Besplatni VPN-ovi (ili virtualne, privatne mreže, odnosno na engleskom ”Virtual Private Network”) je nešto što je ipak predobro da bi bilo istinito.

Danas možete skinuti različite besplatne virtualne privatne mreže ili sa Googleove Trgovine aplikacija ili sa Appleove Trgovine. No, savjet stručnjaka je da to ne biste trebali učiniti. Zašto? Iz razloga što takve aplikacije nisu vrijedne vaše pažnje jer im se ne može vjerovati.

vpn prednosti

Zašto je to tako? Na koji točno način funkcioniraju virtualne privatne mreže?

Virtualna privatne mreža ili kraće VPN funkcionira na vrlo jednostavan, a opet dosta kompliciran način. Radi se o vrsti mreže koja u stvari kriptira (ili kodira) sav internetski promet kojeg vi kao korisnik internetske veze kreirate time što boravite na internetu. Svaki puta kada se spojite na internet i odete na neku internetsku stranicu (i ondje počnete skidati/gledati/čitati nešto) vi stvarate internetski promet.

Kako biste bili zaštićeni virtualne privatne mreže kodiraju vaš promet na način da ga šalju kroz svoje vlastite servere. To znači da ako koristite virtualne privatne mreže sve što radite na internetu ide preko servera VPN-a. Ti serveri služe kao neka vrsta filtera, što može biti i dobro i loše.

što je vpn

Zbog čega korisnici koriste u tolikom broju virtualne privatne mreže?

Odgovor na ovo pitanje je šarolik i raznolik, s obzirom da postoji više razloga zbog kojih netko može koristiti VPN. Jedan od razloga je onaj najčešći- sve što radite na internetu, ako koristite virtualnu privatnu mrežu ostaje- privatno. Još jedan razlog korištenja je recimo premošćivanje zaštite.

Recimo da neka država na svijetu na određeni sadržaj sa interneta stavi zabranu (gledanja, skidanja, čitanja). Ako koristite virtualnu privatnu mrežu vrlo vjerojatno ćete moći sa stranica te države koje su inače cenzurirane pregledavati sporni sadržaj. Treći razlog je taj što vam virtualne privatne mreže omogućuju korištenje javnih Wi-Fi veza bez straha da će vas netko špijunirati ili da će vam dok budete surfali internetom netko neovlašteno ”upasti” u vaš uređaj.

Još jedan od razloga je zaštita prilikom skidanja Torrent datoteka. S obzirom da se u većini situacija Torrenti koriste za skidanje piratskih kopija (filmova, igara, pjesama i sl.), što je protuzakonito jer se na taj način krše autorska prava onoga tko je vlasnik tog filma, igre ili pjesme, Torrent, odnosno BitTorrent uz pomoć virtualne privatne mreže štiti vaš internetski identitet.

OK, ovo su sve ”dobri” razlozi zbog čega je korisno koristiti virtualne privatne mreže. Zbog čega se korištenje besplatnih VPN-ova nikako ne preopručuje?

teleoperater

Prilikom korištenja virtualne privatne mreže svo svoje povjerenje stavljate u ruke mrežnog operatera te mreže

Svaki puta kada koristite VPN vi tada ogromnu količinu povjerenja stavljate u ruke mrežnog operatera te mreže. OK, virtualna privatna mreža će onemogućiti druge (kao što su pružatelji internetske usluge koju koristite ili operater Wi-Fi mreže) da neovlašteno ”njuškaju” i gledaju ono što i vi gledate.

No to neće spriječiti operatera virtualne privatne mreže da i on malo ”pronjuška” po tome što vi to gledate ili čitate ili što već radite i s kime se dopisujete za vrijeme korištenja virtualne privatne mreže.

rusija blokira vpn

Nakon što vaš internetski promet napusti virtualnu privatnu mrežu, operater tog VPN servera može vidjeti sve internetske stranice koje ste posjetili.

Ako posjećujete nekriptirane HTTP stranice operater te virtualne privatne mreže može vidjeti sav sadržaj tih stranica. Nadalje, taj operater bi mogao čuvati zapise vaših posjeta tim stranicama ili bi ih (zajedno s vašim osobnim podacima) mogao prodati u potrebe reklamiranja.

Stavimo to u praktičan primjer. Recimo da ste negdje u kafiću i da ste se ondje spojili na besplatnu Wi-Fi mrežu. Nakon spajanja počnete koristiti i besplatnu virtualnu privatnu mrežu. Taj VPN će vas štititi i onemogućit će da ono što vi gledate ili radite na internetu vide pružatelji internetske usluge koju koristi taj kafić, no u isto vrijeme taj isti VPN će imati uvid u sve ono što radite. Biste li željeli ukazati povjerenje pružatelju neke besplatne virtualne privatne mreže- još pogotovo ako nikada za tu mrežu niste niti čuli?

Nedavna istraživanja koja je obavio MetricLab pokazala su da velik broj besplatnih virtualnih privatnih mreža ima svoje veze i poveznice u Kini. Nadalje, istraživanje je pokazalo da većina tih besplatnih VPN-ova nema baš zadovoljavajuć faktor privatnosti i zaštite korisnika. Sve u svemu, ako želite koristiti virtualnu privatnu mrežu, bilo kako biste zaštitili svoju privatnost ili kako biste izbjegli neku vrstu internetske cenzure onda pazite na to da ne koristite nikakve besplatne VPN-ove koje imaju svoje servere u Kini.

No pustimo Kinu na stranu. Nije dobro koristiti nikakve besplatne virtualne privatne mreže. Rizik da će neki pružatelj VPN-a koristiti vaše podatke za neke svoje nedopuštene potrebe je jednostavno previsok. Ako već želite imati maksimalnu privatnost onda trebate biti što je moguće više siguran u to da će ono što vi pregledavate na internetu biti dostupno što je moguće manjem broju očiju.

TunnelBear

Što koristiti?

Bilo kako bilo- klonite se besplatnih virtualnih privatnih mreža. Rizik je jednostavno previsok. Svaku tvrtku koja osmisli virtualnu privatnu mrežu košta dosta novca to što će imati virtualnu mrežu. Server, pružanje i zaštita internetskog prometa- to sve košta. Zašto bi bilo koji pružatelj besplatne virtualne privatne mreže pružio svoje usluge u cijelosti besplatno, a da ne dobije nešto zauzvrat?

Ako ipak želite (povremeno) koristiti besplatnu virtualnu privatnu mrežu, jedna od boljih je recimo Tunnelbear. Usluga će vam mjesečno dati samo 500 megabajta prometa, što nije puno, no sve u svemu ovaj VPN je na dosta dobrom glasu. Uz to, glavna politika tvrtke je prodaja neograničene količine podataka virtualne privatne mreže.

TunnelBear vpn

To znači da ćete svaki mjesec u tih 500 MB zapravo dobiti nešto kao probni primjerak, što vam opet može poslužiti ako vam samo povremeno treba usluga virtualne privatne mreže. U slučaju da ipak želite često koristiti usluge VPN-a ne preostaje vam ništa drugo nego da platite određen iznos za to.

Za ljubitelje privatnosti (bez korištenja virtualne privatne mreže) preporučuje se Tor. Radi se o besplatnoj usluzu koja ima velik broj kvaliteta. Jedino što Tor nije ni blizu brz kao VPN, što znači da Tor nije nešto što ćete često koristiti za sve ono što planirate raditi na internetu.

Ako ste napredan korisnik razmislite o postavljanju vlastite virtualne privatne mreže. No kako god da odaberite i kamo god da se okrenete jedno imajte na umu- ne postoji 100%-tno jamstvo da vas nitko nikada neće špijunirati. Rizik uvijek postoji, ali je znatno manji ako koristite plaćene virtualne privatne mreže.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here