U posljednjih nekoliko mjeseci vlasnici autorskih prava poslali su više od četvrt milijuna zahtjeva za uklanjanje sadržaja, ciljajući piratske videozapise na Googleovim serverima. Ovi zahtjevi ukazuju na široku lepezu filmova i TV emisija bez autorskih prava, a svi su servirani na Google-ovoj domeni Googlevideo.com.

Ovaj najnoviji val zahtjeva za brisanjem nelegitimnog sadržaja sa googleovih servera pokazuje da se Google teško nosi sa stopiranjem piratskih stranica da koriste googleove servere, dok se piratske streaming stranice šire kao gljive poslje kiše.

Bez obzira na tradicionalne piratske web stranice, aplikacije ili boxove, produciranje streaming televizijskih emisija i filmova u visokoj kvaliteti nikad nije bilo lakše. Bez sumnje, Google ima značajnu ulogu u sumnjivoj distribuciji mrežnih medija, jer mnoge piratske web stranice iskorištavaju Googleove servere.

Korištenjem jednostavnih trikova, operateri piratskih stranica pronašli su jednostavni način prijenosa videozapisa izravno s Google drive-a, kao i raznih drugih izvora, često i sa titlovima i podrškom za Chromecast.


 

film the boss baby
Boss Baby streaman sa Googlevideo.com

Dotični videozapisi prenose se s domene Googlevideo.com, kao što je gore prikazano, što sve češče primjećuju legalni nositelji prava na filmove.

Ako pogledamo Googleovo izvješće o zahtjevima za uklanjanjem URL-ova, koje se odnosi samo na pretraživanje, vidimo da je do kraja prošle godine prijavljeno približno 13.000 URL-ova. Da bi 2017. godine taj broj doslovno eksplodirao, s više od četvrt milijuna dosadašnjih zahtjeva za uklanjanje nelegalnih URL-ova, konkretno 265.000 do početka prošlog tjedna.

 

Prijavljeni URL-ovi za Googlevideo.com

Nije baš jasno zašto se ti URL-ovi prijavljuju Google-ovoj video tražilici, jer se oni niti ne pojavljuju u tražilici. Isto tako, mnogi URL-ovi imaju posebne parametre i funkcioniraju samo ako se puštaju sa piratskih streaming stranica.

U tom smislu, masivni porast zahtjeva pokazuje da je problem ozbiljan za nositelje autorskih prava. Dok su sa druge strane, piratski administratori sa zadovoljstvom zadržali stvari na način na koji su bile i do sada, jer kroz Google-ove servere imaju pouzdanu hosting platformu, koja je svakako bolja od mnogih drugih alternativa.

Pitanje ostaje zašto se Google toliko muči riješiti ovu situaciju, budući da ima alate i znanje kako da otkrije i blokira snimanje piratskog sadržaja na Google drive, ali očigledno to zasad ne funkcionira jer se ne suzbija stalni dotok piratskih videozapisa na svoje poslužitelje.

Prema nekim neslužbenim izvještajima Google je ipak počeo gasiti na tisuće “unlimited” Google Drive računa, koji su prodani putem “business plan resellers”. Inače takvim se računima aktivno trguje na eBayu, iako je prodaja takve vrste računa prema Googleovim pravilima strogo zabranjena. Mnogi od tih računa su povezani s hostingom za streaming, pa bi to mogao biti znak da je ovo prvi korak Googlea u rješavanju ove situacije.

Piše: D.Ž.

1 komentar

  1. Luka, za pisati nešto nije važno samo znati materiju. Važno je i biti pismen. Samo ono od čega mi oči najviše krvare: ne znaš deklinirati. Ona osnova iz osnovne škole te toliko muči da je to preteško gledati. Nije Google-ov već je Googleov. Nije Apple-ovo već je Appleovo. Skužio? Nema crtica! Nikad ih nije bilo u hrvatskom jeziku, niti će ih biti. Izuzetak su akronimi poput URL što si dobro deklinirao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here