Evo na što trebate paziti prije kupnje novog laserskog printera za dom ili ured.

 

Cijena laserskih printera su se dramatično smanjile u posljednjih nekoliko godina, pa ih je danas lakše kupiti nego ikada prije. Za studente i one koji su se upravo smjestili u novi kućni ured to znači da se laserski pisač može kupiti za vrlo male novce. Laserski pisač je oduvijek bio odličan izbor svaki ured, a smanjenjem cijena postao je pristupačan i za kućnu uporabu. Pruža odličnu kvalitetu ispisivanja, najveće brzine i najekonomičnije ispise po svakoj stranici.

Ako razmišljate da kupite novi laserski pisač ili višenamjenski pisač (MFP) na bazi lasera, evo vam deset stvari na koje biste trebali oratiti pažnju prije kupnje.

  1. Jednobojni ili višebojni?

Prvi kriterij su vaše osnovne potrebe: zapitajte se koju vrstu dokumenata ćete printati kako biste odredili koju vrstu pisača trebate. Ako želite osnovnu mogućnost printanja, i printat ćete samo tekstove ili druge jednobojne dokumente, tada je jednobojni laserski printer dovoljan. Višebojni pisač kupite samo ukoliko ćete trebati redovito printati dokumente u boji, jer njegova cijena sa ispisom u boji drastično poskupljuje cijenu ispisa.

  1. Vrste funkcija

Ako tražite mogućnost skeniranja, kopiranja, slanja i primanja faksa, tada razmislite o nabavci višenamjensog laserskog printera ili tkz multifunkcijskog printera koji može obavljati sve navedene zadatke. Nadalje, razmisliti i o funkcijama kao što su printanje sadržaja USB sticka i s mrežnih mjesta, i možda sposobnost printanja i skeniranja pomoću aplikacija baziranih na cloud tehnologiji.

  1. Rukovanje papirima

Pisači najčešće mogu baratati papirima do A4 dimenzija, pa ćete morati potražiti posebni model ako želite printati dokumente i na A3 veličini papira. Stvari poput omotnica i debljeg papira također se mogu ispisivati, samo trebate provjeriti specifikacije pisača kako biste vidjeli točnu težinu papira kojim može baratati, kao i maksimalnu veličinu papira.

Kod uredskih namjena, imanje dovoljne količine papira u pisaču, je neophodno. Jer se nikome neda svako malo puniti ladicu sa papirima. Iz tog razloga, tražite pisač koji ima prikladni kapacitet za broj korisnika koji će ga koristiti (mnogi uredski pisači dolaze s standardnom ladicom od 250 listova). Isto tako, tražite pisač koji može nadograditi ukupni kapacitet s dodatnom ladicom, kako biste zadovoljili potrebe povećanja posla.

Ako prinatae veće količine skripta, dobra opcija za vas bi bila obostrani ispis, koja štedi vrijeme i količinu papira. A za urede je poželjna mogućnost skeniranja ili kopiranja dokumenata s više stranica odjednom, uz izbor pisaša koji imaju ovakvu funkciju.

  1. Povezivost

USB je standard za sve pisače, ali u uredu će vam trebati i Ethernet. To će vam omogućiti uštekavanje pisača u vaš mrežni ruter i dijeljenje istog s uredskim zaposlenicima. Driver printera se mora instalirati na sva računala u mreži s kojih želite printati.

Potražite bežičnu mogućnost povezivanja (obično je 802.11 n), ako želite postaviti pisač na vašu bežičnu mrežu. Štoviše, potražite novije pisače sa opcijom  Wi-Fi Direct povezivanja, kako biste dopustili pristup mobilnim uređajima, s kojih tada možete izravno printati sadržaje preko aplikacije. To će vam kod nekih pisača proraditi preko NFC funkcije, što omogućava postavljanje izravne veze pomoću uparenih uređaja.

Pripazite da pisač ima podršku za sve uređaje koji će se povezivati na nj, bilo da se radi o Apple uređajima, Androidima ili Windows Phone.

Printanje s cloud usluge je podržano kod mnogih današnjih pisača. Pogledajte koje usluge pisač podržava, što bi vam moglo omogućiti printanje s Google Docsa, Dropboxa, OneDrive i drugih online servisa, bez potrebe za skidanjem dokumenta na računalo ili mobilni uređaj.

  1. Lakoća korištenja

Vjerojatno ste naviknuli na touch screen na vašem telefonu, tabletu ili čak laptopu. Zašto onda ne biste nabavili pisaš sa touch screenom? Touch screen može olakšati korištenje izbornika postavki pisača, posebno ako ima ugrađeni pristup aplikacijama koje zahtjevaju pritiskanje tipki za prijavu. Uz lakoću uporabe, provjerite i lakoću punjenja ladica papira, kao i lakoću zamjene tonera.

  1. Cijena tonera i cijena ispisa

Početna cijena laserskog pisača je veoma niska za neke modele, ali ukupna cijena ispisa je nešto drugo i trebate znati o čemu se zapravo radi.

Ukupna cijena uključuje troškove zamjene tonera (za svaku boju), trajnost tonera (koliko stranica može isprintati s jednim punjenjem), i cijenu svih ostalih potrošnih dijelova koji se vežu uz pisač, poput grijača (jedinice koja prianja toner uz papir) ili bubnja (koja podiže toner na razinu papira). Mnogi današnji laserski pisači imaju samo jedan potrošni dio, a to je toner.

U obzir morate uzeti i sposobnost pisača da prihvati XL tonere (toneris sa večom količinom praha), što dodatno smanjuje ukupnu cijenu ispisa, kao i dulje trajanje tonera prije nego što ga treba zamijeniti.

  1. Razina buke i potrošnja električne struje

Teško je procijeniti razinu buke koju pisač stvara osim ako niste čuli pisač u samoj akciji, ali svejedno buku treba uzeti u obzir, posebno kod kupnje većeg pisača.

Buka koja se pojavljuje pri pokretanju motora pisača i  tijekom printanja mogu biti znatni. Neki proizvođači pisača navode razinu buke u decibelima za različite modele, pa se time možete navoditi u procjeni razine buke pisača.

Potrošnja struje je isto važna. Posebno obratite pažnu na potršnju pisaša u tkzv “sleep” modu kao i koliko električne struje pisač troši kad aktivno radi. Potražite modele koji imaju energetsku zvijezdu za nisku potrošnju.

  1. Ciklus printanja

Ciklus printanja je broj ispisanih stranica koje pisač može obaviti u jednom mjesecu. To je značajka na koju trebate obratiti pažnju ukoliko ćete svakog dana ispisivati velike količine stranica. Ova vrijednost može iznositi negdje između 1000 do 5000 stranica, pa sve do nekoliko desetaka tisuća.

  1. Procesor i memorija

Nije lako uspoređivati procesore kod laserskih pisača, ali navedena snaga u megahercima vam može dobro dočarati brzinu obrade zadataka i pokretanja ugrađenih funkcija u pisača.

Štoviše, kapacitet memorije (i pisač s ugradivom dodatnom memorijom) su ključni ako ćete printati sadržaje nekih grafičkih i dizajnerskih aplikacija, posebno PCL-a ili PostScript programskih jezika za printanje, koji zahtjevaju mnogo prostora za pohranu podataka, kada se podaci pretvaraju u različite formate.

  1. Ukupne dimenzije i lakoća postavljanja

Tipični uredski pisač mogao bi biti glomazan i prilično težak za pomicanje po prostoriji bez pomoći drugih ljudi. Pripazite na veličinu pisača pri kupnji i na mjesto na koje ćete ga postaviti u vašem okolišu. Možda ćete na kraju htjeti nabaviti manji pisač koji bolje pristaje vašem uredu, a istovremeno ima slične funkcije kao i veliki. Možda ćete htjeti i procijeniti koliko je lako instalirati naboje tonera i koliko brzo možete ubaciti listove papira u pisač, jer bi ovo moglo skratiti vrijeme potrebno za održavanje pisača.

 

oki c532dn

 

OKI C532DN

Predstavljamo vam jedan modela OKI pisača u boji iz serije C500. Zahvaljujući visokoj kvaliteti ispisa i fleksibilnosti u korištenju raznih medija, ovaj je pisač odličan izbor za srednje, ali i male korisnike koji vode brigu o troškovima ispisa.

OKI C532dn je pisači u boji koji se odlikuju kompaktnim dimenzijama, visokom kvalitetom (1200×1200 dpi) otiska, iznimnom fleksibilnošću ispisa na razne vrste medija, a sve uz nisku cijenu uređaja.

Brzina ispisa iznosi solidnih 30 stranica u minuti za ispis u boji, dok vrijeme do prve ispisane stranice iznosi do 8 sekundi za ispis u boji odnosno do 7,5 sekundi za crno bijeli ispis.Tehnologija ravnog prolaza omogućava iznimnu fleksibilnost prilikom odabira medija na koji se is- pisuje kao i formata ispisa što uključuje naljepnice, poliesterske filmove, kuverte…

Provjerena OKI-jeva LED tehnologija osigurava vi- soki nivo pouzdanosti. Pisač podržava maksimalnu rezoluciju od 1200×1200, a uz pomoć MultiLevel Pro Q2400 tehnologije i High definition tonera kvali- teta otisaka na nivou je rezolucije od čak 2400 dpi!

Model C532dn koristi procesor od 532 megaherca i standardno dolazi sa čak 1GB memorije, a dolazi sa vlastitim kontrolerom. To mu omogućava podršku za sljedeće printerske jezike: PCL6 (XL3.0 & PCL5c) PostScript3 emulation, SIDM (IBM- PPR, EPSON-FX, IBM5577).

Kapacitet ladica za papire je 350 listova (250 listova iz osnovne ladice + 100 listova iz multi-funkcionalne ladice). Jednostavnim dodavanjem ladice ukupni ka- pacite pisača može se proširiti do 880 listova.U paketu sa pisačima dolazi sljedeći softverski alati: Template Manager, Print Super Vision, Print Job Accounting.

Što se tiče povezivosti pisači posjeduju Hi-Speed USB 2.0, te 10/100-TX Ethernet priključke. Dok se printer ne koristi (Deep Sleep mod) potrošnja el.energije iznosi <2,5W. Ako je uz to uključena Auto- Off funkcija, potrošnja pada na <0,5W!

Zahvaljujući sistemu odvojenih tonera i bubnjeva i ovi OKI-jevi pisači mogu se pohvaliti niskim troškovima ispisa. Za crno bijeli ispis oni iznose 13 lipa, a za ispis u boji 90 lipa po stranici. (uključujući PDV ).

Ravan prolaz

OKI-jev koncept ravnog prolaza omogućava korisniku iznimnu slobodu i fleksibilnost prilikom oda- bira medija na koji se ispisuje (kuverte, naljepnice, poliesterske filmove…), te podržava rad sa papirima do težine od čak 220 gsm.

Ekonomičnost
Sistem odvojenih tonera i bubnjeva prisutan kod većine OKI-evih pisača omogućava značajne uštede prilikom ispisa. I ovaj pisač nudi iznimno nisku cijenu otiska po stranici: 13 lipa, a za ispis u boji 90 lipa po stranici. (uključujući PDV).

Jednostavna proširivost
U svojoj osnovnoj varijan- ti ovaj pisač ima dvije la-dice kapaciteta papira od
350 listova (250 + 100). Vrlo jednostavno putem dodatnih ladica moguće je ovaj kapacitet povećati do respektabilnih 880 listova.

Cijena: 2800kn

Ustupio: OKI Hrvatska.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here