YouTube ShortsTikTok trenutno broji više od 800 milijuna korisnika širom svijeta, prilikom čega je sama TikTok aplikacija na uređaje preuzeta više od 2 milijardi puta. Fantastične su to brojke za društvenu mrežu koja je ozbiljniji proboj na tržište započela tek prije koju godinu, dok je primjerice u Hrvatskoj aktualna manje od 2 godine. Inovativan koncept kratkih video materijala koji svojim jedinstvenim i zabavnim konceptom uveseljavaju korisnike – pokazao se kao puno pogodak. Dakako, rast popularnosti jedne mreže ujedno ugrožava popularnost druge – pa je potrebna reakcija i drugih digitalnih platformi koje žele opstati na tržištu. Kako bi konkurirao TikToku, YouTube je ovih dana predstavio Shorts – funkciju kojom korisnicima omogućava snimanje i objavljivanje kratkih video uradaka.

YouTube Shorts će korisnicima omogućiti stvaranja video uradaka u trajanju do maksimalno 15 sekundi. Dakako, YouTube će omogućiti sve potrebne alate kako bi se video mogao snimati i objavljivati direktno s pametnog telefona, dok će objava ići direktno na YouTube (bez dodatnih aplikacija). Funkcioniranje Shorts funkcije bit će vrlo slično radu TikToka pa će tako korisnici moći: spajati više video materijala u jedan, snimati video bez upotrebe ruku, koristiti timer, ubrzavati video, ali i dodavati glazbu iz bogate YouTube riznice audio sadržaja. S obzirom na to da je YouTube jedna od vodećih video platformi na svijetu – sigurni smo kako će po pitanju mogućnosti biti iznimno kvalitetni i darežljivi.

Darežljivi bi trebali biti i po pitanju dosega do YouTube korisnika. Naime, najavljeno je kako će putem Get discovered funkcije korisnici moći doprijeti do čak 2 milijarde korisnika – koliko ih koristi YouTube servis. Dakle, oni koji uhvate prvi val mogli bi postati jako popularni – ako ova nova funkcionalnost YouTube-a zaživi u punom obliku. Prema prvim najavama, YouTube Shorts najprije će se pojaviti na indijskom tržištu, dok bi se kroz naredne mjesece trebao proširiti i na ostatak svijeta. Kada će i u kojem obujmu YouTube Shorts biti dostupan i u Hrvatskoj za sada nije poznato.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here