O VPN-u (engl. Virtual Private Network) smo pisali mnogo puta i pisat ćemo i ubuduće. To je nešto što je danas neophodno jer živimo u svijetu gdje se svaka naša Internet aktivnost prati. Prate ih naši davatelji Internet usluga, prate ih razni kolačići, trackeri, društvene mreže i slično. Jedini način da se koliko-toliko zaštitimo je korištenje VPN usluge i/ili TOR-a. O TOR-u smo također već pisali, pa više informacija o tome možete naći na našoj web stranici. I ne – nismo paranoični. VPN je danas neophodan.

Koristite VPN kada niste na sigurnoj mreži

Postoje neke situacije kada uopće nema sumnje da biste trebali koristiti VPN. Recimo, kada putujete i prolazite kroz aerodrom, kafiće, hotel … ako trebate Internet, a trebat ćete ga, ne možete birati gdje ćete se spojiti. Spojit ćete se na dostupni javni Wi-Fi i tu je VPN potpuno neophodan. Jer ne znate kakva je sigurnost Wi-Fi-ja i tko “sluša” komunikaciju na njemu.

Kafići su zapravo idealan primjer, ali bilo koje mjesto gdje vi ne kontrolirate Wi-Fi zahtjeva posebnu pažnju i zaštitu. Kao što smo rekli, to su aerodromi, zrakoplovi, hoteli, Airbnb smještaj, knjižnica itd. Nije samo stvar da netko “prisluškuje” promet na Wi-Fi-ju, nego i taj Wi-Fi možda nije dobro konfiguriran. Možda je vrlo lako “hakirati” osobu na Wi-Fi-ju koja nema zaštitu.

Da ne govorimo da malo vještiji haker može bez problema sam stvoriti svoju Wi-Fi mrežu na koju će se ljudi spojiti jer je “javna” i “besplatna”. Dovoljno je samo da Wi-Fi mrežu nazove imenom okolnog kafića ili trgovine gdje se nalazi i lako vas zavara.

Koristite VPN kada mislite da ste sigurni

Idealno mjesto za spajanje na Wi-Fi je vjerojatno vaš ured. Imate povjerenje u vašu kompaniju, znate tko je konfigurirao Wi-Fi i tu ne bi trebalo biti problema. Krivo! Ako se na poslovni Wi-Fi spojite s recimo, privatnim mobitelom, osobe zadužene za infrastrukturu će to znati. Isto tako, većina poslovnih subjekata prate što njihovi zaposlenici rade na Internetu. To je jednostavno dio sigurnosti koju moraju osigurati. Tako da znaju točno koji uređaj što radi po Internetu i ako spojite privatni mobitel na poslovnu mrežu, on neće biti izuzetak. Malo vještiji mrežaš će vas naći u roku par minuta, te vidjeti što radite na mreži.

Problem je što kad se jednom spojite na poslovnu Wi-Fi mrežu, vaš mobitel će zapamtiti tu mrežu, kao i lozinku koju ste unijeli prilikom spajanja na tu mrežu i automatski će se spojiti na nju čim bude u dometu mobitela. Ako vi tada posjetite, recimo, Facebook, to će biti zapisano u logovima mreže. Vjerojatno to ne želite, iako vam možda nitko to neće reći da ne smijete raditi. No onda ćete početi slati poruke preko Vibera ili WhatsAppa, pa ćete pročitati vijesti i slično. Te će logovi biti puni vaših zapisa i što vi radite.

Ako to želite izbjeći, također je korisno imati VPN. Opet, mrežaši će vidjeti vaš mobitel na mreži, no neće moći vidjeti što radite s njime. Samo će vidjeti da je vaš mobitel spojen na mrežu i da je Internet promet kriptiran jer sve ide preko VPN servera. Točnije, vidjet će da je vaš mobitel spojen na neki udaljeni server i ništa više. Stoga, kada i mislite da ste sigurni na Wi-Fi mreži, koristite VPN uslugu.

Koristite VPN uslugu i kada ste sigurni

I za kraj, koristite VPN i kada ste doma. Zašto? Mnogo je razloga zašto biste trebali. Kada plaćate Internet, vi u biti plaćate uslugu svojem ISP-u, odnosno “davatelju usluge”. Vi njima novce, oni vama uslugu. Vrlo fer razmjena, no problem je što ISP vaše podatke može koristiti u reklamne svrhe, može ih prodati agenciji za oglašavanje i slično.

Nitko ne kaže da se to događa, ali teoretski se to može dogoditi. Samim time vi ste uslugu platili dva puta. Prvi puta novcem, a drugi puta vašim podacima. Jer ako ISP vidi da konstantno tražite sportsku opremu i proda te podatke reklamnoj agenciji, ona će vas moći “targetirati” i slati vam reklame za sportsku opremu. A to vjerojatno ne želite.

Znamo da u nekim zemljama postoje zakoni da ISP-ovi ne smiju prodavati podatke, no dio ste njihove statistike i nitko ne zna što se s tim podacima događa.
Ako koristite VPN, ISP ne može vidjeti što radite na Internetu, što pretražujete i slično, pa su podaci o vama “bezvrijedni”. A to i želite.

Nadalje, router koji koristite također može imati sigurnosne rupe i na njega se možda može spojiti netko “izvana”. Taj netko može iskoristiti dotične rupe da prikuplja podatke o vama. Zato promijenite lozinke na routerima, ažurirajte ih (ako možete), te koristite VPN. Otežajte maksimalno onima koji žele prikupljati podatke o vama.

I na kraju, VPN nije “silver bullet” koji će vam riješiti sve probleme, ali svakako vam može podignuti razinu sigurnosti i anonimnosti na novu razinu. Stoga je naša preporuka da ga koristite na računalu, tabletu i mobitelu. Neka vam to postane navika.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here