MWC – Mobile World Congress – svake godine donese hrpu uređaja i noviteta, a mi smo za vas izabrali ono najbolje …

Kada govorimo o kongresima i sajmovima na kojima se predstavljaju novi mobilni uređaji i nove tehnologije, tada ne može biti veće i bolje od mobilnog kongresa u Barceloni. Prošlogodišnji MWC je privukao oko 110.000 posjetitelja, a ove godine će ih biti i nešto više. Razlog tome bi mogao biti i dolazak Samsunga sa svojim novim uređajem, o kojem ćete čitati vrlo brzo u ovom tekstu.

Na ovogodišnjem MWC-u smo vidjeli mnoštvo novih mobitela zbog kojih smo uzbuđeni i jedva ih čekamo vidjeti na tržištu, kao i nekoliko novih i odličnih laptopa koje ćemo rado koristiti. Predstavljeni tableti nas i nisu nešto oduševili ali ni inače nismo fanovi tableta.
No, da ne dužimo, pogledajmo što smo za vas izabrali i što ste trebali vidjeti na MWC-u 2018.

Najbolji mobitel: Samsung S9+

Vjerojatno najiščekivaniji mobitel na MWC-u je bio Samsungov S9+ koji je podignuo ljestvicu za ovu godinu. Iako on nije donio neke radikalne promijene u odnosu na model S8, poboljšan je u svim segmentima. Ima novu dualnu kameru s optičkom stabilizacijom slike, ima novi moderni Snapdragon 845 procesor, ima nove i glasnije zvučnike koji bi trebali biti jači i do 40 posto od prošlih, te mnogo bolji super-sharp ekran.


Također, ljudi u Samsungu nisu “bili hrabri” da bi odustali od headphone jacka ili utora za microSD karticu, što će sigurno naići na odobravanje korisnika. Sve u svemu, definitivno najbolji telefon predstavljen na MWC-u, no isto tako jedva čekamo Appleov odgovor na ovaj mobitel.

 

Najbolji kompaktni mobitel: Sony Xperia XZ2 Compact

Sonyjev XZ2 Compact je malo manji Android telefon, no telefon bez kompromisa. Ako niste fan telefona s dijagonalom 5.5+ inča, razmislite o ovom modelu. Ovaj model ima 5 inčni ekran što je gornja granica kompaktnih mobitela.

Čak bismo možda bili i više zadovoljni sa 4.5 inčnom dijagonalom, ali što je tu je. Ovaj model je također odlična nadogradnja prošlogodišnjeg Sonyjevog modela koji u sebi također ima Snapdragon 845, mogućnost snimanja 4K HDR videa, odličan ekran, dovoljno radne memorije.

U praksi nam se čini jako brz, no to ćemo moći bolje vidjeti nakon temeljitog korištenja i testiranja. U svakom slučaju, mobitel koji se možda svrstava u mid-range kompaktne telefone, ali pripada high-end grupi uređaja po kvaliteti.

 

Najbolji “radni” mobitel: CAT S61

Radni mobiteli su mobiteli koji po svojoj izradi su mnogo čvršći od standardnih mobitela i s nama su već neko vrijeme na tržištu. Svi smo vidjeli CAT uređaje kompanije Bullit Group.

To su mobiteli koje većinom koriste fizički radnici i oni koji su često “na terenu” pa im mobiteli znaju ispadati i slično. U tom segmentu, najbolji mobitel je i dalje CAT-ov S61. On je građen kao “tenk”, vodootporan je, ima u sebi i uređaj za mjerenje vlage, laser za mjerenje udaljenosti, FLIR termalnu kameru itd.

Definitivno odličan uređaj za sve građevinske radnike i sve one koji su na terenu cijeli dan.

 

Najbolji jednostavan mobitel: Doro 7060

Nokijin žuti štand je privukao mnogo pozornosti na MWC-u, ali i njihov Doro 7060 mobitel. Dotični uređaj će raditi na 3G i 4G mrežama, ima velike tipke, vanjski ekran, i mnogo važnije, KaiOS.

To je HTML5 bazirani operativni sustav koji podržava Googleove i Facebookove aplikacije. Ovaj uređaj je mješavina onih starih telefona i novih, modernih smartphonea. Zapravo Doro 7060 se smjestio na vrh ljestvice tih jednostavnih telefona i vjerujemo da će naći svoju publiku. Možda među “starijom” generacijom korisnika, no zasigurno postoji tržište i za ovakve uređaje.

 

Najbolji mobilni operativni sustav: Google Android Go

Već godinama Google moli proizvođače mobitela da na najjeftinijim mobitela odbace njihov originalni Android OS i prijeđu na light verziju zvanu Android Go. To je, kao što smo rekli, light i jako čista verzija Androida namijenjena slabim hardverskim mobitelima.

Napokon smo dočekali dan da smo vidjeli takve mobitele s novim Android Go OS-om i prezadovoljni smo viđenim. Uskoro ćete i vi moći vidjeti ovaj OS u uređajima koje rade Alcatel, Nokia i ZTE.

 

Najbolji laptop: Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro je super tanki laptop s fantastičnim ekranom i cjelokupnim dizajnom kojeg biste trebali moći kupiti po prihvatljivoj cijeni. Nama se čini da je Huawei bio inspiriran novim MacBook Pro-ovima, pa je na tom tragu i razvio ovaj laptop.

Ono što nam se najviše sviđa je izuzetno dobar ekran koji praktički ide od ruba do ruba. Uz to, ekran je touch screen pa možete njime upravljati i prstima. Osim toga, u sebi bi trebao imati i solidne komponente koje će davati vrlo dobre performanse. Stoga, ako tražite laptop, pričekajte još malo i onda kupite ovaj proizvod. Nećete požaliti.

 

Najbolji robot: Temi

Temi je “osobni robot” koji je spreman biti vaš batler, ali i glazbena kutija. YouTube Portal, pa čak i meteorolog. Njegovo lice je 10 inčni tablet koji sjedi na motoriziranoj bazi kako bi vas Temi mogao slijediti po kući. Jedini je problem što se ne može penjati/spuštati niz stepenice.

Možete čak i telefon ostaviti na njemu jer ima bazu za bežično punjenje mobitela, te možete s njime upravljati putem glasovnih naredbi. Kao da je Amazon Echo oživio i prati vas po kući. Od svih prikazanih robota na MWC-u, Temi je bio najbolji i “najosobniji”.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here