Privatnost je nešto što svaki korisnik želi imati, pogotovo kada se radi o pregledavanju internetskog sadržaja. U tome nam itekako mogu pomoći VPN-ovi (ili na hrvatskom – virtualne privatne mreže – Virtual Private Networks).

Zbog čega je uopće dobro koristiti VPN? Postoji mnoštvo razloga zbog kojeg netko može koristiti VPN, no dva su najčešća i da tako kažem- glavna razloga. Prvi od tih razloga jest da korisnik sakrije ono ”što je on” i drugi razlog jest da korisnik sakrije ono ”gdje je on” ili svoju lokaciju. E sada – zbog čega bi bilo koji korisnik htio sakriti svoj identitet i svoju lokaciju?

Ovisno o tome što tko radi kada je spojen na internet, neke aktivnosti nisu baš tako preporučljive, tako da kod nekih aktivnosti korisnik ima potrebu za skrivanjem svog identiteta. Iz tog razloga jedan od najboljih načina zaštite jest korištenje virtualne privatne mreže kao jedinstvenog oblika zaštite. Koji su najbolji VPN-ovi u ovo godini (zasad)? Saznajte u nastavku!

 


Windscribe vpn

 

Windscribe

Radi se o VPN-u koji je vrlo siguran i koji korisniku omogućuje popriličnu količinu podataka, a uz to je naravno- besplatan.

 • 10 GB podataka koji su korisniku dostupni mjesečno
 • Sterling pravila privatnosti
 • Nepostojeći Android klijent

Unatoč tomu što je Windscribe dosta nov u svijetu VPN-ova, činjenica da korisniku daje popriličnu količinu podataka i da ima dosta dobru zaštitu, dala mu je epitet jednog od najboljih VPN-ova danas uopće. Ovaj VPN vam omogućuje čak 10 GB bandwidtha mjesečno kao standarnu količinu podataka i mogućnost biranja između čak osam dostupnih daljinskih lokacija servera.

Kako aktivirati Windscribe? Sve što vam treba je korisničko ime i lozinka da biste se ulogirali u server. Možete ostaviti i adresu elektroničke pošte kao osiguranje u slučaju da zaboravite lozinku jer će vam u slučaju da je zaboravite, Windscribe poslati na e-mail. Windscribe ne pohranjuje dnevnike logiranja, niti tragove IP-ova ili čak stranica koje ste posjetili.

 

windscribe-speed-test

 

Onoga trenutka kada se spojite na server, Windscribe će pohraniti vaše korisničko ime, VPN server na koji ste spojeni i količinu podataka koja je prenesena, no to se sve briše unutar tri minute nakon što završi aktivnost koju korisnik radi. Sama činjenica da se radi o 10 GB podataka čini Windscribe idealnim za gotovo svakodnevno ”surfanje” internetom. Ipak, deset gigabajta neće biti dovoljno za skidanje velikih datoteka kao što su filmovi ili igre, no ako ste jedan od ”casual” korisnika koji koriste internet za čitanje članaka, odlazak na You Tube i slično, u tom slučaju će vam 10 GB biti sasvim dovoljno.

Za one koji žele više tu su i dodatne opcije. Ako pozovete prijatelja dobivate 1 dodatni gigabajt, odnosno za svakog novog korisnika kojeg ste vi ”pozvali” dobiti ćete 1 dodatni gigabajt na raspolaganju. Tweetanje o servisu će vam dati dodatnih 5 GB, a ako se odlučite na nadogradnju na Pro verziju (koja košta oko 45 kuna mjesečno) dobiti ćete mogućnost korištenja neograničeno gigabajta kao i neke druge pogodnosti. ”Šećer na kraju” – Windscribe u sebi ima ugrađen vatrozid i ad-blocker koji će sve dosadne reklame držati podalje. Sve u svemu, odličan VPN servis.

 

Hotspot Shield Free vpn

 

Hotspot Shield Free

Radi se o idealnom VPN-u koji će vam jako dobro doći ako ste jedan od korisnika koji često koristi javne Wi-Fi pristupne točke.

 • Vrlo lak za korištenje
 • Dnevno dostupno podataka od 750 MB
 • Utječe na performanse uređaja
 • Konfiguracijske opcije su ograničene

Hotspot Shield Free je još jedan od besplatnih VPN-ova i još jedan od odličnih VPN servisa koje ne smijete zanemariti, pogotovo ako često koristite javne Wi-Fi internetske pristupne točke.

Download-Hotspot-Shield-6.0.4-Free

 

Ovaj servis korisniku omogućuje automatsko uključivanje besplatnog VPN-a svaki puta nakon što se korisnik spoji na bilo koju bežičnu mrežu koja se čini nesigurnom. Jedino što se može navesti kao maleni nedostatak ovog servisa jest što će nakon njegovog pokretanja uređaj na kojemu ste ga pokrenuli malo ”zaštekati”, odnosno vidjeti će se utjecaj na performanse, no to nije toliko strašno, pogotovo još kada uzmemo u obzir sve ono dobro što ovaj VPN servis daje svojim korisnicima (kao na primjer 750 MB dnevnog prometa). Besplatan servis, sa manjim brojem opcija i idealan za ”surfere” u Wi-Fi bežičnim internetskim mrežama.

 

TunnelBear

 

TunnelBear

Neki kažu da je TunnelBear definitvno najbolji VPN servis koji postoji na tržištu i to iz razloga što ne postoji VPN servis koji će na bolji način štititi identitet korisnika, bez obzira što on pretraživao.

 • Fantastičan, ”user-friendly” VPN servis
 • Dostupan i za mobilne i za ”desktop” klijente
 • Vrlo sažete opcije i mali broj postavki koje ovaj servis čine iznimno jednostavnim za korištenje

 

TunnelBear vpn

 

Postoji besplatna verzija TunnelBear-a i za one koji to žele, postoji plaćena verzija. Oni koji odaberu besplatnu verziju će dobiti samo 500 MB dostupnog prometa mjesečno, što je recimo poprilično malo ako usporedimo s nekim drugim VPN servisima s našeg popisa. Ono zbog čega korisnici jako vole TunnelBear jesu dvije stvari: odlična zaštita identiteta i vrlo mali broj opcija što ovaj VPN servis čini idealnim za korištenje čak i ako ste početnik.

 

PrivateTunnel

 

PrivateTunnel

Besplatan VPN servis koji nudi optimalnu količinu zaštite podataka i identiteta, bilo da se radi o ”mobilnim” ili ”desktop” korisnicima.

 • Ogroman broj klijenata
 • Vrlo jednostavan za korištenje
 • Ponekad se mogu dogoditi nesukladnosti u performansama

 

Private-Tunnel-Pricing

 

PrivateTunnel je dostupan za sve operativne sustave koji danas postoje. Iako PrivateTunnel nudi besplatne servise, za sve one koji žele više, tu su i dodatni paketi od 20 pa sve do 100 GB, s time da godišnji paket koji daje mogućnost neograničenog sigurnog pregledavanja interneta košta oko 180 kuna. Sve u svemu, dosta dobar u osnovi besplatan VPN servis s mogućnošću nadogradnje na pakete.

 

Speedify-VPN

 

Speedify

Želite li da vaša internet konekcija bude jednako brza kao obično, a uz to biste htjeli osigurati vaše osobne podatke? Ako je to što želite onda je Speedify ono što tražite.

 • Odlične performanse, vrlo dobra zaštita privatnosti
 • Samo jedan gigabajt podatkovnog prometa mjesečno

Speedify objedinjuje dvije možda najvažnije stvari u vezi pregledavanja interneta koje su vjerujem važne svakom korisniku: brzinu i sigurnost. Osim toga, Speedify nudi svoje usluge korisnicima Windows, iOS, Mac i Androida kao i pristup više od 30 VPN servera.

 

Speedify-VPN 2

 

Korisnici besplatnog paketa prvi mjesec dobivaju na raspolaganju 4 GB, ali u idućim mjesecima to pada na 1 GB. Iako to nije puno, ipak je dovoljno za osnovno pregledavanje interneta, što će biti dovoljno korisnicima kojima internet služi za čitanje vijesti ili pregledavanje pošte.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here