Iako je “guglanje” pojam koji možete naći u svjetskim rječnicima i globalno rasprostranjen izraz koji svi mi koristimo, postoje tražilice koje su jednako dobre kao Google, a u nekim segmentima čak i bolje. Zapravo, tih alternativa je mnogo više nešto što ljudi misle.

Nama su omiljeni, uz Google, Bing i DuckDuckGo, no imate još barem 5-6 dobrih web tražilica o kojima smo već bili pisali. Ali danas ćemo se ipak baviti Bingom i njegovim prednostima.

Nemojte krivo shvatiti – ono što Google napravi je u 95 posto slučajeva fantastičan proizvod, ali imamo osjećaj da je u ovom slučaju Bing na istoj razini kao Google. Čak smo i mnogo puta dobili bolje rezultate na Bingu, nego na Googleu.

I ne, nije ovo nikakvo favoriziranje Microsofta. Kada imaju loš proizvod mi kažemo da je loš. Kad je dobar, onda kažemo da je dobar. A u takve spada Bing. Jednostavno možete dobiti konkretnije i točnije podatke jer Bing i Google imaju različite algoritme za indeksiranje stranica i njihovo prikazivanje. U nastavku su neki od mnogih razloga zašto biste trebali dati priliku Bingu.


 

1) Lijepa slika

Možda neki ljudi, kada otvore Googleovu tražilicu, vole gledati njihov korporacijski logo. Mi ne. Na Bingu, kada ga god otvorite dobiti ćete lijepu i edukativnu sliku. Točnije, svaki dan neku novu.

No, Bingova naslovnica je mnogo više od lijepe slike. Ona vam odmah nudi vremensku prognozu prema vašoj lokaciji, vijesti (globalne), prikaz dionica (možda nije korisno, ali ipak …) itd. Ako vam se ne sviđaju ti dodaci, možete ih isključiti da ih ne vidite.

 

2) Bolji rezultati pretraživanja

Kada probate se prebaciti na Bing i ne dobijete rezultate koje želite, probajte ih (s istim upitom) naći na Googleu. U našem iskustvu, ono što nismo našli s Bingom, nismo ni s Googleom. U većini slučajeva, pretrage preko Binga će vam biti mnogo bolje i korisnije.

Najbolje od svega je što Microsoft i dalje ulaže hrpu novaca u razvoj Binga, pa ćete tako ponekad moći vidjeti rezultate iz druge perspektive. Odnosno, ako pitate Bing neko pitanje (npr. “da li je Joga dobra za mene?”), dobiti ćete “pros and cons”, odnosno za i protiv argumente i takve slične stvari. Možda su sitnice, ali mnogo znače.

 

3) Nagrade

Ako ne živite u Hrvatskoj, nego u nekim razvijenim zemljama svijeta, onda možete sudjelovati u Microsoftovom Rewards sustavu. To znači da se prijavite na svoj Microsoft korisnički račun, počnete koristiti Edge web preglednik u kombinaciji s Bing tražilicom i skupljate Microsoft bodove.

Njih možete zamijeniti za neke Microsoft stvarčice (od bilježnica do majica i slično), Amazon popuste, Surface i Xbox dodatke i još mnogo toga. Jesmo li rekli da to ne radi u Hrvatskoj?

 

4) Navigirajte kroz vijesti

Dugo vremena, Google News je bio super dodatak Googleovoj tražilici gdje ste uvijek mogli vidjeti zadnje vijesti iz svijeta. No, Bing je tu otišao korak dalje. Njihov navigacijski sustav unutar tražilice je čist, brz i ugodan za korištenje. Popularne vijesti uvijek imaju više izvora s kojih možete nešto pročitati, možete si napraviti svoje teme od interesa pa dobivati takve vijesti i slično. Preglednik je mnogo “konfigurabilniji” od Googlea.

 

5) Bing “pretpostavlja i pogađa”

Ovo je odličan dodatak koji funkcionira sa sportovima, zabavom (dodjelama nagrada) i politikom. Pošto Bing u sebi ima ugrađenu određenu vrstu AI-ja, on može raditi pretpostavke. Odnosno može vam napisati postotke vjerojatnosti da će određeni tim pobijediti u utakmici, rezultate dodijele nagrada (npr. filmskog Oskara) ili političkih izbora. Jako je zanimljivo te rezultate kasnije usporediti sa “stvarnim” događajima i rezultatima.

 

6) Lyrics

Kada tražite neku pjesmu na Googleovoj tražilici najčešće ćete kao prvi link dobiti link do YouTubea s traženom pjesmom. Istu stvar ćete dobiti i s Bingom, ali i kao dodatak ćete odmah dobiti i riječi tih pjesama.

Ne traže svi isključivo video s pjesmom, nego netko poželi pročitati riječi određene pjesme. Zato smo i rekli da Bing u mnogim slučajevima “parira” Googleu, ali i daje ekstra sitnice koje vam “olakšavaju život”.

 

7) Superiornija pretraga videa

Istina, većina rezultata dolazi s YouTubea, jer Google ima monopol na videe kao vlasnik YouTubea. Ali kada pretražujete videe u Googleu i Bingu, Bing će vam dati bolji pregled videa. Nećete dobiti samo 10 linkova sa thumbnailovima, nego i trendove koji prate dotične videe, neke ekstra podatke i lakše ćete naći ono što ste tražili. Sustav prikaza informacija na Bingu je bolji.

 

8) Naprednija pretraga slika

Slučaj je isti kao i kod maloprije spomenutih videa. Bingova tražilica nudi napredne pretrage slika preko kojih možete naći popularne (trending) slike, ali vam dozvoljava da kreirate feed s temama koje vi odaberete ili da odaberete neke od ponuđenih (Nature, Travel, Fashion …).

Nadalje, kao i kod Googlea možete filtrirati slike po dominantnim pojma, po licenci, veličini, portret/landscape modu, te po tome da li slika uključuje osobu ili ne.
Bing, kao i Google, ima i ugrađen “reverse search” gdje unesete URL do slike, a on vam nađe sve slične slike.

 

9) Prevodite na 60 jezika

Baš kao i Google, Bing može prevesti tekst koji mu date na 60-ak jezika. to može biti odabrani tekst, tekst koji ste označili na web stranici ili cijela web stranica. Također, Bing će vam odmah izgenerirati link ako taj prijevod želite poslati nekom od svojih prijatelja ili kolega da i oni vide dotični prijevod.

Sve u svemu, Bing je odlična web tražilica koja ima hrpu prednosti nad Googleom, DuckDuckGo-om i drugim tražilicama. Ovo su samo neke od prednosti jer nam ne stanu sve u jedan tekst. Zato vam preporučujemo da joj date priliku par dana pa ćete se i sami uvjeriti u to.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Potpuno se slažem sa vašim navodima jer koristim obje tražilice. Bing je zaista napredovao ali mislim da neće biti značajnije prihvaćen jer je navika čudo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here