Microsoft već dugo vremena nije svijetu predstavio nikakve novosti u vezi Windows sustava, no čini se kako se stvari polako mijenjaju. Nakon najava mnogih kako će Windows 10 bili posljednja verzija sustava koju je Microsoft predstavio svijetu, postavlja se pitanje kako će teći razvoj nadogradnji za Windows 10 sistem?

Nedavno je na konferenciji Build predstavljeno novo rješenje na kojem Microsoft užurbano radi, a koje bi korisnicima trebalo omogućiti jednostavno sinkroniziranje između računala i pametnog telefona.

Aplikacija Your Phone na kojoj se užurbano radi, nudit će povezivanje Android i iOS uređaja na računalo upogonjeno Microsoftovim Windows sustavom. No, stvari ne idu glatko i zasigurno će trebati još vremena da se aplikacija Your Phone u potpunosti dovede u red i da postane funkcionalna.

Cijelu će stvar dodatno zakomplicirati različiti pristup Googlea (Android) i Applea (iOS) funkcionalnosti dijeljenja podataka korisnika. Naime, aplikacija bi trebala omogućavati sinkronizaciju obavijesti i fotografija, ali i poruka. Upravo su poruke sporne u cijeloj priči, jer Apple ima zaštitničku politiku u tom segmentu, što znače da ne prakticira dijeljenje poruka s trećim stranama, odnosno aplikacijama.


Korisnici Apple uređaja koji će željeti svoj uređaj povezati s Windows računalom, mogli bi tako ostati ‘kratkih rukava’. Odnosno, vlasnici Android uređaja moći će sinkronizirati svoje poruke, dok korisnici iOS uređaja to neće moći raditi. Microsoft je svjestan ove prepreke, no nadaju se kako će uspjeti ući u progovore s Appleom i na kraju dogovoriti suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Zanimljivo, unatoč tome što znaju da će s Appleom teško sklopiti neki dogovor, još uvijek nisu napravili prvi potez – ušli u pregovore s Appleom. Kada se pregovori i dese, teško je za povjerovati da će Apple pristati na ovakav ustupak, jer time ide kontra svoje politike zaštite osobnih podataka korisnika. Pitanje je što u cijeloj priči Microsoft uopće može ponuditi zauzvrat i kakve će koristi korisnici zaista imati od aplikacije Your Phone?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here