Firefox Reality mogao bi postati jedan od vodećih web preglednika u budućnosti, ako se stvari budu razvijale onako kako to planiraju u Firefoxu i HTC-u. Naime, Firefox Reality je moderni web preglednik koji funkcionira u virtualnoj stvarnosti i po mnogo čemu je poseban.

No, njegova popularnost uvelike će ovisiti o tome koliko će ljudi biti spremni prihvatiti virtualnu stvarnost u svoje živote i hoće li ta tehnologija zaista postati jedan od ključnih smjerova razvoja IT sektora. Za sada stvari ne idu baš prema planovima, no možda će upravo Firefox Reality biti pokretač razvoja industrije virtualne stvarnosti.

web pregldnik virtualna stvarnost

Na CES sajmu do sada smo imali prilike vidjeti mnoge inovacije, a dio njih zasigurno će obilježiti godine koje su pred nama. Jedan od trendova koji kuca na vrata je i virtualna stvarnost, a to su ozbiljno shvatili u HTC VIVE kompaniji – te su udružili snage s drugim IT velikanima kako bi stvorili jedan novi suvremeni sustav. Konkretno, HTC VIVE sklopio je suradnju s tvrtkama Mozilla, AWS, Fidelity Investments i Amazon Sumerian – a kao proizvod njihove suradnje nastao je prvi web preglednik za virtualnu stvarnost. Surfanje u virtualnoj stvarnosti do sada nije bilo moguće, no zaljubljenici u taj vid tehnologije sada će dobiti i tu mogućnost.

Pretraživanje interneta u virtualnoj stvarnosti nosi neke svoje posebnosti i probleme koje gore spomenute kompanije već rješavaju. Primjerice, da bi stranica bila vidljiva u virtualnoj stvarnosti trebat će biti izgrađena na poseban način, za što će se pobrinuti Amazon Sumerian. Naime, bit će razvijen sustav putem kojeg će programeri moći na jednostavan način stvarati web stranice za virtualnu stvarnost, što će korisnicima pružiti jedno sasvim novo iskustvo.

Iako je veliki dio sustava još u fazi testiranja, prve primjere korištenja već imamo. Naime, Fidelity Investments je prva tvrtka koja će javnosti pokazati kako radi Firefox Reality, mogućnošću pregleda portfelja u virtualnoj stvarnosti. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će takav način rada zainteresirati korisnike i da li Firefox Reality ima potrebne komponente da postane jedan od vodećih web preglednika budućnosti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here