Na tržištu se pojavila nova Nvidijina grafička kartica koja bi trebala biti jako pristupačna, a nuditi i više nego dobre performanse gamerima koji ne žele dati 1000+ dolara za high-end grafičke kartice. Iako su u Americi cijene osjetno niže nego kod nas (op.a. kod nas high-end grafičke kartice znaju biti skuplje od 9-10 tisuća kuna), ni tamo nisu prejeftine.

No, vratimo se na novu karticu iz linije GTX. Radi se o kartici GeForce GTX 1660 Ti koja je bazirana na Nvidijinoj arhitekturi 12 generacije koja se zove Turing GPU arhitektura. To znači sveukupno bolje performanse i manja potrošnja električne energije od kartica napravljenih na Pascal GPU arhitekturi.

Pošto to nije RTX grafička kartica, nećete dobiti s njom DLSS (Deep Learning Super-Sampling) niti ray-tracing podršku. No, to vas ne treba previše zabrinjavati ako niste hardcore gamer. Ako jeste, onda ćete vjerojatno kupiti RTX karticu.

Specifikacije i cijena

GeForce GTX 1660 Ti uključuje 1536 CUDA jezgri, 6GB najnovije GDDR6 memorije i boost clock na 1.8 GHz. Ona troši oko 120 watta, a ljudi iz Nvidije kažu da je ovo najbolja kartica ako gledamo performanse po uloženom wattu. To su potkrijepili “činjenicom” da ova kartica može glatko vrtjeti igre na 120 FPS-a pri rezoluciji od 1080p.

Testirana je na popularnim battle royale igricama kao što su Fortnite, PUBG i Apex Legends. Također, GTX 1660 Ti je otprilike 50 posto brža od kartice GTX 1060 6GB.
Problem je što će GTX 1070 ipak biti prvi izbor onima koji žele dobru karticu, a ne žele platiti previše novaca za istu. S druge strane, ovo je malo skuplja kartica ali s novijom arhitekturom pa Nvidija računa da će na osnovu toga ostvariti dobre prodajne rezultate.

Ova kartica je već sada dostupna diljem svijeta, a preporučena cijena je oko 279 dolara, odnosno 1825 kn. Nažalost, kod nas je cijena nešto veća, odnosno kartica se prodaje od 2300-2450 kuna.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here