Antivirusna zaštita je prijeko potrebna, bez obzira o kakvom se operacijskom sustavu  i platformi radi. To znači da bez obzira na to imamo li Android, Mac OS, Windows ili Linux vremena su takva da nam jednostavno treba dobar i pouzdan antivirusni program koji će nas čuvati od različitih i mnogobrojnih prijetnji koje vrebaju.

No znači li to da za dobar antivirus trebamo izdvojiti određenu svotu novca ili možda postoje i dobra, ali besplatna antivirusna rješenja? Tko želi može slobodno kupiti licencu za korištenje antivirusa. No dobra vijest je da postoji solidan broj vrlo dobrih, a besplatnih antivirusnih programa koji su danas dostupni. U nastavku ovog članka vidjet ćemo koji su po mišljenjima korisnika najbolji i k tomu besplatni antivirusni programi.

 

besplatni antivirus 2019

Prije nego što krenemo…

Besplatan ili ne, svaki developer, odnosno svaka tvrtka koja osmisli neki od antivirusnih programa treba i pokušava na neki način zaraditi novac. Naravno, osim klasičnih načina zarade (kao što su otključavanje dodatnih, premium mogućnosti antivirusa koje se plaćaju) te tvrtke novac pokušavaju zaraditi na još neke načine.

Jedan od načina na koji će developeri besplatnih softvera općenito pokušati zaraditi novac jest putem ”trial” ili ”freeware” mogućnosti koje će staviti u svoje programe, s mogućnošću nadogradnje. To znači da će vas nakon što instalirate određen program, taj program s vremena na vrijeme podsjećati na mogućnost nadogradnje na ”premium” verziju. Nakon instalacije većine besplatnih antivirusnih programa budite spremni na poveću količinu mailova u svom poštanskom sandučiću.

Drugi način na koji će besplatni softveri pokušati zaraditi novac jest preko instalacija preglednika, alatnih traka unutar već instaliranih preglednika i dodatnih ekstenzija za preglednike. Alatne trake pogotovo nikada nisu dobra ideja za instaliranje na računalo iz više razloga: sakupljat će vaše osobne podatke i prodavat će ih dok će u isto vrijeme usporavati vaše pregledavanje interneta.

 

Avira

Avira je jedan od onih besplatnih antivirusnih programa koji su već dugo vremena na dobrom glasu, što zbog pouzdanosti koju pružaju korisnicima, što zbog toga što je program besplatan, a opet pruža dosta dobru razinu sigurnosti. Osim besplatnih mogućnosti Avira ima i premium stvari koje korisnik može naknadno otključati i koje se naravno plaćaju.

No za osnovnu zaštitu (kod koje mi se posebno sviđa zaštita za vrijeme pregledavanja interneta), pogotovo ako na svom računalu ili pametnom telefonu ne spremate brojeve kreditnih kartica besplatna Avira će biti više nego dovoljna.

Skener je dosta detaljan i moram priznati da je mene Avira, pogotovo ova novija verzija dosta obradovala. Jedini nedostatak (osim čestih iskakanja reklama koje su zaista dosadne i naporne) je u tome što Avira u pozadini računala pokreće velik broj procesa koji znaju ”pojesti” dosta radne memorije. No sve u svemu nakon što se sve zbroji i oduzme možemo reći da je Avira jedan od najboljih, besplatnih antivirusnih rješenja koja danas postoje.

 

Avast Premier

Avast

Avast je isto tako vrlo blizu kada govorimo o najboljim, besplatnim antivirusnim programima. Za razliku od Avire Avast je jednostavnijeg korisničkog sučelja, što znači da će vam trebati puno manje vremena da se naučite koristiti ga, čak i ako ste početnik.

Najbolje osobine Avast antivirusa su vrlo dobar skener (koji je dostupan u nekoliko podverzija, ovisno o detaljnosti potrebe za skeniranjem sustava), jednostavnost korištenja i to što program nije jako invazivan (što znači da vam neće iskakati zbog svakog drugog programa kojeg odlučite pokrenuti na svom računalu uz sumnju da se radi o nekom sumnjivom softveru, što je slučaj kod drugih antivirusa).

Jednostavan, ne tako detaljan u pregledavanju, vrlo suptilan i ”štedljiv” kod potrošnje radne memorije uređaja Avast je definitivno jedan od najboljih besplatnih antivirusa koji danas postoje.

 

antivirus-android-bitdefender-antivirus-free

BitDefender

Sa postotkom pronalaska štetnih programa od 99.99% BitDefender jednostavno moramo spomenuti s obzirom na to da ovaj antivirusni program svakako spada u skupinu najboljih i besplatnih softvera ovakvog tipa. Osim što će vas zaštititi od velike većine internetskih prijetnji BitDefender u sebi ima ugrađene i neke dodatne stvari, kao što su zaštita protiv phishinga i različitih vrsta internetskih prijevara.

Uz to BitDefender je osmišljen na način da bude vrlo ”lagan” po pitanju potrošnje resursa uređaja, što je svakako pozitivna stvar, jer neki od besplatnih antivirusa sa ovog popisa znaju itekako biti na teret radnoj memoriji uređaja na koji su instalirani.

 

AVG antivirus 1

AVG

AVG je isto tako vrlo solidan besplatan antivirus koji se može pohvaliti mogućnostima vrlo detaljnog skeniranja uređaja te mogućnostima povezivanja na mobilne uređaje i čišćenje sustava. Recimo da AVG instalirate na svoj Android uređaj i da ga instalirate na Windows računalo.

U tom slučaju AVG će vam omogućiti jednostavno sinkroniziranje uređaja i čak skeniranje mobilnih uređaja preko računala. Jedina veća primjedba jest povećana ”potrošnja” resursa. No bez obzira na sve AVG je i dalje vrlo dobar antivirusni program. Ako želite otključati neke dodatne stvari to možete učiniti bez potrošnje velike svote novca, što je svakako dobro.

 

eScan Antivirus Toolkit

eScan Antivirus Toolkit

Jedna od najvažnijih razlika po kojoj se ovaj pribor alata za spašavanje razlikuje od ostalih antivirusnih programa jest što ga ne morate instalirati kako biste ga koristili. Jednostavno ga skinete i pokrenete.

To znači da se ovaj alat može koristiti sa USB stickova (što je posebno korisno za znati u slučajevima kada su ostali sustavi očitavanja nedostupni ili ne rade), a uz to možete ga koristiti u isto vrijeme dok je na vašem uređaju neki drugi antivirus instaliran. Jedino na što trebate paziti da redovito skidate nove dostupne verzije alata kako biste bili ”up-to-date” sa svim najnovijim prijetnjama.

 

Trend Micro HouseCall

Trend Micro HouseCall

HouseCall je po mnogočemu sličan eScan antivirusnom alatu po tome što ga vrlo brzo možemo skinuti na svoje uređaje i odmah ih pokrenuti, što je posebno od koristi ako vjerujemo da je računalo zaraženo. Jednostavno nakon skidanja antivirus se može jednostavno pokrenuti i skenirati uređaj, tako da je HouseCall izvrsno rješenje kada smo u potrebi za brzim popravkom problema.

 

antivirus-za-mobitele-malwarebytes-anti-malware

Malwarebytes Anti-Malware

Najvažniji razlog zbog kojeg se ovaj program dokazao i zbog kojeg ga korisnici vole (među koje se i sam svrstavam) jest mogućnost pronalazaka ”malwarea” ili štetnih programa koji inače znaju nekako otići ”ispod radara” antivirusnih programa. Jednostavan, vrlo precizan i besplatan (s mogućnostima prelaska na ”Professional” verziju koja se plaća i koja dolazi s dodatnim  mogućnostima) Malwarebytes je nezaobilazan alat za sigurnost kojeg će znati cijeniti svaki korisnik.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here