Kada su filmovi i TV emisije tako lako dostupni putem streaming platformi, zašto bi netko uopće upadao u nevolje koristeći torrent stranice sada? To je zanimljivo pitanje koje se od nedavno postavlja na mnogim forumima, a dotiče nekoliko aspekata, kao i temeljno zdravlje ekosustava dostpupnog sadržaja na internetu.

Kao što je svima poznato rješenje za bilo kakav torrent download trebate i programčić koji će vam takav sadržaj skinuti sa weba, a jedan od poznatijih, prisutan već šest godina, je BitTorrent protokol.

Iako je i danas vrlo raširen i popularan u skladu s rezultatima milijuna svakodnevnih korisnika širom svijeta, skidanje torrenta putem ovakvih platformi, posljednjih je godina bila usporena rastom platformi za streaming. Ovakve stranice, s njihovim modernim sučeljima poput YouTubea, omogućuju jednostavan pristup širokom rasponu filmova i TV emisija, gotovo jednako brzo kao i njihovi “kolege” sa klasičnim torrent stranicama.

Postavlja se pitanje zašto? Kada su te streaming usluge tako jednostavne za korištenje, zašto će se netko gnjaviti s relativno nezgrapnim torrent downloadsima? Odgovor nije odmah očigledan, jer to je prilično ozbiljno pitanje.


Prije svega, imamo važno pitanje nad “vlasništvom” sadržaja.

Dok korisnici imaju jednostavan pristup najnovijim filmovima na na bilo kojem streaming webu, korisnici nikada ne posjeduju te datoteke. One su apsolutno prolazne i kada se pritisne tipka “stop”, taj film ili TV emisija koju ste upravo gledali odlaze zauvijek u nepovrat. Naravno, korisnik prilikom gledanja preuzima datoteku filma, ali je gotovo odmah baca u eter.

Za istu potrošnju “bandwidtha”, korisnik može posjetiti stranicu za torrente i putem gore spomenutog Bittorrenta dobiti točno isti sadržaj na svoje računalo. Ovaj put, međutim, postoje dvije ključne razlike. Prva je da oni nastavljaju pomagati distribuciju tog sadržaja dok god je uključen Bittorrent, a druga razlika je da oni zadržavaju taj sadržaj na svom računalu, onoliko dugo, koliko žele.

Spremanje sadržaja lokalno je važno za mnoge ljubitelje piratskog sadržaja. Ne samo da se taj sadržaj može reproducirati na bilo kojem uređaju, koje korisnik kasnije odabere, nego se može reproducirati i offline. Naravno, zauzima i nešto prostora na disku, ali ne zahtijeva da budete online kao kod streaminga, kako bi uživali u filmu. Može se ponovno gledati kad god se poželi, potencijalno zauvijek, bez obzira dali je takva stranica sa koje je preuzeto još uopće živa.

Međutim korisnici streaming web stranica će ispravno tvrditi da bez učitavanja datoteka na svoj disk, oni su zapravo puno sigurniji od njihovih torrent “kolega” koji, kao što svi znamo sa preuzimanjemo ovakvo g sumnjivog sadržaja izlažu svoja računala bezbroj opasnosti. S druge strane, korisnici programa Torrent, djele svoj sadržaj s drugima, dok su streaming korisnici (gledano sa točke gledišta klasičnog torrenta) zapravo samo leechersi.

Iz toga proizlazi zaključak da su klasične torrent stranice i novopridošle streaming stranice zapravo međusobni neprijatelji. Ali budući da su platforme za streaming zapravo najbliže legitimnim ponudama poput Netflixa i sličnih, prijetnja koju najčešće predstavljaju kao najvećom. Sjetimo se samo kakve napade doživljava Kodi, koji je najobičniji media player kao i mnogi drugi potpuno legitimni.

Jer autori Kodi platforme cjelo vrijeme pokušavaju dokazati svoju nevinost, koju su zapravo zloupotrijebili pirati, baš kao i Googleovu platformu Google drive za streming svog nelegalnog sadržaja. Tkzv. Kodi boxovi sa već predinstaliranim poveznicama za nelegalni sadržaj prebacuje piratstvo sa relativno geekovskog torrent okružja, na “plug and play” “dnevni boravak” okružje, koje mogu korisiti i manje tehnički obrazovani korisnici.

Dakle, pitanje što je bolje – torrent ili streaming, ostaje na preferencijama korisnika. Oba slučaja su nelegalna i spadaju u domenu zarade na crno. Ako malo bolje razmislimo odvesti djevojku u kino, ili pogledati dobar film na dvadeset metarskom platnu uz vrhunski zvuk i nije tako loša ideja. A isprobati Netflix sa gomilom filmova u HD rezoluciji, prvi mjesec  besplatno, opet ne zvuči tako loše zar ne?

 

Piše D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here