mogli govoriti o gamerskim prijenosnim računalima, a da ne spomenemo Razer.

Razer naime planira u ovoj godini nadograditi i poboljšati svoj 15-inčni Blade prijenosnik tako što će poboljšati kvalitetu zaslona i prikaza slike. Nova verzija prijenosnika trebala bi se zvati Razer Blade 15 Advanced.

Razer Blade 15 Advanced
Razer Blade 15 Advanced

Taj model pridružit će se društvu ostalih 15-inčnih Blade modela prijenosnih računala koji su na tržište već izašli prošle godine. Najveća razlika između novog, nadolazećeg modela prijenosnika i dosad izašlih ogledat će se u Nvidia-inom GPU serije RTS 20. Postojat će i neke nove opcije za grafiku, kao što je opcija za RTX 2080 Max-Q (verzija od 8 GB) te kamera koja će biti kompatibilna sa Windows Hello mogućnošću koja će omogućivati i prepoznavanje lica.

Model će biti dostupan s rezolucijom zaslona od 1920 x 1080 i sa mogućnošću refresh ratea od 144 Hz. Druga vrsta zaslona biti će ona koja će nuditi 4K rezoluciju slike i koja će imati podršku za dodir.

Lenovo

Osim svoje ThinkPad serije Lenovo ove godine planira na tržište izbaciti nove, poboljšane, redizajnirane Legion prijenosnike. Radi se o Lenovo Legion Y740 i Y540 modelima. Oba modela dolazit odlikovati će se tanjim dizajnom, poboljšanim načinom rashlađivanja kao i Nvidia grafičkim karticama najnovije generacije.

Lenovo_Legion_Y740
Lenovo Legion Y740

Snažniji model- Y740 zamijenit će Y730 i na tržište bi trebao izaći ili krajem siječnja ili do sredine veljače. Ovaj model bit će usmjeren prema igračima koji žele visoke performanse uz lijep dizajn. Osim najnovije Nvidia-ine grafičke kartice, Y740 trebao bi na sebi imati i Intelov procesor osme generacije te 32 GB DDR4 RAM. Cijena modela ovih prijenosnika trebala bi biti nešto niža od 2000 USD (točnije Y740 trebao bi biti oko 1900, dok manji model trebao biti oko 1700 USD).

Y540 model trebao bi biti dostupan za oko 900 USD. Ovaj model biti će više orijentiran na igrače koji žele prijenosnik sličnog dizajna, ali nešto slabijih performansi, s time da su neka obilježja dosta slična Y740 modelu (kao što je sličan način hlađenja, Dolby Vision podrška i zaslon sa mogućnošću osvjećavanja od 144 Hz).

Samsung

Ove godine bi Samsung u pogledu gamerskih prijenosnih računala na tržište trebao izbaciti svoj Samsung Notebook Odyssey. Radit će se o prijenosniku koji bi trebao imati kućište izrađeno od čvrstog aluminija i koji bi od dodatnih mogućnosti trebao imati podršku za G-Sync te najnoviju Nvidia RTX grafičku karticu.

Samsung Notebook Odyssey
Samsung Notebook Odyssey

Od dodatnih mogućnosti tu su zaslon sa mogućnošću osvježavanja od 144 Hz tankih rubova, Intelov procesor osme generacije sa šest jezgri i Nvidia-ina grafička kartica GeForce RTX 2080. Nadalje, ovaj prijenosnik trebao bi sadržavati i poseban ”Odyssey” način rada uz pomoć kojeg će korisnik moći kada god poželi snimiti sve svoje sadašnje postavke i onda ih primijeniti na drugačijim igrama.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here