Android Oreo je s nama već neko vrijeme, no kako to običaj biva kod Googlea, prvi onaj tko ima pravo i mogućnost nadogradnje na iduću najnoviju verziju Androida su ”Google mobiteli.” Ipak, nakon nekog vremena čekanja, na internetu su postale dostupne nadogradnje i za druge brandove.

Nadogradnja na Android Oreo ili Android 8.0 donosi i službenu nadogradnju najnovije verzije Android operativnog sustava. Ono što je isto tako već duži niz godina tradicija kod Googlea jest da potpuni prelazak na Android Oreo možemo očekivati u idućih nekoliko mjeseci kroz godinu dana, ovisno o dostupnosti nadogradnje za pojedine brandove uređaja.

O čemu najviše ovisi to kada će koji brand (i uređaj unutar pojedinog branda) dobiti mogućnost prelaska na novi operativni sustav? Nekoliko je faktora o kojima to ovisi. Je li vaš uređaj nov i koliko je nov, je li otključan za sve mreže ili je određen samo za jednu mrežu, u kojem dijelu svijeta se tko nalazi… sve ovo utječe na to hoće li neki uređaj dobiti mogućnost nadogradnje ili ne. U nastavku ćemo reći nešto više o tome za koje brandove i uređaje se zasad zna da će dobiti mogućnost službene nadogradnje na Android Oreo kao i otprilike datum kada bi ta nadogradnja trebala biti dostupna.

 


pixel-i-pixel-xl-4

 

Android Oreo na Google mobitelima

Google je u opticaj pustio službene verzije Androida Oreo već krajem kolovoza tako da je od tada Android 8.0 dostupan za ove uređaje Google mobitela:

 • Google Pixel XL
 • Google Pixel
 • Google Pixel C
 • Nexus 6P
 • Nexus 5X
 • Nexus Player

Google mobiteli koje ćemo navesti u nastavku imaju mogućnost nadogradnje na Android Nougat 7.1.1, ali ne i na Android Oreo. To su:

 • Nexus 6
 • Nexus 9 LTE
 • Nexus 9 WiFi

 

Što je sa ostalim brandovima i uređajima?

Ono što smo već rekli jest da ostali brandovi i uređaji unutar tih brandova dobivaju pravo nadogradnje na najnoviju verziju operativnog sustava ovisno o tome ispunjavaju li neke uvjete. Ako recimo imate Samsung Galaxy J2 iz 2016. godine možete biti sigurni da taj uređaj neće dobiti mogućnost nadogradnje na Android Oreo i to iz razloga što se Googleu ne isplati praviti posebne nadogradnje za svaki uređaj branda, neovisno o tome radi li se o Samsungu ili nekome drugome.

Ovo treba uzeti u obzir prilikom kupnje novog pametnog telefona. Je li bolje kupiti neki stariji i možda snažniji mobitel, ili se malo strpiti i kupiti noviji, koji će imati mogućnost kasnije nadogradnje na novije verzije operativnih sustava (što će opet dovesti do boljeg rada cijelog uređaja, bolje kompatibilnosti sa instaliranim aplikacijama i sve u svemu- bolje uloženog novca)? To ovisi od kupca do kupca.

 

 

Android Oreo na Samsung uređajima

Ono što je očigledno već nekoliko godina kod Samsungovih uređaja jest da nisu baš ažurni u pogledu praćenja najnovijih verzija Android OS-a. Nažalost, čini se da se to neće promijeniti niti u skoroj budućnosti. Samsungovi uređaji će i dalje ”kasniti” sa praćenjem nadogradnji za nekim drugim uređajima. Zašto je to tako, valjda Samsung zna.

Naravno prvi Samsungovi uređaji koji će imati pravo nadogradnje na Android Oreo biti će flagshipovi, odnosno Samsung Galaxy S8 i S8 Plus uređaji zajedno sa Samsung Galaxy Note 8. Kada će te nadogradnje biti točno dostupne ne može se reći, no ono što se opet zna jest da će korejski korisnici po logici imati primat u ovome.

Najranije kada bismo mogli očekivati službene nadogradnje na Android Oreo, prvo za Samsungove flagshipe pa onda za ostale uređaje je barem 5 mjeseci nakon što je Oreo postao dostupan na tržištu (što je otprilike u siječnjuili veljači iduće godine).

 

LG G6 recenzija

 

LG i update za Android Oreo

Ono što je LG-ju prošle godine uspjelo jest na tržište lansirati uređaj koji je u sebi već imao predinstaliran Android Nougat. Radi se o LG V20 – o prvom pametnom telefonu koji je imao u sebi Android Nougat u svojoj službenoj formi, a da se nije radilo o Googleovom mobitelu.

To se nije dogodilo ove godine, ali bez obzira na to ono što možemo očekivati jest da će LG-ovi flagshipi (posebice LG G6) pravo na nadogradnju dobiti puno ranije od bilo kojeg Samsungovog flagshipa. Kada bi to trebalo biti? Otprilike idući mjesec ili najkasnije u studenome. U slučaju da posjedujete jedan od LG-jevih flagshipa listopad ili studeni su vaši mjeseci za prelazak na Android Oreo.

 

Sony Xperia XZ Premium

 

Sony i nadogradnja na Oreo

Sony isto tako dosta zaostaje kada se govori i praćenju mogućnosti nadogradnje na najnovije verzije Android operativnog sustava, s time da se kod Sonyja situacija popravlja. Sony je čak nedavno najavio dva svoja uređaja koji će odmah u sebi imati Android Oreo. Radi se o flagshipima Sony Xperia XZ1 i Sony Xperia XZ1 Compact.

Iako ne znamo točno kada bismo ove uređaje mogli vidjeti u prodaji, ono što možemo očekivati jest da će to biti u sljedećim mjesecima, vrlo vjerojatno prije prosinca.

Sony je isto tako najavio da će mnoštvo njegovih uređaja imati mogućnost prelaska na Android Oreo. O kojim uređajima se radi?

 • Xperia X
 • Xperia X Performance
 • Xperia XZ
 • Xperia X Compact
 • Xperia XZ Premium
 • Xperia XZs
 • Xperia XA1
 • Xperia XA1 Ultra
 • Xperia Touch
 • Xperia XA1 Plus

Sve u svemu, koji je datum kada bismo mogli vidjeti Android Oreo na Sonyjevim uređajima? Prema dosadašnjim iskustvima to bi trebalo biti između 3 i 5 mjeseci otkako se Oreo pojavio na tržištu (što znači u studenome ili prosincu ove godine).

 

htc u11 nougat

 

HTC i Android Oreo

HTC se čini se napravio odličan poslovni potez sa svojim HTC U11, što može značiti da bi zbog toga više HTC-ovih uređaja bi imalo mogućnosti prelaska na Android Oreo. Koji HTC uređaji bi mogli dobiti mogućnost nadogradnje? Ono što se trenutno zna jest da će to sigurno biti HTC U11, U Ultra i HTC 10. Kada?

To se još uvijek ne zna iako neki prognostičari govore kako bi HTC mogao prijeći na Oreo već u sudenome, dok drugi nagađaju kako bi mjesec prelaska mogao biti prosinac.

 

huawei-mate-9-ekran

 

Huawei/Honor i nadogradnje na Android Oreo

Huawei je otkrio da bi njegov Huawei Mate 10 mogao na tržište izaći sa već instaliranim Androidom Oreo. Ako ćemo gledati prošla iskustva koja nam govore da su Mate 8 uređaji imali Marshmallow i da je Mate 9 već izašao sa predinstaliranim Androidom Nougat, nema razloga sumnjati da će se ove godine ponoviti stari i provjereni recept za uspjeh.

Što se tiče Honor uređaja, Honor 8 Pro i Honor 6X bi trebali dobiti mogućnost nadogradnje prije kraja ove godine ili najkasnije u siječnju iduće. Ostali Huawei/Honor uređaji koji budu imali pravo nadogradnje, to će pravo moći ostvariti najkasnije u siječnju.

Piše: I.H.

 

1 komentar

 1. Uf, stvarno ste se potrudili objasniti kako funkcionira raspored nadogradnje!
  Samo…. nemamo svi samsunge i ine mobitele za 6K soma kuna i više…..
  Totalno nekoristan članak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here